Site pictogram Draadbreuk.nl

Draadbreuk verlinkt Wired, Bunniestudios & Kill Screen

Man, internet is mooi. Eindeloze Youtube-filmpjes van mensen die op hun gezicht vallen en meer lolcats dan je in een mensenleven kunt bekijken. Maar er wordt ook regelmatig iets zinnigs gezegd door intelligente mensen. Bijvoorbeeld over tech. Wij doen ons best om bij te blijven, zodat we ook af en toe iets zinnigs te zeggen hebben. Maar in plaats van de beste artikelen te herkauwen in een eigen nieuwsberichtje, verlinken we ze gewoon. Dit zijn de artikelen waar Draadbreuk iets van opgestoken heeft.

 

Eindelijk: iets zinnigs over Glass

I, Glasshole: My Year With Google Glass

Wired

Het is misschien wel het meest interessante stukje technologie van 2013, maar zoals we ergens halverwege de Draadbreuk 101 al uitlegden: de mensen die het dragen vinden we onuitstaanbaar. Beetje interessant lopen doen, maar ondertussen in lijvige ‘reviews’ niet verder komen dan de constatering dat je nu minder vaak je smartphone uit je broekzak hoeft te halen. Schei toch uit. Mat Honan (hierboven op een foto van Ariel Zambelich) heeft het vorige jaar ook interessant lopen doen met een Glass op zijn snuffert en dat levert eindelijk een realistische kijk op het fenomeen op. Hij moest discussies voeren met zijn vrouw, werd in het openbaar ‘asshole’ genoemd en door zijn nerd-collega’s ‘nerd’. Hij snapt het helemaal. Hij begrijpt ons. En na het lezen van zijn stuk begrijpen wij de Glassholes iets beter. Eindelijk.

 

MicroSD als mini-computer

On Hacking MicroSD Cards

Bunniestudios

MicroSD kaartjes, wat kun je daar over vertellen? Ze hebben ongeveer het formaat van je kleine teennagel en bewaren netjes je foto’s en mp3-tjes op je telefoon. Verder is er niet zoveel mee aan de hand toch? Andrew “bunnie” Huang denkt daar anders over en op hackerscongres Chaos Computer Congress (30C3) presenteerde hij een manier om MicroSD kaarten te hacken. Op zijn blog gaat hij er nog eventjes op in. Het is het meest leerzame wat je vandaag zult lezen over die suffe, saaie geheugenkaartjes. Wist je dat die dingen bijna alles fout doen? Dat ze bijna allemaal voorzien zijn van een ARM CPU? Dat ze in veel gevallen tweedehands zijn? En dat ze dus te hacken zijn, voor verschillende doeleinden.

 

Camera’s worden de nieuwe camera’s

Goodbye, camera’s

The New Yorker

Craig Mod is al jaren en jaren gepassioneerd fotograaf. Dus toen hij een lange wandeling door de Japanse natuur ging maken, nam hij natuurlijk een dik exemplaar mee. Toen hij enkele dagen later (het was écht een lange wandeling) terug uit de natuur kwam, was hij klaar met camera’s. Het is over uit. Neemt de beste man dan nooit foto’s meer? Jawel…momenteel voornamelijk met iets als zijn iPhone 5. Mod kijkt terug op de tijd dat de fotografiewereld van rolletjes overging op digitaal en spot momenteel eenzelfde trend: camera’s die niet verbonden zijn met internet zijn binnenkort definitief verleden tijd.

 

Nooit meer schudden

How tablets transformed the board game landscape

Kill Screen

Misschien heb je het wel gemerkt tijdens die gezellige kerstdagen; bordspellen zijn weer helemaal cool. Niet perse Mens-erger-je-niet maar wel iets moderners als Kolonisten van Catan. Maar hoe fijn zou het zijn als je die spellen kon spelen zonder dat oma steentjes in haar schoot verstopt? Zonder dat je dronken oom elke keer bij het schudden de set kaarten uit zijn klauwen laat flikkeren? Zonder dat je kleine broertje boos het bord omgooit omdat hij er geen hol van kan en elke keer verliest? Gamesite Killscreen beschrijft een grote game-revolutie die momenteel stilletjes gaande is. De bordspellen komen naar de tablets. Met alle kansen en uitdagingen die daarbij komen kijken.

 

Analyseren tot op het bot

How Netflix Reverse Engineered Hollywood

The Atlantic

Waarom de Netflix-serie House of Cards zo tof is? Omdat de dames en heren achter onze favo streamingdienst precies weten waar we graag naar kijken. Niet alleen door kijkgedrag te analyseren, maar ook door alle films tot in het kleinste detail te categoriseren. Netflix heeft mensen in dienst die (betaald!) video’s kijken en ze vervolgens helemaal volplakken met metadata. Dat levert, volgens onderzoekwerk van The Atlantic, meer dan 75.000 (!) unieke ‘genres’ op, zoals Foreign Satanic Stories from the 1980s en meer van die gekkigheid. De reden is simpel: betere metadata zorgt voor betere kijksuggesties, waardoor je langer blijft hangen en dus blijft betalen. Hoe ze het doen en welke andere zaken het oplevert wordt in dit artikel uit de doeken gedaan.

Mobiele versie afsluiten