Site pictogram Draadbreuk.nl

5 redenen waarom de smartwatch niet gaat werken

De Galaxy Gear: die telefoon ernaast moet je de bijna ook altijd meezeulen

Het techjournaille liep nog net niet in polonaise naar buiten bij de persconferentie van Samsung op de IFA, maar de Galaxy Gear maakte wel indruk. Maar zo nieuw is het idee van een horloge waarmee je je telefoon kunt bedienen ook weer niet. Sterker nog: LG had er een paar jaar geleden al een en op deze zelfde IFA presenteerde Sony de Smartwatch 2. Wij zijn overigens totaal niet overtuigd van het nut van dit soort apparatuur. Vijf redenen waarom je het beter bij je smartphone kunt houden.

1. Het uiterlijk

Een horloge is vaak meer dan een gebruiksvoorwerp: het is een modestatement. Een horloge zegt iets over wie je bent en hoe je in het leven staat. Groot klokkie? Je laat het breed hangen. Subtiel en minimalistisch? Je hebt oog voor detail. De een kiest voor een lederen bandje, de ander voor een met bladgoud versierd exemplaar en de volgende ziet er het liefst diamantjes in. Maar wat krijg je bij een smartwatch? Een vierkant scherm, roestvrij staal, een plastic bandje en logo’s en apps die in het beste geval alleen een beetje kinderlijk overkomen. Nee, met een Galaxy Gear of een Smartwatch 2 laat je niet zien dat je kaas hebt gegeten van stijl. Eerder dat je met de massa mee loopt.

2. Bellen is hetzelfde, maar dan zonder telefoon

Met een smartwatch kun je je smartphone opnemen als hij over gaat. Dat gaat bij de Galaxy Gear als volgt in zin werk: je wordt gebeld, neemt op met een druk op je watch en dan beweeg je je horloge naar je mond, waar de microfoon aan de zijkant van je pols zit.

Dat klinkt logisch, maar bedenk even welke beweging je maakt. Doe het maar even na thuis. Juist, de beweging is alsof je met je telefoon aan het bellen bent, alleen dan zonder telefoon. Stel je voor dat iedereen binnenkort zo over straat loopt. Dan lijkt het net alsof de wereld bewoond wordt door uitsmijters die in hun oortje aan het praten zijn. Lekker gezellig.

Plaats dit nu eens in de auto. Je moet nog steeds je hand van het stuur halen en opnemen en bellen. Zal de politie daar lekker soepel over denken? Wij vermoeden van niet. Zit je alsnog verplicht aan de carkit.

3. Je moet nog steeds je telefoon erbij pakken

Handig: je krijgt een belangrijk mailtje binnen, maar zit net in gesprek. Gelukkig krijg je een notificatie binnen via je smartwatch. Maar hé: die lap tekst kun je natuurlijk niet lezen op dat priegelscherm, dus moet je alsnog je telefoon uit je zak halen. Dan kun je dus net zo goed worden gewaarschuwd door een bliepje of de trilfunctie. Dan heb je misschien niet meteen door wie jou zo nodig wilt bereiken, maar wij kennen onszelf en weten dat we dan stiekem toch gaan kijken. Net als bij de smartwatch.

4. Je kunt je foon niet thuislaten

Het leek ons handig als de smartwatch verschillende bepalende functies van je smartphone zou overnemen en je die thuis kon laten. Even de deur uit, maar toch een telefoontje op je horloge binnen laten komen bijvoorbeeld. Of even een berichtje sturen naar iemand als je net je phone niet in de buurt hebt. Helaas heb je voor de meeste functies nog steeds die telefoon in je zak nodig en dat is toch wel zonde. Een rondje hardlopen wordt met een smartwatch bepaald niet gemakkelijker als je nog steeds de Samsung Galaxy Note 3 moet meezeulen.

5. Je krijgt een nieuwe bijnaam

Ga als early adaptor een smartwatch dragen en je zal de komende tijd als Knight Rider door het leven gaan. Ja, wij bezondigden ons ook aan die wel erg gemakkelijke vergelijking, maar we schreven het verhaal dan ook om vijf uur ’s nachts. Excuses daarvoor. En we waren niet de enigen, want in ongeveer ieder verhaal dook de roemruchte horlogeprater op. Als je denkt dat de buurman niet op deze naam komt, heb je het verkeerd. Sommige ballen moet je gewoon inkoppen.

Pssst: 5 redenen waarom wij het misschien wel verkeerd hebben.

 

Mobiele versie afsluiten