Site pictogram Draadbreuk.nl

Tofste bijbaan: hacken voor geld

Leuk, een krantenwijk, maar een beetje tiener pakt het tegenwoordig beter aan. In de digitale wereld is namelijk goud geld te verdienen met het opsnorren van beveiligingslekken. De 17-jarige Amsterdammer Olivier Beg harkte bijvoorbeeld 16.000 euro bijeen door Yahoo ondersteboven te keren.

Op de website Hackerone kunnen bugs en beveiligingslekken worden aangemeld, vaak tegen een forse vergoeding. Zo pakte onlangs nog iemand tienduizend dollar na het vinden van een fout in Flash en werd iemand anders beloond met drieduizend dollar voor het dichten van een lek in Linux. De ranglijst met ’top hackers’ wordt aangevoerd door onze 17-jarige landgenoot Olivier Beg, die bij Yahoo zeventien gaten in de beveiliging heeft ontdekt. En dat geintje leverde hem voorlopig al 16.000 euro op.

“Ik dacht, ik doe even mee, en dat ging eigenlijk heel goed. En bij Flickr (eigendom van Yahoo) ging het nog beter”, laat Olivier weten aan Webwereld. De student applicatieontwikkeling aan het ROC Amsterdam heeft al behoorlijk wat geld op zijn bankrekening gestort zien worden, maar het houdt voorlopig niet op. “Dat wordt nog meer, want een aantal lekken zijn namelijk wel ‘goedgekeurd’ maar nog niet beloond.”

 

Beg is met afstand onze favoriete hacker, want hij kijkt Breaking Bad.

 

De tiener heeft niet alleen beveiligingslekken bij Yahoo gevonden, maar ook bij Google, de Nederlandse overheid en enkele banken waaronder ABN. Geld zat bij een bank zou je denken, maar de beloning bij ABN was wel heel erg triest. “Ik heb 25 lekken bij ABN Amro gemeld, inclusief een kwetsbaarheid die remote code execution toeliet op een server op het ABN-domein. De beloning was 400 euro aan VVV-bonnen en een uitnodiging voor de skybox bij Ajax-AZ”, aldus Beg bij Webwereld.

Snel geld verdienen: hack Telegram

Ook geld verdienen? Duik dan eens in de nieuwe hype Telegram, de (mogelijke?) opvolger van WhatsApp. De makers achter deze app beloven namelijk tweehonderduizend (200.000!) dollar in Bitcoins als je de versleutelde code weet te kraken. En mocht je Chrome in mootjes hebben gehackt, dan kun je bij Google een cheque van 2.7 miljoen dollar op komen halen. Een betere reden om te stoppen met je krantenwijk kunnen wij niet bedenken.

Mobiele versie afsluiten