Man, internet is mooi. Eindeloze Youtube-filmpjes van mensen die op hun gezicht vallen en meer lolcats dan je in een mensenleven kunt bekijken. Maar er wordt ook regelmatig iets zinnigs gezegd door intelligente mensen. Bijvoorbeeld over tech. Wij doen ons best om bij te blijven, zodat we ook af en toe iets zinnigs te zeggen hebben. Maar in plaats van de beste artikelen te herkauwen in een eigen nieuwsberichtje, verlinken we ze gewoon. Dit zijn de artikelen waar Draadbreuk iets van opgestoken heeft.
Send in the droooones!
Even if the feds let them fly, Amazon’s delivery drones are still nonsense
Zo, dat klonk even als spannend nieuws vorige week. Amazon wil binnenkort onbemande helikopters inzetten om je pakketjes binnen het half uur te bezorgen. We kwamen in Uitbuiken al tot de conclusie dat dat nog niet zo eenvoudig zou zijn, maar Marcus Wohlsen gaat op Wired.com nog even flink dieper op de materie in. Hij tekent uit hoe moeilijk het al voor Amazon is om ‘same day delivery’ op poten te zetten. En in een aanklaag-cultuur als die in de VS zijn er ook andere zaken om rekening mee te houden: “One kid hit in the face with an Amazon drone and Bezos’ fortune likely shrinks.”
Tweakers doet overigens een duit in hetzelfde zakje. Een videoreport over drones klinkt spannender dan wat het uiteindelijk is, maar als de directeur van Neerlands grootste drone-boer zegt dat het niks wordt, dan geloven we hem meteen.
All work, no play
“I wrote this post on my Xbox One”—or, using a game console as a work machine
Leuk experiment van Kyle Orland, bij Arstechnica. Als die nieuwe gameconsoles zoveel extra functies hebben, is het dan mogelijk er ook gewoon op te werken? Dus deze longread heeft hij helemaal gemaakt op de Xbox One, met hier en daar wat hulp van de PS4. Is het mogelijk? Blijkbaar. Is het aan te raden? Niet bepaald. Werken op een gameconsole levert hoofdpijn op. Weer iets waar pc’s beter in zijn.
Horloges? Laat de designers maar even
5 surprising principles for designing smartwatches
De opkomst van ‘wearable tech’ lijkt niet te stuiten. Fabrikanten willen dat we het dragen en diep van binnen willen wij het ook eigenlijk wel hebben. Alleen niet die suffe zooi die nu uitgebracht wordt. Google Glass is met afstand de meest agressie opwekkende gadget ooit en de huidige smartwatches zijn fantasieloze oprispingen van bestaande technologieën. Bij Fastcompany kijken ze met een designers-oog naar de huidige draagbare gadgets en stellen een aantal eisen op waaraan de volgende generatie aan moet voldoen. Lekker out of the box.
Het mysterie achter BitCoin
Who is Satoshi Nakamoto? Bitcoin’s mysterious creator revealed as Nick Szabo
Bitcoin beheerst het nieuws de laatste tijd. Grappig feitje: niemand heeft enig idee wie BitCoin bedacht heeft. Het oorspronkelijke document waarin Bitcoin wordt beschreven dateert uit 2008 en is gemaakt door ene Satoshi Nakamoto. Maar dat is een pseudoniem. Wie er achter zit, is nog altijd een raadsel. Raadsels leiden tot zoektochten en zoektochten leiden tot onthullingen. Momenteel wijzen alle pijlen naar ene Nick Szabo, die een tijdje professor in rechten en economie was aan de universiteit van Washington. Dat is aan het licht gekomen na uitgebreide tekstanalyse die verscheen op het blog likeinamirror. Een blog met maar één post…van een anonieme schrijver. Spann0nd!
Dag dag, DSLR
The last days of the DSLR
Gizmodo luidt het einde in van de DSLR. Niet omdat iedereen nu met zijn smartphone alleen nog maar selfies maakt. Nee, de hele technologie wordt langzaamaan ingehaald door digitale varianten die beter en beter worden. Systeemcamera’s zullen in de toekomst de positie van de spiegelreflex innemen. Het is een hoop koffiedik kijken bij Gizmodo, maar evengoed een leerzaam artikel. Misschien eens aardig voor een stelling hier op Draadbreuk?
Dat gekke, gekke teken
The accidental history of the @ symbol
Vorige week linkten we nog naar de herkomst van enkele veelgebruikte iconen in de technologie. Vooral @ bleek een mysterie. Smithsonian, dat je ongetwijfeld kent als het enorme museumcomplex in de States, duikt er wat dieper in, biedt meer informatie, maar komt tot dezelfde conclusie: geen idee waar het vandaan komt. Feit is wel dat het apenstaartje al eeuwen meegaat. De reden dat hij sinds 1971 zo veel gebruikt wordt is dan wel weer heerlijk ontnuchterend.