Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Review: Fairphone First Edition

Dennis de Vries

Reviewoverzicht

Design
6.5
Prestaties
6
Functionaliteit
4
Max Havelaar-factor
9

Fairphone

Ondanks zijn tekortkomingen een telefoon om van te houden.

Ik heb in mijn leven best veel dingen gekocht. Een bankstel bijvoorbeeld. Schoenen, T-shirts, kleding in het algemeen. Actiefiguren van G.I. Joe, jaren terug. Laatst nog een broodje kaas. Het komt regelmatig voor dat ik iets aanschaf. Maar er zijn maar heel, heel weinig aankopen waar ik me zo bij betrokken voel als die van de Fairphone. Deze ‘eerlijke’ Android-smartphone van het gelijknamige Nederlandse bedrijf is niet het mooiste toestel ooit en stelt hier en daar gewoon teleur. Toch ben ik ontzettend enthousiast.

**UPDATE: De Fairphone 2 is gepresenteerd. Check hier de video! **

Over Fairphone

Eerst nog even wat achtergrondinformatie. ‘Fairphone‘ begon ooit als een onderzoek naar ‘eerlijke’ gadgets en telefoons. Een soort Max Havelaar-smartphone. Uiteindelijk leek dat onderzoek zinvoller als ze maar gewoon zelf een smartphone gingen maken. Eentje waarin grondstoffen als tin en tantalum werden gebruikt uit de DRC (Congo), waarvan geen geld naar milities verdwijnt. Die gemaakt wordt in een fabriek waar mensen niet van ellende van het dak springen. En eentje met een goed recycleprogramma, zodat ze na het afdanken niet uit elkaar gesmolten worden door iemand met een afwasteiltje vol chemicaliën. Eentje die je na aankoop gewoon open mag maken om de accu te verwisselen. Een nobel toestel dus. Die opzet is deels geslaagd. Nee, de Fairphone is nog lang niet zo ‘eerlijk’ en ‘goed’ als zou moeten. En als Fairphone zelf waarschijnlijk ook wil. Maar er zijn enkele belangrijke stappen gemaakt.

Over ‘de’ Fairphone

En nu is het toestel er dus. De telefoon is gebaseerd op de Chinese HonPhone V9. Het heeft een 4,3 inch beeldscherm met qHD resolutie (960×540 pixels), een 8 megapixel-camera met led-flits en een 1,2Ghz quad-core processor, 16GB aan geheugen en Android 4.2.2. Wat dat betreft loopt de Fairphone nou niet bepaald voorop, maar dramatisch is het allerminst. Fijn is wel dat er twee sim-kaartjes in kunnen, scheelt weer een extra telefoon op de e-waste afvalberg. Het toestel voelt lekker stevig, met 170 gram is hij wat aan de zware kant. En de 2000mAh accu gaat gemakkelijk een dag mee. Fijn is dat.

 

fp1-tekstthumb

 

De software die Fairphone op de telefoon heeft gezet – ook ontwikkeld door de volledig verantwoorde mensen van het Portugese Kwame – is best aardig. De standaard applicaties en de menuknop zijn verstopt en komen pas tevoorschijn als je je vinger op de zijkant van het beeldscherm legt. Een beeldvullende widget met de meest en laatst gebruikte apps is best een handige toevoeging. Of dat ook geldt voor de geniet-van-de-rust-widget, dat weet ik zo net nog niet. Met een slider kun je aangeven dat je even niet gestoord wilt worden. Een soort vliegtuigstand met timerfunctie dus. Leuk idee. Maar als de timer afloopt blijf je onbereikbaar totdat je zelf de pincode van de simkaart weer invoert. Het lijkt er op dat de ontwikkelaars dat detail even gemist hebben. Maar ach, ik word toch nerveus als ik onbereikbaar ben.

Er zijn overigens meer zaken in de software die niet helemaal lekker lopen. Het feit dat je eerst zelf alle standaard Google-applicaties moet installeren – een licentiekwestie – heeft Fairphone netjes opgelost met duidelijke aanwijzingen en pop-ups. Wel vreemd is dat het Nederlandse woordenboek tijdens het typen elk woord fout rekent en rood onderstreept. Zinnige suggesties hoef je pas te verwachten als je zelf een toetsenbord installeert. Maar écht lastig is pas dat je veel apps – Buienradar, 9292Ov bijvoorbeeld – niet kunt installeren vanwege een bug. Werk aan de winkel dus voor Fairphone: dit moet opgelost worden.
(Update 29-01-2014: dat hebben ze inmiddels. Een software update heeft dit euvel verholpen en de stabiliteit verbeterd. Kudo’s!)

Ik word toch nerveus als ik onbereikbaar ben

Het inkijkje

Dus. We hebben een vrij zwaar toestel met matige specs, wat vervelende bugs en een Android-versie van vroeger. Voor die 325 euro kun je wel iets beters krijgen, toch? Zekers. Maar Fairphone geeft Samsung, LG, HTC, Apple, noem ze allemaal maar op, het nakijken. Want bij Fairphone vertellen ze natuurlijk graag over alle energie die ze spenderen aan het eerlijk maken van hun telefoon. En dat levert een bril-jant inkijkje in de smartphonewereld op. Van het moment dat de eerste grondstoffen uit de grond worden gehakt tot het daadwerkelijke toestel wordt opgestuurd, zorgt Fairphone dat je mee kunt kijken. Van elke euro die je uitgeeft aan het toestel kun je zien waar die aan besteed wordt, van elk component weet je waar hij vandaan komt. (pdf)

Het concept van Fairphone is nog lang niet af, deze ‘First Edition’ is slechts een eerste stap. Maar hopelijk kijken de grote bedrijven mee en zien ze hoe fijn het is voor gebruikers om een idee te hebben waar hun telefoon van is gemaakt. Wat er binnenin leeft. Welke reis het toestel heeft gemaakt over de wereld voor hij in de broekzak belandde. Hoe leuk het is als de mensen achter de smartphone een gezicht krijgen. Het maakt dat een midrange Android-toestel waardevoller aanvoelt dan mijn bank, mijn schoenen en mijn broodje. Maar vooral waardevoller dan welke iPhone, Galaxy of Nexus dan ook. Beste smartphonefabrikanten: volg dit voorbeeld.

Fairphone kopen?

Vette pech, de eerste batch van 25.000 stuks is uitverkocht. Maar op de site kun je aangeven dat je interesse hebt: als genoeg mensen dat doen, gaan ze een tweede versie maken. Wie weet met iets modernere specs. En met Buienradar.

Check ook:
> Hoe staan de zaken met Fairphone er een half jaar later voor? Must read!
> Uitbuiken met de Fairphone op tafel
> Waarom betaal je 325 euro voor een Fairphone? Hierom!

Reacties

  1. Pascal

    Nu een paar dagen in bezit..en het klopt wat er hier boven staat. Tekortkomingen,
    niet het mooiste, beste en snelste toestel op de markt. Maar wel een om van te
    houden.

    Dat van het woordenboek is wel irritant, maar ook weer niet onoverkoombaar. Van
    afkicken worden de meeste nerveus, wel prettige gedachte dat je ook niet
    bereikbaar kan zijn.

    Buienradar doet het overigens (bij mij) wel..

    • Dennis de Vries

      Ik heb Kii geïnstalleerd als toetsenbord. Hij blijft alles rood onderstrepen, maar het woordenboek met voorspellingen en correcties werkt wel gewoon. Nou, prima dan.

      Dat van die apps vind ik vervelender. Vreemd dat het bij jou anders werkt. Er is overigens een oplossing, maar dat is geen kwestie van een vinkje hier en een knopje daar.

      http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=49008887&postcount=127

    • Job

      Dat rood onderstrepen is de standaard spellingscontrole van Android en kan je uitzetten:

      Instellingen > Taal & invoer > vinkje bij spellingscontrole weghalen.

    • Dennis de Vries

      Goeie tip. En ach, het is ook geen groot probleem, staat het gebruik niet in de weg en is gemakkelijk te verhelpen. Maar het toont wel aan dat het toestel niet vrij van foutjes is en daarom ook niet helemaal geschikt voor ‘beginners’.

  2. BroodjeKaas

    Goede review! Hopelijk worden de tekortkomingen snel opgelost (ik ben ook benieuwd of er nog software updates volgen in de toekomst). Wat betreft het toetsenbord: zou het nog zin hebben om de officiële toetsenbord-app van Google bij te werken (http://goo.gl/myeZ0C.)? Het zou mooi zijn om te zien dat de grote bedrijven volgen (Intel is in ieder geval druk bezig om ‘conflict-vrije’ grondstoffen te gebruiken, dat is een begin). Zou je de Fairphone aan andere mensen aanraden? En zie je jezelf over 2 jaar nog rondlopen met deze telefoon?

    • Dennis de Vries

      Ik zie mezelf niet over twee jaar nog met deze telefoon rondlopen. Maar aan de andere kant: ik zie mezelf over twee jaar met geen enkele telefoon lopen die nu te krijgen is. Dat is het voordeel van werken voor Draadbreuk, natuurlijk. 😉
      Maar in een ander geval zou ik hier wel twee jaar mee vol kunnen maken. Het toestel is er goed genoeg voor uitgerust en de accu verrast me nog dagelijks. Echt heel goed. Iets waar ik me als eerste aan zou gaan ergeren is de camera, denk ik. Anno nu wil ik betere foto’s en video’s van een smartphone.

      Of ik ‘m aan zou raden aan anderen? Hmmmm, ja. Gekscherend, omdat ik ‘m zelf zo tof vind. En dan hopen dat diegene ook wat ziet in het initiatief. Maar even realistisch: veel mensen die op zoek zijn naar koopadvies voor een smartphone, die willen gewoon zo veel mogelijk toestel voor zo min mogelijk geld. Terecht. Maar dan valt deze al snel af. Je moet dit toestel echt willen om onderdeel te zijn van de ‘movement’. Om het initiatief een warm hart toe te dragen. Als je dat belangrijk vindt, dan krijg je er nog een prima smartphone bij ook. Want je hoeft je echt niet bekocht te voelen met dit toestel. Feit is alleen dat er wat beters te krijgen is.

      Goed nieuws van Intel inderdaad (http://www.bbc.co.uk/news/technology-25636001). Het is lastig om te zeggen of Fairphone een rol in die beslissing heeft gespeeld, maar ze zijn in ieder geval de trend begonnen. Nu er grote bedrijven mee gaan, wordt het alleen maar interessanter!