Man, internet is mooi. Eindeloze Youtube-filmpjes van mensen die op hun gezicht vallen en meer lolcats dan je in een mensenleven kunt bekijken. Maar er wordt ook regelmatig iets zinnigs gezegd door intelligente mensen. Bijvoorbeeld over tech. Wij doen ons best om bij te blijven, zodat we ook af en toe iets zinnigs te zeggen hebben. Maar in plaats van de beste artikelen te herkauwen in een eigen nieuwsberichtje, verlinken we ze gewoon. Dit zijn de artikelen waar Draadbreuk iets van opgestoken heeft.
Streaming killed the radiostar
“The internet will suck all creative content out of the world”
Streaming muziekdiensten zoals Spotify lijken een geschenk uit de hemel. Voor luisteraars is dat het ook. Alle muziek die je wilt door de speakers, zonder dat knagende schuldgevoel dat je jouw favoriete artiest een poot uit draait door illegaal te downloaden. We betalen er toch voor? Yup, maar lang niet genoeg zo betoogt David Byrne -zelf muzikant- in The Guardian. Het model zit zo in elkaar dat alleen de grote namen overblijven en nieuw talent nooit een kans zal krijgen.
Nokia wist dat ’t mis was
“This is how a Helsingin Sanomat journalist tried to save Nokia”
In 2008 kocht een Finse journalist een Nokia E51. Toen hij hopeloos verdwaalde in het toestel terwijl hij alleen maar een nieuwe ringtone wilde instellen, schreef hij een brief naar Nokia met de strekking: “Jullie maken slechte telefoons, doe er wat aan.” Tot zijn verbazing volgde een vertrouwelijk gesprek (dat nu dus pas naar buiten mag komen) met een Nokia-baas die hem volledig gelijk gaf. Sterker nog, toen ze bij Nokia voor het eerst een iPhone in handen hadden, wisten ze al dat ze in de problemen zaten. Dat was 2007, we weten hoe het is afgelopen.
Hoe het afgelopen is
New Symbian (and Meego) applications not allowed in the Nokia Store from Jan 1st
Dit is hoe het afloopt. Vanaf 1 januari 2014 draait Nokia definitief het eens zo populaire besturingssyteem Symbian de nek om. Nieuwe applicaties worden niet meer in de Nokia Store toegelaten, en updates worden niet meer geaccepteerd. Het sneuste van dit hele verhaal is de ijskoude brief die Nokia rondstuurde naar ontwikkelaars om hun op de hoogte te stellen van deze grote stap.
Je iPhone volgt je
“The Latest Smartphones Could Turn Us All Into Activity Trackers”
Het komt een beetje belegen over. Er is een nieuwe technologie en dus beginnen mensen te huilen over mogelijke schadelijke gevolgen. Maar schrijfster Sara Watson maakt wat interessante punten. Waar het over gaat? De M7 co-processor in de nieuwe Apple iPhone 5S. Die is speciaal toegevoegd om de godganse dag jouw bewegingen bij te houden. Dat levert enkele handige smartphone-functies op, maar ook wederom een nieuwe schat aan informatie over jouw persoontje waar Apple wel raad mee weet. Big Brother gaat weer een stapje verder, en Wired kijkt naar de mogelijke gevolgen.
… over Big Brother gesproken
“Hoe een machtige lobby onze privacy onder druk zet”
Dan nu een stukje politiek diepgang. Yup we weten het, niet bijzonder spannend. Maar het regent, het is zondagmiddag, je hebt toch niets beters te doen en dit is belangrijk verdomme. Want terwijl vooral Amerikaanse tech-bedrijven alles, alles, ALLES van je willen weten, heeft de EU allemaal lastige wetten en regels die de Amerikanen daarvan weerhouden. Dat vinden ze in de VS niet leuk. Dus gooien ze geld, lobbyisten en neppe actiegroepen richting Brussel om de regeltjes naar hun voordeel te buigen. Het is een lang verhaal, maar De Correspondent legt uit hoe en wat.