Panasonic systeemcamera’s staan niet direct bekend om hun design. De fabrikant houdt het over het algemeen vrij degelijk. De Panasonic Lumix DMC-GM1 brengt daar nu verandering in. Dit compacte model heeft in theorie net zoveel in zijn mars als de Panasonic DMC-GX7, maar is amper groter dan je handpalm.
Met de GM1 introduceert Panasonic een compleet nieuwe productlijn, gericht op de ‘artistieke gebruiker’, wat zoveel zegt als dat de creatieveling van de Rietveld Academie of de Hogeschool voor de Kunsten zijn fotografische kwaliteiten mag botvieren op deze uiterst stijlvolle en kleine unit. Mocht je een ervaren fotograaf zijn, ook dan is de Panasonic DMC-GM1 geschikt, het bedrijf meent dat dit het ideale model is ‘als back-up camera’.
Magnesium
Waarom dan precies? Nou in eerste instantie vanwege het design. Zelden zijn er camera’s gemaakt die zo’n compacte behuizing hebben, maar wel een meer dan degelijke beeldkwaliteit moeten bieden. Uit de DMC-GM1 moeten dezelfde foto’s rollen als uit de logge en prijzige GX7. Om dat te kunnen bewerkstelligen heeft Panasonic de nodige aanpassingen aan het uiterlijk moeten doen.
Zo is de body van de GM1 van magnesiumlegering, waarbij zelfs enkele onderdelen uit het chassis – ja echt, we hebben het hier niet over een auto maar een camera – zijn weggelaten om het geheel zo compact mogelijk te houden. Dat resulteert bovendien in een uiterst lichte camera. Tijdens de presentatie werd een mooie vergelijking gemaakt met een trouwring, die weegt zwaarder dan de (lege) behuizing van dit model.
Ook het moederbord is verkleind (30%) en zitten er zo min mogelijk knoppen op het toestel. Draagbaarheid is key, volgens Panasonic. Helaas heeft dat ook wat nadelen: zo heeft het toestel geen accessoireschoen waar je bijvoorbeeld een knappe flitser of zoeker in kunt schuiven. Panasonic heeft overigens onderzoek gedaan naar de sales omtrent die externe flitsers en zoekers op systeemcamera’s en die waren – citaat – pityfully low. Dat is dan klaarblijkelijk een argument om het maar weg te laten.
“We wilden de GM1 al eerder lanceren, maar de sluiter was nogal lastig te ontwerpen”
De DMC-GM1 heeft overigens geen elektronische viewfinder, maar daar staat wel een kraakhelder 3 inch touchscreen tegenover, voorzien van 1,36 miljoen beeldpunten. Deze zou bovendien beter bestand moeten zijn tegen reflectie dan andere systeemcamera’s, dankzij een nieuwe coating.
Silent mode
Verdere specificaties beslaan onder meer een 16,1 megapixelsensor, Full HD 1080/25p of 50i filmoptie en je kunt tot 4 frames per seconde schieten wanneer je gebruik maakt van AF-tracking. Grappig is de silent mode, waarmee je geruisloos kunt fotograferen. We kunnen talloze situaties bedenken waarin dát handig is, waaronder enkelen die niet de regels van fatsoen overtreden. Er zitten daarnaast liefst 22 creatieve filters op en diverse monochrome-modi voor de zwart-wit fetisjisten.
De videomodus is volledig handmatig in te stellen, maar een eventuele microfoon- of koptelefoonaansluiting ontbreekt. Geen videokiller dus, maar met een time lapse of stop motion animation mogelijkheid bewijzen de Japanners wel weer dat dit echt een camera voor de artistiekeling is. De belachelijk mooie retro-look bewijst dat nog maar eens. Met deze camera mag je gezien worden. Zeker wanneer je de evenzo stijlvolle grip er bij aanschaft. Deze van aluminium gemaakte extra aansluiting (‘geen magnesium, want dan was het niet prettig meer fotograferen’) zorgt voor meer comfort bij het fotograferen. Op het eerste gezicht een absolute must, want door zijn compacte formaat ligt de DMC-GM1 misschien niet voor iedereen even prettig in de hand.
Panasonic DMC-GM1 kopen
Maar met een mooie retro-look en prima beeldkwaliteit lijkt de DMC-GM1 een hoop mensen aan te kunnen spreken. Die moeten dan wel naar de portemonnee grijpen: je kunt de Panasonic DMC-GM1 kopen voor 700 euro. Dan krijg je er een standaard 12-32 mm kitlens bij, welke trouwens speciaal voor de GM1 helemaal opnieuw ontworpen is.
Wil je meer? Dan moet je iets dieper in de buidel tasten. Voor 999 euro krijg je de DMC-GM1, 12-32 mm kitlens, een speciaal 20 mm objectief en de grip.