In de maanden september en oktober is het traditioneel oogsttijd wat betreft nieuwe e-readers. Draadbreuk zet per merk op een rij welke modellen dit najaar gaan uitkomen en verklapt gelijk een nieuwe trend: waterdichte e-readers, om lekker in bad te kunnen lezen.
Sony
De afgelopen drie jaar kwam Sony steevast met een nieuw model: van de PRS-T1 in 2011, tot de PRS-T3 in 2013. Dan verwacht je nu deel vier, maar die vlieger gaat niet op. Sony maakte afgelopen maand namelijk bekend dat ze de handdoek in de ring gooien en geen nieuwe e-readers meer produceren. Eerder schreven we al een analyse over het hoe en waarom van deze beslissing.
De e-reader is dus verleden tijd wat Sony betreft, maar de fabrikant ziet wel heil in digitaal papier. Daarom is onlangs een soortgelijk apparaat uitgebracht, de Sony’s Digital Paper DPTS1. Een PDF-reader met een scherm van liefst 13,3 inch, speciaal voor het lezen van PDF-bestanden en het maken van aantekeningen daarin. Niet om Fifty shades op te lezen, maar voor het corporate werk. Dat merk je ook aan het prijskaartje, want dat is geen kattenpis: 1100 dollar.
Kobo
In 2012 kwam Kobo met de Glo, de eerste e-reader van het merk met ingebouwde verlichting. Dat was een uitstekende zet en een broodnodige vernieuwing, want de e-readermarkt is verder doodsaai. Kijk bijvoorbeeld naar vorig jaar, toen Kobo met twee nieuwe modellen kwam die eigenlijk niets interessants brachten. Iets sneller en een iets beter scherm, maar geen reden om je oude Glo bij het oud papier te zetten.
Dit jaar is er gelukkig weer iets nieuws bedacht: Kobo komt met de Aura H2O. Zoals de naam al een beetje doet vermoeden gaat het om een waterdichte e-reader. Als het om waterbestendigheid gaat komen er gelijk allemaal IP-normeringen om de hoek kijken en in dit geval is dat IP67. Dat is hetzelfde certificaat als de Samsung Galaxy S4 Active heeft, wat er op neer komt dat je de Aura H20 een half uur lang een meter onderwater kunt houden. Nou ga je, in tegenstelling tot die S4 Active, niet met je e-reader survivalgekkigheid uithalen, maar het is wel handig voor in bad of zwembad. Met zo’n opblaasbedje dobberen op een meertje en ondertussen een boekje lezen, daar zou ik wel aan kunnen wennen.
De Kobo Aura H2O heeft een 1GHz processor, 6,8 inch scherm en is vanaf 1 oktober verkrijgbaar voor 180 euro. Een fors bedrag, zeker in vergelijking met de Aura of Aura HD die al snel zo’n vijf tot zes tientjes goedkoper zijn. Bedenk dus wel goed of je die waterdichtheid ook daadwerkelijk gaat benutten.
Pocketbook
Kobo heeft met de waterdichte Aura H2O overigens niet de primeur, die gaat namelijk naar PocketBook. Het bedrijf, dat oorspronkelijk uit Oekraïne komt, kwam enkele maanden geleden met de PocketBook Aqua. De Aqua heeft een iets mindere normering dan de H2O, maar is ook waterdicht en met zo’n 130 euro een stuk goedkoper. Het scherm is met 6 inch een slagje kleiner dan de concurrent en het leuke is dat PocketBook ook ondersteuning biedt voor Dropbox.
PocketBook wacht overigens niet tot de herfstmaanden, maar heeft de nieuwe collectie al op de markt gebracht. Het zijn zo veel modellen dat je bijna het verschil niet meer ziet, maar de opvallendste e-readers zijn de PocketBook Touch Lux 2 en de PocketBook Ultra. De Touch Lux 2 is qua functionaliteit een redelijk standaard model met ingebouwde verlichting, maar ziet er fraai uit en is behoorlijk dun. De adviesprijs is met 140 euro aan de hoge kant, zeker gezien de gebrekkige ondersteuning van Nederlandse content, maar wie een beetje goed zoekt kan ‘m voor iets meer dan honderd euro op de kop tikken.
De PocketBook Ultra is dankzij de camera aan de achterkant een opvallende verschijning in e-readerland. Met die camera kunnen onder andere teksten worden ‘gescand’, waarmee je in theorie een heel boek zou kunnen digitaliseren (moet je niet willen overigens). Verder heeft de Ultra ook een mp3-speler aan boord, een functie die e-readers voorheen nog geregeld hadden, maar die de afgelopen jaren gesneuveld is. De PocketBook Ultra is moeilijk verkrijgbaar in Nederland, maar die enkele webwinkel die ‘m heeft verkoopt ‘m voor zo’n 180 euro.
Icarus
Het in Eindhoven gevestigde Icarus heeft onlangs de Illumina E653 uitgebracht. Het opvallende aan deze e-reader met ingebouwde verlichting is dat-ie op Android 4.2 draait. Dat biedt de mogelijkheid om ‘m helemaal vol te gooien met apps. Denk niet gelijk aan Angry Birds, Swing Copter of andere krakers, want daar zijn E-Ink-schermen simpelweg niet voor gemaakt. Het gaat meer om apps die met lezen te maken hebben, zoals de e-book-apps FBReader en Aldiko. Om een goed overzicht te geven van welke apps voor e-readers geschikt zijn, is Icarus een samenwerkingsverband aangegaan met Goodereader, een bekende website over digitaal lezen. Samen komen ze vanaf september met een curated Android App Store, wat in normaal Nederlands neerkomt op een winkeltje met speciale apps voor je e-reader. Prima initiatief waarmee de Nederlandse fabrikant zich wat meer op de kaart zet.
De Icarus Illumina E653 heeft een 6 inch scherm, 1GHz dual-core processor, 4GB opslagruimte, draait op Android 4.2.2 en kost zo’n 120 euro.
Bookeen
Het Franse bedrijf Bookeen komt – mits alles goed gaat – met de Cybook Ocean. De naam doet vermoeden dat het gaat om een waterdicht model, maar dat is niet het geval. Waar Ocean precies voor staat is me een compleet raadsel. Het enige dat ik zou kunnen bedenken is ‘een oceaan van licht’, aangezien de e-reader een scherm van liefst 8 inch heeft, met ingebouwde verlichting. In de tabletwereld ben je dan een onderdeurtje, bij e-readers een joekel. Wat specificaties betreft is de Ocean geen hoogvlieger: de resolutie van 768×1024 pixels in combinatie met een 8 inch scherm is geen goed nieuws (160 PPI – pixels per inch) en de processor (800MHz) is ook minder dan bij veel concurrenten.
De ‘mits alles goed gaat’ uit bovenstaande alinea is nog wel een dingetje. De Cybook Ocean stond eigenlijk op de rol voor november 2013 (dertien inderdaad), haalde de kerst vervolgens niet en werd daarna uitgesteld tot mei/juni van dit jaar. Begin juli kwam Bookeen met het nieuws dat er problemen waren met de levering van het scherm en dat het nog even kon duren voor de Ocean in de schappen zou liggen. Dat is nog altijd niet het geval en wellicht gaan we de Cybook Ocean dus helemaal niet meer zien. (Als dat zo is: sorry voor de 211 totaal overbodige woorden die je zojuist gelezen hebt).
Amazon Kindle en Barnes & Noble
De e-readers van Amazon en boekwinkel Barnes and Noble halen – afgezien van zelf geïmporteerde modellen – Nederland niet en zijn daarom minder interessant voor ons. Toch is het goed om in de gaten te houden waar ze mee bezig zijn, omdat ze vooral op het gebied van distributie van content (lees: leesvoer) vooruitlopen op andere fabrikanten. Barnes and Noble heeft begin augustus de Nook Glowlight uitgebracht in het Verenigd Koninkrijk, een 6 inch model met verlichting die eind vorig jaar al in de VS op de markt kwam. Daarnaast is in samenwerking met Samsung de Galaxy Tab 4 Nook uitgedokterd: een Samsung tablet die voorzien is van de software van B&N zodat gemakkelijk boeken gekocht kunnen worden.
Amazon komt met de Kindle Paperwhite (3rd generation), maar daar is nog opmerkelijk weinig over gelekt. Volgens de man met de lange regenjas in de parkeergarage zou de nieuwe Paperwhite de lichtsterkte automatisch aanpassen aan de omgeving en een scherm krijgen met een pixeldichtheid van 330 PPI, wat voor e-readerbegrippen ongekend hoog is. Of het waar is weten we niet en wanneer de nieuwe Kindle uit moet komen is ook een raadsel. De komende maanden zullen het uitwijzen.