Vandaag in het nieuws: het Wikipedia-artikel over wijlen Alan Rickman is onlangs anoniem bewerkt door iemand van het Ministerie van Vrom. Althans, dat meldt twitteraccount @overheidsedits.
En daar vallen sommige mensen een beetje over. Blijkbaar is er dus iemand op het ministerie die in de baas zijn tijd de overlijdensdatum van de voormalige acteur toevoegt. En dat betekent dus dat er -bedenk hier een schreeuwerige roeptoeter bij – “een hoop Hoge Heren in Den Haag op hun vinger zitten, in plaats van dat ze eens wat doen aan de armoe en de problemen in m’n wijk en al die mensen die hun zorg niet kunnen betalen en moeten rondkomen van een belachelijk lage uitkering terwijl ik toch al dertig jaar zwart heb gewerkt!”
Hoge Heren In Den Haag zitten op hun vinger!
Dat het toevoegen van een datum binnen Wikipedia binnen enkele seconden geregeld is, vergeten we maar even. Tijd is geld.
Goed, daar wilde ik het eigenlijk niet met jullie over hebben. Het is vooral een ietwat lange inleiding op een vraag die ik jullie wil stellen.
Hebben jullie weleens een Wikipedia-pagina aangemaakt of aangepast en zo ja: welke?
Om maar gelijk een duit in het zakje te doen, zelf heb ik welgeteld twee aanpassingen verricht:
- ik voegde ooit bij voormalig profvoetballer en cultheld Huub Loeffen toe dat hij zes wedstrijden geschorst is geweest bij DVOV, een amateurclub in Velp. Als ik nu zijn Wikipedia check, dan zie ik dat hij erna wel vaker in opspraak is geraakt…
- Ik deed aan schaamteloze zelfpromotie op de pagina over Popcorn Time: we hadden met Draadbreuk ooit een mooi interview met Joris Evers, vice-president van Netflix. Hij had wel een mening over downloaden en Popcorn Time en die staat nu op Wikipedia.
Shit. Ik ben encyclopedisch niet relevant
Ooit is er trouwens een grapjas geweest die een Wikipedia-pagina over ondergetekende had gemaakt – nee, dat was ik echt niet zelf – maar die bleek na een week al verwijderd: “Encyclopedische relevantie niet duidelijk, vermoedelijk zelfpromotie“, zo staat er in het beoordelingslemma.
Ik vond het best knap dat er zoveel informatie over ondergetekende beschikbaar was, maar dit terzijde.
Dat is het mooie aan internet. Die hoge heren in Den Haag snappen dat vast ook, vermoedelijk.