Site pictogram Draadbreuk.nl

JackSavior redt de 3,5mm jackplug: beter laat dan nooit

jacksavior 3,5mm

Weet je wat snel stuk gaat? Hitterecords in 2016. Buitenlandse aspiraties van Nederlandse voetbalclubs. Porselein in een olifantenkast. En niet te vergeten: de 3,5 mm jackplug van je hoofdtelefoon. Wat we al jaren weten: een dun gesoldeerd plugje dat een paar centimeter uit je telefoon steekt en in je broekzak alle kanten op gedwongen wordt houdt het niet lang uit. Kun je nog zo’n dure Beats op je schedel zetten, na een paar weekjes beginnen de eerst scheuren zich te vertonen. En niemand die daar iets aan doet! Behalve de Nederlander Bouwy van Sambeek. Met zijn startup JackSavior heeft hij een nieuwe, kleinere en stevigere jackplug ontwikkeld. “Geen idee waarom niemand anders er nog op gekomen is.”

Het werd wel eens tijd ook. De basis voor de audiojack zoals wij die kennen is gelegd aan het einde van de 19e eeuw. Geen grap: toen rond 1890 de eerste telefoons in werking werden gesteld, is daar ook de huidige audioplug voor ontwikkeld. Dat soort technologie zit nu dus in jouw gloednieuwe curved glass, QHD, octa-core, iris-scan smartphone. De plug is ook standaard het eerste wat stuk gaat. Je duwt je telefoon tijdens het luisteren eens verkeerd in je skinny jeans en je koptelefoon kan de kliko in.

Stukje Hollandsche innovatie

Van Sambeek ontwikkelde al in 2013 bij de Universiteit van Delft de duurzame JackSaviour plugs. Hij past gewoon in de normale socket, maar door de componenten meer in het plugje te verwerken is het deel dat uitsteekt veel kleiner en veel flexibeler te maken. Zo’n simpel idee waarvan je je afvraagt waarom nooit iemand er eerder op gekomen is. “Er zijn wel mensen die dit probleem hebben proberen op te lossen met magneten of door de plug heel sterk en groot te maken, voor de bescherming van het soldeer gedeelte”, legt Van Sambeek ons uit. “Maar het juist kleiner maken doet niemand. Voor het internationale patent dat ik heb verkregen, moet je internationaal patent onderzoek laten doen. Dit heeft uitgewezen dat ik inderdaad de eerste was, wat mij nog steeds verbaast.”

 

Link: shit die stuk gaat. Rechts: de toekomst.

 

Van Sambeek heeft een fundamentele verbetering voor iets wat iedereen gebruikt, en wat standaard meegeleverd wordt met de miljoenen telefoons die over de toonbank gaan. Je zou dus verwachten dat elektronicafabrikanten erop duiken als hipsters op een foodtruck. Maar dat valt vies tegen, weet Van Sambeek inmiddels. Hij heeft lopen leuren bij bedrijven als Philips, Sony, Sennheiser, Monster en Logitech en maar werd keer op keer afgeserveerd met slappe excuses.

Byebye jackplugs?

Heeft dat iets te maken met het feit dat we langzaamaan afscheid aan het nemen zijn van de 3,5 mm audiojack? Volgens hardnekkige geruchten heeft de volgende iPhone geen audio-ingang meer. En ook Motorola heeft er bij de Moto X al afscheid van genomen. Van Sambeek: “Nee, de markt is groot genoeg. Momenteel gaan er nog 4 miljard plugjes per jaar om, en dat aantal groeit nog steeds. Bedenk bijvoorbeeld dat bij draadloze koptelefoons ook bijna altijd een kabel zit met twee plugs, zodat je ‘m ook kunt gebruiken als de batterij op is.”

 

Is dat een traditionele 3,5mm jackplug in je broekje, of ben je gewoon blij me te zien?

 

Nu fabrikanten om onduidelijke redenen geen interesse hebben in de JackSavior plugjes, probeert Van Sambeek het via crowdfundplatform Kickstarter, waar mensen kabeltjes of hoofdtelefoons voorzien van JackSavior plugs kunnen preorderen. Erg spannend gaat het niet worden met die campagne. Van de schamele €2000 dat als streefbedrag is gesteld, is nu al bijna het dubbele binnen. Van Sambeek: “We zijn niet opzoek naar geld, maar naar publiciteit. De €2000 is inderdaad symbolisch. Ik ben van mening dat het lastig geld verdienen is met een kickstarter campagne.”

 

 

Het geld komt later wel, als hoofdtelefoonmakers het licht gaan zien en de JackSavior als standaard gaan gebruiken. Als dat betekent dat wij, anno 2016, niet langer met falende techniek uit 1890 rond hoeven te lopen, dan zijn wij ook weer blij.

Mobiele versie afsluiten