Site pictogram Draadbreuk.nl

‘Games als Hatred moeten gewoon kunnen’ | Stelling

Je kunt de klok er op gelijk zetten. Om de zoveel jaar komt er een game uit waarvan iedereen zijn onderbroek in de knoop raakt. Geweldadig, immoreel, compleet gestoord. Het gaat ditmaal om het spel Hatred, van de Poolse game-ontwikkelaars Destructive Creations.

Geloof mij maar als ik zeg dat Polen vol zit met vriendelijke, glimlachende, knappe mensen en eenhoorns die regenboogjes uitpoepen. Maar die indruk krijg je niet bij het zien van de trailer van Hatred. De hoofdpersoon is klaar met de wereld, wil er een einde aan maken maar neemt daarbij zoveel mogelijk mensen mee. Dat is het doel van het spel. Onschuldige mensen doden. Zoveel en zo gruwelijk mogelijk. Mocht je de trailer nog niet gezien hebben, check ‘m hieronder. Obligate waarschuwing: het kan even slikken zijn.
 

Niet voor gevoelige kijkers, denk ik


 
En dus kwam er een shitstorm aan kritiek over de Poolse game-studio heen. Dat hadden ze verwacht, zeiden ze zelf. Men kan beter over je fiets lullen, dan over je lul fietsen. En als je als compleet onbekende studio je game wilt verkopen, dan is er niet zoiets als ‘slechte aandacht’.

Maar ook de jacht op computergeweld in het algemeen is weer geopend. En dat riedeltje herhaalt zich elk jaar. Geweld is een onderdeel van games sinds je op arcadekasten met een ruimteschip aliens aan gort kunt schieten. Sindsdien discussiëren we over geweld in games. Als we Hare Krishna’s omver kunnen rijden in GTA (GOURANGA!). Als we als terroristen over een vliegveld kunnen lopen in CoD (No Russian). Als we omaatjes verpletteren onder onze wielen in Carmageddon (Splatter bonus!) of iemand met een baksteen toetakelen in The Warriors (Come out and plaaayaaay!)

Het is goed dat zo’n discussie gevoerd wordt. Zo bepalen we allemaal dat er grenzen zijn, en waar die precies liggen. De uitkomst is altijd hetzelfde. Goede games worden gespeeld, slechte games vergeten. Geweld doet daar niets aan af. Vandaar de stelling:
 

‘Games als Hatred moeten kunnen’

 

 
Yup, we haken aan bij dé discussie. Vooral omdat ik benieuwd ben hoe jullie er tegenover staan. Dus laat maar horen. Vind je dat dit soort games, hoe smakeloos ook, gemaakt moeten worden? Of gaat dit de grens over en moeten hier maatregelen tegen komen? En waar trek jij de grens? Laat het horen in de comments. Kunnen we het er over een paar jaar weer op precies dezelfde wijze over hebben.

(Vanwege een defecte camera moet het deze week even zonder video. Sorry!)

Mobiele versie afsluiten