Site pictogram Draadbreuk.nl

Android One: Nexus voor een prikkie

De eerste Android One toestellen worden vandaag gepresenteerd. Met de voordelige toestellen wil Google landen als India massaal aan de smartphone krijgen. Het Android One project, tijdens Google I/O in juni uit de doeken gedaan, moet fabrikanten helpen om voordelige Androids te verkopen. Vandaag worden de eerste drie Android One-toestellen gelanceerd, maar jij mag ze niet hebben.

Landen als India zijn voor smartphonefabrikanten een beetje de heilige graal. Terwijl je in Nederland 16 miljoen kritische smartphonebezitters hebt die bij elke megapixel te weinig direct hun geld naar de concurrent brengen, wonen daar dik een miljard mensen waarvan een groot deel nog helemaal geen smartphone heeft. Als je als fabrikant of smartphoneplatform daar voet aan de grond krijgt en trouwe klanten weet te winnen, dan zit je de komende jaren wel goed. Maar dan moet je niet met dure toestellen aankomen. Nokia mikte jarenlang op ’the next billion’ met hun goedkope Asha-toestellen. Google probeert het nu met Android One. Honderd procent Android, maar dan voor wat minder geld.

Wat is Android One?

Android One is geen toestel op zich. Het initiatief helpt om fabrikanten in opkomende markten voordelige, maar goed uitgeruste smartphones uit te brengen. Belangrijk is daarbij dat de toestellen een nagenoeg onaangepaste versie van Android draaien. Op die manier kan Google zelf automatisch, snel en langdurig zorgen voor updates van het besturingssysteem, iets waar voordelige Androids in het verleden snel op stuk liepen.

De vermeende Android One van MicroMax. Kijken mag, kopen niet. Tenzij je in India woont.

Vandaag presenteren drie Indiaase providers hun eerste Android One smartphones, maar zoals die dingen gaan is er van tevoren al flink wat gelekt. Zo verscheen de Spice Android One Dream UNO al even kort in een webwinkel waardoor iedereen even kon gluren naar de specs en plaatjes. Het toestel heeft een 4,5 inch beeldscherm, 1,3Ghz quad-core processor van MediaTek, 1GB aan RAM, 4GB aan opslaggeheugen een 5 megapixel camera en heeft ruimte voor een MicroSD kaart en twee Sim-kaarten. Daarnaast draait hij Android 4.4.4. KitKat, zonder aanpassingen, skins of andere gekkigheid. Prijs? 6.999 Indiase roepie, omgerekend nog geen 90 euro.

Android One: niet in Nederland

De concurrent Karbonn presenteert de Sparkle V (foto bovenaan), een soortgelijk toestel maar dan een fractie groter en een fractie goedkoper. Het Indiase MicroMax heeft ook een Android One in de pijplijn, maar daar is nog weinig over bekend, behalve bovenstaand plaatje. In Nederland zijn we te verwend voor Android One, dat puur bedoeld is voor opkomende markten als India, Indonesië en de Filipijnen. Voor ons zijn er al Nexussen en Google Play Editions. Nou, vooruit. Doen we het daar wel mee.

Mobiele versie afsluiten