Site pictogram Draadbreuk.nl

Olympus PEN Lite E-PL7 review

Door het gemak van de smartphone is de compactcamera een aantal jaar geleden begraven, maar niet iedereen blijkt de rouwkaart gehad te hebben. Zo blijft Olympus nog altijd hardnekkig tegen de stroom inroeien en komt het met de PEN Lite E-PL7, een juweel van een apparaat met verwisselbare lenzen en zeer uitgebreide features. Zit daar nou echt iemand op te wachten? 

 

Design

De PEN E-PL7 moet de twee jaar oude E-PL5 doen vervangen en wat design betreft is dat uitstekend gelukt; daarvoor verdienen de mannen en vrouwen van de tekentafel een dikke pluim. Ik heb nog nooit zo’n sexy compactcamera gezien! De PEN is bijna te vergelijken met een modeaccessoire die je met stijl draagt tijdens een shopsessie in een veel te dure winkelstraat in Milaan. Geen kromme vergelijking, want Olympus labelt deze camera namelijk als de ultieme fashionblogcam. Het is moeilijk om wat concreets uit dit marketinggezwam te halen, maar het zal er wel op neerkomen dat vrouwen allergisch zijn voor grote zware dslr’s en liever met een modieus doch vernuftig cameraatje in pashokjes staan.

Wat het design zo tof maakt is de combinatie van moderne techniek in een retro jasje, dankzij de leren wit/vanille kleur. Dit is zeker een pluspunt tegenover andere compacts, laat staan oersaaie zwarte dslr’s waar nul vernieuwing in zit qua vormgeving.

Verder heeft de camera aan de voor- en achterkant een grip, wat de boel een stuk stabieler maakt tijdens het fotograferen. De knoppen bovenop de body, die overigens goed aanvoelen, zijn net zo stijlvol als de rest. Dat kan niet gezegd worden van de rest van de knoppen, die een behoorlijke goedkope en plastic vibe hebben. Het kantelbare scherm, waar je tegenaan koekeloert vanwege het ontbreken van een zoeker, is helder en beschikt over een touchscreen. Dit werkt zeer efficiënt bij het scrollen door foto’s, inzoomen, instellingen wijzigen en focussen. Dit kun je overigens ook gewoon nog doen met de knoppen. Het scherm is daarnaast ook te kantelen, waardoor je nu ook daadwerkelijk wat kunt zien als je foto’s in moeilijke posities maakt.

 

Zwart staat ‘m ook niet slecht. Als man zou ik deze kleur kiezen.

 

Gebruik

De Olympus PEN laat zich na het doorslikken van een SD-kaart en een opgeladen batterij erg makkelijk bedienen. Draai de meegeleverde 14-42mm met F3.5-5.6 lens erop, point, shoot en klaar. De camera beschikt over een 16 megapixelsensor, die maximaal acht frames per seconde schit, 1080P HD video en een ISO van maximaal 25600. Als het programmawieltje op auto staat is er niks aan de hand, maar er is natuurlijk nog veel meer mogelijk dus doe dat vooral! Selecteer je namelijk ‘ART’, dan krijg je á la Instagram veertien filters, waarbij de selectieve kleur een van mijn favorieten is.

 

De filtertest toont aan: het leven van een reviewer gaat niet over rozen

 

Draai je het wieltje verder, dan kom je uit bij ‘SCN’, een sceneselectie waar je onder andere kunt kiezen uit verschillende standen zoals macro, portret, landschap, zonsondergang en zelfs een heuse documentscanmodus. Ik zie het al voor me in de klas: niet meer met de smartphone aantekeningen fotograferen, maar in plaats daarvan pakt iedereen even zijn compactcamera erbij. Nee, Olympus. Gewoon nee.

Nog verder op het programmawieltje vind je een mode waardoor je een willekeurig aantal foto’s tot één afbeelding verwerkt, met maar liefst vier verschillende composities. Om het nog af te maken kan je ook nog eens een vreselijk kader kiezen. Kortom, je mist dus niks in vergelijking met je phonecam en eventuele extra camera-apps.

En er zijn zelfs nog meer standjes: M, S, A en P. Met deze modi gaat de automatische piloot uit en moet je zelf de boel zien te rooien. Van sluitertijd, via diafragma tot ISO – alles is aan te passen.

 

Dat wieltje draait beter dan Armin van Buuren

Kwaliteit foto’s & video’s

Met de 14-42mm lens heb je genoeg bereik voor je alledaagse foto’s. De lens maakt rappe foto’s en stelt zeer snel scherp op objecten, al dan niet met een mooie achtergrond blur. Foto’s kun je in JPEG en RAW schieten, alleen is er met het laatste bestandsformaat gelijk al een probleem. Zoals we van Olympus gewend zijn – vroeger al met aparte gevormde geheugenkaartjes – zijn we nu belandt aan debacle nummer twee. Olympus heeft besloten om de RAW-bestanden in het formaat ORF te behandelen. Standaard oftware op je PC kan deze foto’s niet lezen, evenals Adobe Lightroom waarin je deze foto’s juist bewerkt. Dit zou door een update van Lightroom verholpen kunnen worden, maar tot die tijd ben je wel aan JPEG-bestanden toegewezen, al maakt dit voor de doelgroep (hippe jongeren en volwassenen) waarschijnlijk niet heel veel uit.

 

Even focus nu jongens

 

Ik word niet goed van die fotobommende meerkoeten overal

 

Verder beschikt deze camera ook nog over een uitgebreide filmfunctie. Je maakt beelden in Full HD met 30 frames per seconde. Geen schrikbarende vernieuwingen hier dus, maar Olympus heeft wel wat gedaan om het schieten van filmpjes interessanter te maken. Zo zijn alle creatieve effecten die je over foto’s kunt mikken ook beschikbaar voor video en dat levert soms best leuke resultaten op. De filmkwaliteit is goed, stelt hier ook zeer snel scherp, te meer als je buiten bent met natuurlijk licht. De microfoon doet zijn werk maar daar is ook alles mee gezegd. Leuk spul dus voor alle modevloggers van deze wereld.

Connectiviteit

Zo langzamerhand zien we dat elke camera Wi-Fi aan boord heeft en dat foto’s met allerlei apps direct verzonden kunnen worden naar bijvoorbeeld je smartphone. Olympus kan dit natuurlijk niet laten liggen en doet er nog een schepje bovenop door de PEN via wi-fi automatisch te verbinden met je telefoon. Tof, want zo kun je de liveview van de camera zien, de shutter bedienen en direct met creatieve filters aan de gang.

Ideaal, zeker als je bijvoorbeeld tijdens een feestje de camera in een leuke hoek hebt geplaatst. Je vrienden kunnen zo gaan poseren en jij kunt op je smartphone gewoon even het ‘klikje’ geven en gelijk de gênante foto in je WhatsApp-groep gooien. Echt een leuke feature die ik vaak gebruikt heb.

 

We hebben het format ‘wie maakte de foto’ al bij John de Mol gedropt

Conclusie

De Olympus PEN is er voor de mensen die niet tevreden zijn met de prestaties van hun huidige (smartphone) camera, op zoek zijn naar een echt toestel, maar toch niet de handige features willen missen van een telefoon. Is al niet een hele grote markt en dan helpt het stevige prijskaartje van 599 euro ook niet mee. Voor dat bedrag koop je tegenwoordig al een uitstekende camphone of zelfs dslr. Het is dus de vraag of consumenten zo’n fors bedrag over hebben voor een compactcamera en dat is jammer, want de PEN E-PL7 is verder erg tof.

Fotografeer jij nog met een compact of DSLR camera? Laat het weten in de comments!

Mobiele versie afsluiten