Hoewel het er een beetje aan zat te komen, kwam het nieuws gisteren toch nog onverwacht: Panasonic stopt met de productie van plasmatelevisies. Helemaal. Finito. Schluss. En als de grootste producent ermee stopt, weet je dat het einde van de technologie in zicht is. Binnenkort zitten we allemaal aan de led, of oled.
“Het zat er aan te komen”
Woordvoerder Matt Spoor van Panasonic weet het nieuws ook pas net, als wij hem aan de telefoon krijgen. “Het zat er natuurlijk wel aan te komen, want eerder lieten we al weten dat Panasonic zou stoppen met de ontwikkeling van plasmatelevisies”, vertelt hij op de dag dat een onderdirecteur van het Japanse bedrijf de aankondiging naar buiten bracht. “Die ontwikkeling van plasma zat ook wel aan zijn plafond, terwijl led een enorme spurt kreeg. Wij zijn ook volop bezig met 4K-flatscreens en oled, dat kon je wel zien op de IFA. Maar de plasmamodellen die we daar lieten zien, zullen zoals het er nu naar uit ziet de laatste zijn.” Liefhebbers die nog even snel zo’n flatscreen thuis willen hebben, moeten snel zijn. “We produceren waarschijnlijk nog een paar maanden door en er zijn natuurlijk nog modellen op voorraad, maar daarna is het afgelopen.”
Plasma had beter verdiend
De plasmatelevisie had eigenlijk een veel beter lot verdiend, maar de techniek delfde uiteindelijk het onderspit in het gevecht met led. Plasma was voor de liefhebber, led voor de massa. Waar dat het ‘m in zat? Plasma-flatscreens waren natuurlijk wat duurder, maar veel belangrijker: de technologie is nooit van zijn negatieve imago afgekomen. In het begin doken horrorverhalen op van ingebrande logo’s en een energieverbruik waar een middelgrote stad jaloers op zou zijn. Daar zat in het begin van de ontwikkeling misschien een kern van waarheid in, maar bij de modellen van de laatste paar jaar was dat al niet meer aan de orde. Het grote publiek bleek de mythe maar niet te kunnen vergeten. En dat terwijl plasmaschermen toch een paar flinke voordelen hadden boven led: mooiere kleuren, betere kijkhoek en een fantastisch contrast. Liefhebbers zweren bij de techniek en willen niet meer anders.
Op de redactie van draadbreuk zitten we graag een avondje met een bakje nootjes op de bank voor de televisies. Maar we hebben in ons werkende leven natuurlijk ook de nodige schermpjes voorbij zien komen. Wat vinden wij van dit nieuws? Begrijpelijk? Zonde? Rennen we snel naar de winkel om de laatste plasma’s op de kop te tikken? Of zitten we met ons hoofd alweer bij de oleds?
HET VERDICT VAN DRAADBREUK
Ik was altijd wel een plasmafan en vond het cool dat Panasonic zijn nek uit stak voor de technologie. Deed me een beetje denken aan dat Gallische dorpje dat dapper weerstand bood tegen de led-overheersing. Maar als je alleen nog maar voor een paar liefhebbers maakt, snap ik dat het op een gegeven moment genoeg is. Ach, de toekomst met ultra-HD en oled is ook mooi. Toch ga ik vanavond even een lekker donkere film kijken met veel kleur. En dan zo schuin mogelijk voor de tv gaan zitten.
Technologieën komen, technologieën gaan. Dit doet me denken aan de LP. Toen vinyl werd vervangen voor cd’s, zaten ‘de liefhebbers’ stilletjes te mokken. Zij mistten het warme geluid en karakter van vinyl. Nu zijn de LP’s juist weer helemaal hip en trendy. Zo klinkt dit ook een beetje. Dat betekent dus dat we over 20 jaar moeten aanhoren hoe hipsters hun neus op halen voor OLED, en alleen maar hun arthousefilms op plasma willen zien. Nee, Panasonic gaat die plasma niet maken. Die moeten gewoon zoveel mogelijk winst maken. Maar als het echt zo goed is, komt het gerust nog eens terug.
Ik was zelf tot voor kort een trotse bezitter van een Panasonic plasma-televisie. Ik genoot van het geluid en de keurige zwartwaarden. Maar goed, de wereld verandert. Ik verander. Jij verandert. Panasonic verandert. Dat de tv juist op dit moment het om een niet nader te noemen reden begeven heeft, kan niet anders dan een teken van boven zijn. Tijd voor een OLED-tv. Wel nog effe sparen, dat wel.
Ik heb te weinig verstand van plasma, led of oled om hier nachtenlang wakker van te liggen. Als ik het stukkie van Dennis lees is het een kwestie van komen en gaan, nou prima. Ik heb thuis nog een 720p-dingetje staan en als ik naar groter, beter, scherper wil moet ik kiezen tussen mijn bed en tv. Dan is de keuze snel gemaakt. Al was het maar omdat ik zonder bed überhaupt niet meer wakker kan liggen van zaken zoals deze.