Wij zijn inmiddels fan van de 3D-printer. Het heeft even geduurd – het nut leek tot voor kort volledig zoek – maar tegenwoordig komen er steeds meer toffe, gekke of interessante toepassingen voor deze nieuwe techniek, waarbij een object volledig 3D-dimensionaal geprint wordt. Draadbreuk geeft drie voorbeelden.
Minifyme
Alvast meer info: minify.eu
Medische wereld
Maar het gaat verder. Voor een kliniek in Soedan (Afrika) haalt Mick Ebeling van Not Impossible Labs geld op om zo 3D geprinte arm- en beenprotheses te kunnen maken voor kinderen die slachtoffer zijn geworden van oorlogsgeweld.
Tegelijkertijd zijn dit vooral prothese-achtige oplossingen. Er wordt al medische apparatuur ontwikkelt om patiënten te kunnen behandelen of een betere diagnose te geven. Het Arnhemse Soteria Medical ontwerpt bijvoorbeeld een product om prostaatkanker sneller op te sporen. Het kunststof prototype van hun ‘robotarm’ is volledig gebouwd met een 3D-Ultimaker. Zo’n eenvoudig printdingding die we zagen tijdens gadgetbeurs Presszone. Destijds maakte de gekke houten box Android-poppetjes, maar blijkbaar heeft het dus veel meer in zijn mars.
Er wordt al gesproken over geprinte levende stukjes weefsel
Net als de hele 3D print-wereld, eigenlijk. Er wordt al gesproken over geprinte levende stukjes weefsel en in 2006 maakte een Amerikaans bedrijf al een complete, menselijke blaas. Kortom: de medische wereld staat op zijn kop dankzij de 3D-printer.
3D-printer kunst
Die lijn kun je natuurlijk gemakkelijk doortrekken naar 3D-kunst. De eerste voorbeelden zijn al daar. We kregen van de week nieuws binnen van Felix & Foam dat op 4 september op de Internationale Dag van de Orchidee (ja, blijkbaar is er een speciale dag voor die bloem, wisten wij ook niet) een expositie toont van orchideeën in 3D-geprinte potten. Want het is ‘de techtrend van het jaar’, aldus het ronkende persbericht. Dat er vorig jaar tijdens de Dutch Design Week maar liefst vier dagen gespendeerd werd aan 3D kunst zeggen we er voor het gemak maar niet bij. Kunst met een grote K, laten we het daar op houden.