De markt voor compactcamera’s ligt compleet op zijn gat. Omdat je met elk telefoontje wel een beetje foto’s kunt maken, sleept niemand meer een extra toestel mee. Tenzij je een echte liefhebber bent, alleen de beste foto’s wil en daarom een tas vol dsrl’s en lenzen meesleurt. Maar wat als je een echte liefhebber bent, maar toch een compact fotocameraatje wilt? Dan kom je bij Sony uit. Zij lanceren hun RX100 III.
Nu met viewfinder
De Sony RX100-serie werd in 2012 geïntroduceerd en oogstte in de tussentijd lof bij de fotografische fijnproevers. Uitstekende foto’s en video’s in een compacte behuizing; het kan dus wel. De nieuwe generatie biedt wat kleine verbeteringen die het nog meer de moeite waard moeten maken. Meest in het oog springende verandering is de viewfinder, die verdwijnt in de behuizing als je ‘m niet nodig hebt. Viewfinders, waar je met één toegeknepen oog doorheen kunt turen, zijn nog altijd essentieel om er zeker van te zijn dat de foto er uit komt zoals je bedoelt. Het 7,5 centimeter grote LCD-display kan 180 graden draaien. Ideaal voor als je een sel…nee, we gaan het er gewoon eens niet over hebben.
Andere verbetering is de lens. De 24-70mm zoomlens van ZEISS is bijzonder lichtsterk en kan tot 2,9x optisch zoomen. Dat is minder dan zijn voorganger, maar de groothoeklens pakt wel meer beeld mee. Net als zijn voorganger heeft het apparaat een 20,1 megapixel camera. Een nieuwe generatie beeldverwerkingssensor, met de fantastische naam BIONZ X, zorgt voor snellere kiekjes met meer detail.
De Sony Cybershot RX100 III filmt in een maximale resolutie van 1080p. En dan dreigt natuurlijk het gevaar dat Sony een productlancering heeft waarbij ze de term ‘4K’ niet kunnen laten vallen. Dat gaat zomaar niet bij de Japanners: “Via de nieuw toegevoegde 4K-foto-uitgang kunt u foto’s bekijken op 4K-tv’s”. Yup, foto’s op je tv laten zien. Maar dan nu met de term 4K er aan toegevoegd. Prima.
>> Meer 4K? Ger gaf tekst en uitleg op BNR Nieuwsradio
Sony RX100 III kopen
De Sony Cybershot DSC-RX100M3, zoals hij voluit heet, gaat 800 dollar kosten. De prijs en beschikbaarheid in Nederland wordt nog bekend gemaakt, maar op een kleine 800 euro (want wisselkoersen zijn voor mietjes) kun je vast rekenen.