In de techwereld is de iTV van Apple een soort van fata morgana. Telkens als hij in de buurt dreigt te komen, lost hij in het niets op. De geruchten rond de televisie van het merk gaan al vele jaren terug: na de smartphone, mp3-speler en tablet zou Apple ook dit product even ‘herdefiniëren’, zoals dat zo mooi heet. Maar wat het bedrijf ook lanceerde: geen tv. Maar nu lijkt hij er toch echt te komen. Steeds sterker wordende geruchten laten horen dat de iTV voor het vierde kwartaal van 2014 staat gepland.
Als we de mensen van DisplaySearch moeten geloven, is de release dus aanstaande. Het blog heeft altijd goede contacten met onderdelenleveranciers van Apple, waar ook dit verhaal vandaan komt. We geven ze dus even het voordeel van de twijfel.
Naadloos samenwerken
Vernieuwingen blijken vaak losse flodders te zijn
De televisiemarkt staat al een tijdje redelijk stil. Op ultra HD na, wat we echt een fantastische ontwikkeling vinden, blijken vernieuwingen bij veel merken vooral losse flodders te zijn. De uitdaging voor Apple is om echt iets structureels toe te voegen aan het televisie kijken, en zich niet te richten op een paar leuke gimmicks. Dan zou Apple zo maar eens goud in handen kunnen hebben. Om het merk niet de gemaakte fouten te laten maken als de concurrentie, sommen we even op welke miskleunen we als features de afgelopen jaren langs zagen komen:
Maak niet dezelfde fouten!
5. 3D
Mogen we 3D-beeld op flatscreens al afschrijven? Ja hoor, want de meeste televisieboeren hebben inmiddels laten weten dat de focus niet meer op die technologie ligt. We begrijpen het helemaal: wij zien ons ook niet met moeders de vrouw op de bank zitten met zo’n brilletje op, lekker naar een te klein scherm kijken. Nee, 3D is voorbestemd voor de bioscoop, dat geeft een veel mooiere beleving. Op je 40 inch-scherm zie je het beeld toch niet goed, en de helft van de tijd breng je op het toilet door omdat de techniek je misselijk maakt.
4. Spraakbediening
Grote vraag: waarom denkt Apple dat Siri op een flatscreen gaat werken? Wij kennen spraakbesturing op tv’s namelijk al van andere merken. Onze ervaring is dat je jezelf echt voor lul ziet staan als je in je eentje thuis tegen je tv loopt te praten, maar ook dat je het in de praktijk nooit gebruikt. Wat een ramp: je wordt de helft van de tijd niet verstaan en moet een halve cursus volgen om het te gebruiken. We zijn benieuwd of Apple deze valkuilen kan omzeilen.
3. Bewegingsbediening
Mocht je je al voor lul vinden staan met spraakbediening, dan heb je bewegingsbediening nog niet geprobeerd. Lekker zwaaien naar je televisie: je buren zullen vreemd opkijken als ze door de ruiten kijken en je net een kanaal zien verwisselen. Grote kans dat er binnen het uur een busje voor je deur staat. Niet eens zo verkeerd, want onze ervaring is dat een uurtje deze functie gebruiken ervoor zorgt dat je tegen het doorflippen aan zit. Het werkt meestal voor geen meter.
2. Gebogen scherm
Ook een nieuwe rage: het gebogen scherm. Verschillende fabrikanten als Samsung en LG presenteren televisies met een ronding in het beeld. Dit zou voor een betere kijkervaring moeten zorgen. Ammehoela. Dik zestig jaar is de televisie in ontwikkeling en nu komen we erachter dat een ronding beter voor het beeld is? Wij zeggen: dikke marketingstunt. Geschikt voor mensen die met hun tv willen pochen naar de visite toe.
1. Beroerde browser
Maar de echte bloed-onder-de-nagels-haler onder de televisiefuncties is toch wel de browser. Begrijp ons niet verkeerd: hartstikke leuk dat er een internetverbinding is op televisies, kunnen we tenminste lekker Netflixen of uitzending gemist kijken. Maar de open browsers die wij op tv’s tegen komen, zijn om te huilen. Met je numerieke afstandsbediening een url invoeren is een ware hel op aarde, om nog maar over het navigeren te zwijgen. Verbieden, die handel, zodat nooit iemand in de verleiding komt om het per ongeluk te gebruiken.