We verlaten langzaamaan het middelpunt van onze roemruchte ranglijst: de Draadbreuk 101. Daar vinden we hoofdtelefoons die even duur zijn als een dikke wagen, tablets van merken die we vroeger obscuur vonden en outdoortelefoons die gewoonweg obscuur zijn – om nog maar te zwijgen van de ‘illegale’ gadgets die we terugvinden. Het wordt in ieder geval niet saai tussen de 50ste en 26ste plaats in de Draadbreuk 101!
<< Draadbreuk 101: nummers 101 t/m 76
<< Draadbreuk 101: nummers 75 t/m 51
Lekker privé schuiven
50: Blackberry Priv
Dat 2015 niet het jaar van Blackberry zou worden, stond eigenlijk van tevoren wel vast. Daarvoor was de malaise de afgelopen jaren toch wel te groot. Maar het eens zo roemruchte bedrijf schudde toch even een smartphone uit de mouw die ons op zijn minst even kietelde: de Blackberry Priv. Want laten we eerlijk zijn: naast de gebogen randjes bij Samsung was de terugkeer van het uitschuifbare toetsenbord wel een van de spannendere dingen die we hebben gezien op een smartphone. Blackberry meets eindelijk the future, zullen we maar zeggen. Ook de verdere specificaties waren niet te versmaden. Daarbij zorgt hij ook nog eens goed voor je privacy. Of het smartphonemerk daarmee terug aan de top is? Neee, natuurlijk niet. Maar een klein applausje is hier wel op zijn plaats.
Ideaal voor Ger
49: Samsung Galaxy S6 Active
Onze Dennis is niet snel heel erg enthousiast. Zeker niet als het gaat om Galaxy-toestellen van Samsung. Niet dat hij een hater is hoor, zeker niet. Maar je moet wel met iets tofs komen wil je onze fijne collega een vreugdedansje zien maken. We zagen een kleine glinstering in zijn ogen bij het zien van de Samsung Galaxy S6 Active, die in de VS te koop is. ‘Vergeet de originele Galaxy S6, ga voor deze!’ riep hij tegen iedereen die het wilde horen. Waarom? Omdat deze, anders dan zijn normale broertje, wél waterdicht is. En dat was toch wel een van de facepalm-features van de S6. Daarbij heeft hij een grotere accu en zijn de verdere specs practisch hetzelfde. En oh, hij is natuurlijk redelijk ruggedized, want ja, active betekent natuurlijk dat je ‘m buiten moet gebruiken. Een stuk minder sloopgevoelig dus ook, eigenlijk de ideale telefoon voor Ger.
Lezen: Samsung Galaxy S6 Active is de S6 die je wilt hebben
Flatter dan flat
48: Nieuw Google logo
Nog nooit heeft zo weinig verandering voor zo veel ophef gezorgd als het nieuwe Google-logo. Tegenwoordig is in de marketingwereld ‘flat’ het toverwoord en ook de vrolijk gekleurde letters van Google moesten eraan geloven. Nouja, die waren natuurlijk al niet heel erg ‘bold’, maar toch: heel de wereld had het over de simplificatie. Niet in de laatste plaats vanwege de subtiele kanteling van de letter e, iets wat ons eigen Heineken ooit al deed omdat het een wat vrolijkere uitstraling geeft. En nu? Nu zijn we en masse alweer vergeten dat Google dit jaar überhaupt van logo is verwisseld. Een slimme marketingtruc van de zoekmachinegigant om er zo’n kabaal over te maken, maar verder een scheet in een emmer water.
Verdict: Draadbreuk over het nieuwe Google-logo
Volwassen doen is voor mietjes
47: Just Cause 3
Het werk bij Draadbreuk vergt veel van een mens en daarom schiet één van onze favoriete hobby’s er wel eens bij in: gamen. De PS4’s, Xbox One’s en Wii U’s (lol) staan onder een dikke laag stof op de redactie. Waar we vroeger hele middagen konden besteden aan GTA V of Call of Duty, hebben we nu ineens verantwoordelijkheden en moeten we volwassen bullshit doen. Vandaar dat diepgravende toptitels als The Witcher 3: Wild Hunt en Fallout 4 tot onze grote spijt aan ons voorbij zijn gegaan. Geen tijd voor gevonden. Maar voor één game maken we een uitzondering. Just Cause 3 neemt de krankzinnige, over-the-top actie van zijn voorganger en doet daar nog een flinke schep bovenop. Explosies, chaos, krankzinnige actie en onwerkelijke physics maken het ongeloofwaardig, maar oh-zo-leuk. Ja, de grapplinghooks en oneindige voorraad parachutes zijn er nog steeds. Voeg daar nu ook nog een wingsuit aan toe, en alle volwassen bullshit kan wat ons betreft wel even wachten.
Je pa wil ‘m
46: Bose Soundtouch 20
De Bose Soundtouch 20 is toch een beetje de Sonos voor je vader. Lekker muziek streamen, maar dan wel bij een degelijk merk dat sinds heul lang geleden bekend staat vanwege het goede geluid. En verder: überdegelijk. Dat maakt natuurlijk niet uit, maar dit apparaat is verder net zo sexy als een stalen scheerapparaat met één draaiende kop. Maar goed, Bose weet nog steeds een prima sound eruit te toeteren en het feit dat deze Soundtouch een afstandsbediening heeft, is ook fijn. Voor je vader dan. Met z’n slechte heup. Wij vinden een stukje heen en weer lopen niet zo erg.
Goed maar gaap
45: Samsung Galaxy Tab S2
Jawel, daar issie weer: een nieuwe tablet van Samsung. De Galaxy Tab S2 is zoals de naam al doet vermoeden de belangrijkste telg uit de tabletfamilie van het bedrijf en daarmee hebben we denk ik alles wel gezegd over dit apparaat. Het is net zoals bij een nieuwe iPad: we kennen het trucje wel, maar we willen graag af en toe een update zodat we geen oude meuk in de winkel kopen. Dus dat: De Tab S2 is de beste tablet die Samsung biedt en als je een tablet van Samsung wilt kopen, is deze van harte aan te bevelen. Wil je liever een iPad, dan is een tablet van Apple interessanter. Gratis kooptip van de jongens van Draadbreuk.
Armoe
44: Panasonic DMC-GX8
Dat was even schrikken, toen we bij Panasonic langs gingen. Konden we voorheen uren dwalen door de showroom in hun hoofdkantoor, hun nieuwe HQ maakte pijnlijk duidelijk in welke hoek de klappen vallen. Panasonic is in 2015 verhuisd van een groots en meeslepend pand, naar een bezemkast met een tafel en stoel erin. In die setting maakten we kennis met de Panasonic DMC-GX8 systeemcamera. Door de fabrikant zelf aangeprezen als ‘high performance en premium design’. Een claim waar we niets anders kunnen dan het ermee eens zijn. De vooral voor fotografie bedoelde camera heeft niet alleen beeldstabilisatie in de lenzen, ook in de body. Zelfs de grootste kluns kan hiermee kortom een knappe foto maken. De stevige aankoopprijs verbaast ons niets: bij Panasonic kunnen ze wel wat extra munten gebruiken.
Kijken: Panasonic DMC-GX8 video preview
Met Bart op de bank
43: Horizon Mediabox
Begin november belden we elkaar bij Draadbreuk toch even op. Of iemand Bart de laatste tijd toevallig had gezien? Na een kleine rekensom bleek hij toch al gauw een maand of drie niet meer gesignaleerd te zijn. Bleek dat de beste man al die tijd z’n huis niet uit was gekomen. Hij testte namelijk de nieuwe mediabox van Horizon en vanwege het enorme on demand-aanbod zat hij aan de bank gekluisterd. Echt waar, als je Bart met een baard had willen zien, was dat het moment geweest. Deze mediabox biedt alles wat je nodig hebt voor het moderne televisiekijken. Als ze daar bij Horizon ook even de menustructuur op orde brengen, zien we Bart echt nooit meer.
Review: Horizon Mediabox
Headphones of toch een auto?
42: Sennheiser Orpheus
De hoofdtelefoon met het beste geluid dit jaar was ongetwijfeld de Orpheus van Sennheiser. Maar ja, die kost dan ook 55.000 dollar. Dan doet de prijs-kwaliteitsverhouding er opeens niet eens zo heel veel meer toe, we kunnen ‘m toch niet betalen. Maar ergens heeft het ook iets moois: een van de meest roemruchte headphone-fabrikanten uit de geschiedenis die al zijn kennis en kunnen in één apparaat stopt. Het summum van vakwerk, om je vinger bij af te likken.
Je kijkt o zo zuur naar m’n haute couture
41: Draadbreuk v-halsje
2015 was ook het jaar dat jullie vrienden van Draadbreuk de haute couture in gingen. Jawel, sinds kort zijn er echte T-shirts van ons in omloop. Fijn stofje, lekker v-halsje en dan dat knallende merk in je gezicht. Kost wat, maar dan heb je ook wat. Het schijnt dat de bazaar in Beverwijk al vol ligt met nepshirts en dat als je over de markt van Alanya loopt, de Turkse verkopers ze voor nog geen vijf euro aanbieden. Maar goed, via onze webshop zijn ze natuurlijk veel gemakkelijker te bestellen.
Kopen: de enige echte, originele Draadbreuk t-shirts
3D drukken
40: Apple iPhone 6S
Een jaar na de iPhone 6 presenteert Apple de iPhone 6S. Hoewel de behuizing er vrijwel identiek uitziet, claimt Apple dat hiermee alles anders wordt. Om die claim kracht bij de zetten, heeft de iPhone 6S een betere camera, krachtigere processor en een kleinere nieuwe accu. Maar bij Apple weten ze ook wel dat dit niet genoeg is om de hongerige fanboys tevreden te houden. Dus heeft de iPhone 6S als grote vernieuwing een drukgevoelig scherm. 3D-touch maakt ‘peek and pop’ nodig, waarbij je zachtjes op een app kunt drukken om een preview-menuutje tevoorschijn te halen. Druk je harder, dan opent die gelijk. Een aardige toevoeging die door veel gebruikers na drie weken compleet vergeten is. Maar uiteindelijk is 3D-touch niet de reden dat er ook in 2015 weer miljoenen, miljoen iPhones verkocht werden. Dat is puur en alleen omdat het ook anno 2015 nog gewoon een ontzettend goede smartphone is.
Apple Watch-killer
39: Pebble Time
Grappig: een van de lelijkste smartwatches op de markt is ook een van de meest populaire: de Pepple Time. De kracht: hij werkt door zijn e-inkscherm, dat ook kleuren en animaties kan afspelen, toch een week zonder op te laden. Daar komt geen enkele andere smartwatch bij in de buurt. De crowdfundcampagne om ‘m mogelijk te maken liep als een dolle: binnen een kwartier was het streefbedrag van een half miljoen dollar opgehaald. Dan doe je iets heel goed in de smartwatchwereld. Bovenal geeft het goed weer wat gebruikers willen: gebruiksvriendelijkheid boven de looks. Want kom op, dit horloge koop je niet om bij je dure pak te dragen.
Lezen: Pebble Time heeft geen goede looks nodig
Lekker in leather
38: LG G4
Een van de smartphones waar we dit jaar het meest naar uitkeken, was de LG G4. zijn voorganger, de G3, had ons in 2014 namelijk enorm positief verrast. Zou de G4 ook weer met de crème de la crème van de smartphonewereld meekunnen? Nou, qua specificaties is deze smartphone zeker weer top-of-the-bill. En ook qua uiterlijk knalde LG er lekker in. Het toestel is namelijk ook te verkrijgen met een echte lederen achterkant. Stoer! Daarbij zorgt het ook voor meer grip en minder vieze vingers op je telefoon. Maar dat die lederen achterkant het meest is blijven hangen, zegt eigenlijk wel genoeg: de overige features bliezen ons nou niet echt weg. Verder wel gewoon een prima en fijne telefoon, overigens.
Kijken: LG G4 is lekker in leer
Met Boom onder de douche
37: UE BOOM 2
Sinds Ger onlangs is verhuisd, halen zijn oude buren opgelucht adem. Onze grote vriend springt namelijk nimmer onder de douche zonder zijn BOOM 2, de bluetoothspeaker van UE. Erger nog: hij zingt dan keihard mee, bij voorkeur treurige songs van The National of Otis Redding. Dat gun je natuurlijk niemand. Maar het geeft de kracht van de BOOM 2 wel goed weer. Hij geeft een goed geluid en is ook nog eens waterdicht. Twee prima karaktereigenschappen, al kennen we dus wel wat mensen in Utrecht die het daar wat minder mee eens zijn.
Check: De UE Boom 2 is er!
Verboten!
36: Oxboard
De op één na beste grap van het jaar was toch wel eerst die enorme opkomst van hoverboards in Nederland. Vooral omdat geen van die hoverboards ook echt hoverden. Een nog betere grap volgde overigens al snel. Nadat alle early adopters geïnvesteerd hadden in zo’n ding, werden ze prompt verboden op de openbare weg. Terecht overigens, want die dingen zijn levensgevaarlijk. De Oxboard was een van de populairdere modellen op de markt: twee wielen, een plankje ertussen en door iets naar voren of naar achteren te hellen roetsj je over de str… euh, door de woonkamer. Want daar mag je nog wel met dit apparaat spelen.
Stukje achtergrond: Oxboard rij-dingen verboden op de openbare weg
Babe magnet
35: Microsoft Lumia 950 XL
Dát heeft even geduurd zeg! Een nieuw mobiel vlaggenschip uit de stal van Microsoft. De Lumia 950 XL is één van de meest moderne smartphones die je kunt vinden. Draadloos opladen? Zit er in hoor. Snelladen via USB-C? Tuurlijk. Prachtig 5,7 inch groot scherm met 2K resolutie? Present! Pureview camera met alles aan boord om knappe plaatjes te schieten? Natuurlijk! Maar wat ons geek-hartje echt sneller laat kloppen, zijn de heatpipes die door het toestel heen lopen om warmte van de accu en processor af te voeren als je het toestel even hard laat werken. Een liquid-cooled smartphone. Als je daarmee geen vrouwen scoort, dan gaat het nooit lukken.
Lezen: Microsoft toont de Lumia 950 XL en andere toffe dingen
Eindelijk pr0n op de muur
34: Lenovo Yoga Tab 3 Pro
Wie ons vijf jaar geleden had gezegd dat Lenovo bij ons in de lijst zou eindigen, hadden we waarschijnlijk vierkant uitgelachen – niet in de laatste plaats omdat Draadbreuk toen nog helemaal niet bestond, laat staan de 101. Maar het merk brengt tegenwoordig best toffe gadgets uit. Neem deze Yoga Tab 3 Pro bijvoorbeeld. Toffe tablet met prima specs maar bovenal: een ingebouwde projector. Handig voor tijdens presentaties, of gewoon als je een filmpje aan vrienden wilt laten zien en toevallig een blinde muur over hebt. De Yoga Tab 3 Pro biedt een behoorlijk grote verbetering ten opzichte van zijn voorganger. De projector zit nu op een andere plek in de tablet, waardoor het ook daadwerkelijk mogelijk is het beeld op die blinde muur te krijgen. Vooruitgang!
Kleiner is fijner
33: Apple iPad 4 Mini
Je kunt voor een compleet tafelmodel iPad gaan, maar wij doen het liever met een kleintje. Hoewel de tabletmarkt redelijk op zijn gat ligt en ook dit model weinig nieuws biedt, is de iPad 4 Mini onze favoriet in de categorie ‘onderdeurtjes’. Een bekend, maar strak design. Prima specificaties waar iedereen mee uit de voeten kan en een handzaam formaat. Klein en sexy, net als Bart. Aldus Bart zelf.
Clichéwaardig
32: Android M
‘Evolutie, geen revolutie’, dat is het cliché dat techjournalisten graag gebruiken bij een update die weinig spectaculaire nieuwe functies biedt. Die uitspraak was dan ook veelvuldig te horen na de lancering van Android M. Google zelf sprak van honderden kleine verbeteringen. Een aantal daarvan waren meer dan welkom. Bijvoorbeeld het feit dat je user-permissions voor apps nu afzonderlijk kunt regelen. Maar echt indruk maakte Google met wat slimme, maar indrukwekkende artificial intelligence trucjes. Zo analyseert het nieuwe Google Photos al jouw kiekjes, zodat het precies weet wie en wat er op de foto staat. Creepy, maar ook handig als je wilt zoeken. En Google Now weet niet alleen wat je vraagt, maar koppelt dat ook aan wat je op dat moment op je telefoon aan het doen bent. In de volgende versie van Android: niemand hoeft meer iets te doen, AI regelt alles voor iedereen. Prima.
Lezen: Dit is er nieuw in Android M
Langverwachte opvolger
31: LG Nexus 5X
Bij een nieuwe versie van Android hoort ook een nieuwe Nexus. Of in het geval van 2015: twee nieuwe Nexii. De LG Nexus 5 uit 2013 is nog altijd een van de favoriete toestellen met stock-Android, maar na twee jaar was het ook wel tijd voor een upgrade. Die komt nu van niemand minder dan LG zelf. Het toestel is net zo strak, licht en fijn als de oorspronkelijke Nexus 5. Maar dan natuurlijk met hard- én software uit 2015, inclusief hippe vingerafdrukscanner in het ruggetje en een stevige camerabult. De Nexus 5X hoort dus wel degelijk in de Draadbreuk 101, maar er is ook slecht nieuws. Het is dit jaar bij lange na niet de beste Nexus die je kunt krijgen.
Lezen: Dit is Google’s nieuwe goodie, de Nexus 5X
Eindelijk een knappe tv-vervanger
30: Samsung Galaxy View
Samsung heeft al een tablet met een 7 inch scherm. En 7,7 inch. En 8 inch. En 8,5 en 9,6 en 9,7 en 10,1 en 10,4 en 12,2. Wat ontbreekt er dan nog in dat rijtje? Nou, een Android-tablet met een 18,4 inch scherm natuurlijk! De Samsung Galaxy View heeft een scherm van tv-formaat en daarmee is ook meteen zijn doel duidelijk. Heb je deze tablet, dan kan je smart-tv het raam uit. En waarom ook niet? Een tablet is eindeloos veelzijdiger, slimmer en gemakkelijker te gebruiken dan zo’n achterlijk tv-toestel dat 90 procent van de tijd werkloos in de huiskamer staat. Door de kickstand kun je de Galaxy View overal neerzetten en dankzij het handvat is hij gemakkelijk mee te nemen. Perfect is hij nog lang niet, maar dit is een belangrijke stap richting de definitieve dood van de tv. Als dat geen plekje in de Draadbreuk 101 verdient, dan weten wij het ook niet meer.
Lezen: Galaxy View verklaart de dood aan de tv
Fris retro
29: Sennheiser Momentum II
Een paar jaar geleden omarmde Sennheiser het hippe publiek dat graag een mooie hoofdtelefoon met een goed geluid wil door de Momentum op de markt te brengen. Een hoofdtelefoon met een enigszins retro-achtige uitstraling die goed bij je pilotenzonnebril paste. Maar ook dat exemplaar verdiende wel weer eens een likje verf en dus kwam de Momentum II dit jaar uit met een paar kleine updates. Hij klinkt nog steeds geweldig en is met zijn 319 euro een van de beste in zijn prijsklasse. Hij is ook nog eens redelijk stevig en dat is voor een notoire hoofdtelefoonsloper als Paul een zegen.
Lekker randje
28: Samsung Galaxy S6 Edge
De futuristische neef van de gewone S6, dat is de S6 Edge in drie woorden. Net even wat vetter en toffer dan de gewone versie. Toen we begin maart op het MWC de S6 Edge voor het eerst in onze handen hadden waren verliefd, maar zagen we direct een probleem: je lapt 75 euro per randje, maar je hebt er eigenlijk geen hol aan. De paar extra functies die dit model biedt zijn namelijk vooral leuk op feestjes en partijen – “kijk, een speciaal kleurtje als jij belt!” Meer is het niet. Een goede negen maanden later is het nut van die randjes ons nog altijd niet duidelijk, maar dat neemt de pret niet weg: de S6 Edge is een gruwelijk mooi ding.
Kijken: Eerste kennismaking met de Samsung Galaxy S6 Edge
Update zonder gezeik
27: Windows 10
Een nieuwe versie van Windows die zonder al te veel gezeik werd onthaald. Daar moeten ze bij Microsoft ook van geschrokken zijn. Echt heel veel slechter kon het ook niet, na de enorme aanfluiting die Windows 8 heet. Maar eerlijk is eerlijk: met versie tien heeft MS de zaakjes weer prima op orde. Overzichtelijk, snel, handig startmenu – OMG het startmenu is terug!!1! – en met Edge zelfs een browser waarvoor je je niet hoeft te schamen. Een uitstekende stap in de goede richting en in veel gevallen nog gratis ook. Dan verdien je zo’n hoge notering in de DB101, hoor.
Smartwatch in je smartphone
26: LG V10
Wat moet je in 2015 nou met een smartwatch? Dat hebben we ons keer op keer afgevraagd. We kwamen nooit veel verder dan: “Ach, het is soort van best handig om push-meldingen te kunnen bekijken op een klein schermpje. Soms.” Dat zijn natuurlijk erg schamele redenen om meteen een paar honderd euro uit te geven aan een compleet nieuwe gadget voor om je pols, zeker als je al een capabele smartphone binnen handbereik hebt. Bij LG hebben ze dat door. De LG V10 heeft naast het 5,7 inch 2K-beeldscherm een extra, klein schermpje. Op het 2,1 scherm van 1.040 bij 160 pixels worden notificaties getoond en staan snelkoppelingen van veelgebruikte apps. Dit bespaart batterij omdat je niet voor elke melding een groot 2K-scherm hoeft aan te slingeren en je hoeft toch geen enkele melding te missen. De V10 heeft, we zeggen het gewoon, een ingebouwde smartwatch. Daarmee maakt LG niet alleen een uiterst grappige smartphone, maar maakt het en passant ook meteen een over-gehypte productgroep in één klap overbodig. Het schijnt dat de V10 ook laat zien hoe laat het is.
Lezen: LG V10 ziet dubbel
<< Draadbreuk 101: nummers 101 t/m 76
<< Draadbreuk 101: nummers 75 t/m 51