Site pictogram Draadbreuk.nl

Draadbreuk verlinkt De Correspondent, Recode & Shawn Blanc

Man, internet is mooi. Eindeloze Youtube-filmpjes van mensen die op hun gezicht vallen en meer lolcats dan je in een mensenleven kunt bekijken. Maar er wordt ook regelmatig iets zinnigs gezegd door intelligente mensen. Bijvoorbeeld over tech. Wij doen ons best om bij te blijven, zodat we ook af en toe iets zinnigs te zeggen hebben. Maar in plaats van de beste artikelen te herkauwen in een eigen nieuwsberichtje, verlinken we ze gewoon. Dit zijn de artikelen waar Draadbreuk iets van opgestoken heeft.

 

Kom voor de koffie, blijf voor de hackers

Dit geef je allemaal prijs als je inlogt op een openbaar wifi-netwerk

De Correspondent
Bij de Mac, op het station, de koffietent, Appie Heijn. Als je wilt kun je door de stad van wifi naar wifi lopen. Handig, kost je geen byte uit je databundel. Maar wat geef je allemaal prijs als je inlogt op zo’n open netwerk? De Correspondent, ze komen steeds vaker terug in deze rubriek, ging met die vraag én een hacker bij een koffietentje zitten. “We zijn nog geen twintig minuten binnen en we weten hoe ze heet, waar ze vandaan komt, waar ze gestudeerd heeft, dat ze geïnteresseerd is in yoga en dat ze tips zoekt hoe je een relatie redt.” Yup, openbare netwerken zijn dubieus.
Klik onderaan het artikel ook even door om te lezen hoe je je eventueel kunt wapenen tegen dit soort praktijken.

 

Bakvissen bestieren de boel

Never Forget That 16-Year-Old Girls Run the Internet

ReCode
Serieus? 16-jarige meisjes die over het internet heersen? Terwijl wij dachten dat wij dat deden? Wie verzint zo’n kop joh? Het blijkt de oprichter en CEO van DeviantART te zijn, het vrij succesvolle sociale netwerk voor artsy-fartsy luitjes. Uit het artikel blijkt verder totaal niet waarom 16-jarige meisjes zo belangrijk zijn. Maar je komt voor de kop boven het artikel en blijft vervolgens hangen voor de interessante wetenswaardigheden over wat een sociaal netwerk succesvol maakt. De populaire apps Secret en Whisper dienen daarbij als voorbeeld. Mocht je dus ooit een nieuwe Hyves willen beginnen, lees eerst even dit artikel. En ga daarna achter de 16-jarige meisjes aan. Of bedoelt hij dat niet?

 

Apple gaat er aan! Oh nee….niet

Apple After Jobs: Pretty Much the Same as Ever

NYTimes
Boeken over Apple zijn populair. Vaak bieden ze een interessant inkijkje in het gesloten bedrijf, en anders leer je misschien hoe je een miljardenbedrijf opzet. Maar volgens het recent uitgekomen “Haunted Empire: Apple after Steve Jobs” – we hadden het er gisteren ook al over – gaat het he-le-maal mis in Cupertino. De huidige leiding heeft geen idee wat het moet en zit met de handen in het haar. Zonder Steve weten ze er geen eind meer aan. “Onzin”, reageerde Tim Cook eerder deze week al hoogstpersoonlijk. De schrijver van dit artikel fileert het boek nog even verder, op basis van bekende cijfers en feiten. Conclusie: Apple onder Cook opereert eigenlijk net als onder Jobs. Zélfs zonder hun next big thing.

 

Bedrijfsgeheimen lekken 101

How Microsoft tracked down a spy who leaked its secrets

ZDNet
Tipje van ZDNet: als je ooit bedrijfsgeheimen wilt lekken of verkopen, doe dat dan niet allemaal via de servers van datzelfde bedrijf. Daar is een ex-werknemer van Microsoft inmiddels ook achter. Hij liep te leuren met gevoelige informatie over dat bedrijf, maar maakte daarvoor gebruik van al die handige Microsoft diensten zoals Skydrive en Outlook. Een stukje loyaliteit naar de werkgever toe. Jammer genoeg kon Microsoft daardoor gemakkelijk meekijken en de autoriteiten inschakelen. Dat leverde overigens een flinke rel op. Het feit dat Microsoft meekijkt met zijn gebruikers ligt tegenwoordig nogal gevoelig. Privacy enzo. Maar in dit artikel wordt even fijntjes aangestipt en uitgelegd dat het bedrijf volledig in zijn recht staat.

 

Kan iemand onze nek masseren?

Dumb

Shawn Blanc
Dagenlang spierpijn in de nek, zo hard hebben we ‘ja’ zitten knikken bij het lezen van dit artikel van tech- en designblogger Shawn Blanc. In de week dat het weer regende met nieuws over smartwatches van allerlei grote fabrikanten, legt hij uit waarom zijn domme, analoge klokkies zo ontzettend veel toffer zijn. Natuurlijk, smartwatches zijn mooie technologische hoogstandjes die misschien ooit eens een soort van nut krijgen. Maar het mist ook zoveel. Zo ontzettend veel.

 

(illustratie: Esther Aarts voor De Correspondent)

Mobiele versie afsluiten