Hoe moet Apple verder na de iPad Air, vroeg redacteur Dennis zich vorig jaar af. Met de iPad Air had Apple de ‘bijna perfecte’ iPad gemaakt en dus waren wij – en alle gadgetwatchers met ons – erg benieuwd waar de designers in Cupertino dit jaar mee zouden komen.
Apples marketingafdeling doet graag of elk nieuw product gods gift to humanity is. Zo is de iPhone volgens Jony Ive geen telefoon maar een experience, is elk geüpdatet product steevast de grootste innovatie sinds de geboorte van het product, en is de iPad Air 2 volgens Apple vol verandering. Maar is dat zo? Om de belangrijkste vragen maar meteen te beantwoorden: Is de iPad Air 2 revolutionair? Volmondig nee. Is ‘ie vernieuwend? Mwoah. Is het een mooi product? Absoluut.
Waarom ik dat vind? In onderstaande review en bovenstaand filmpje starring Draadbreuker Ger wordt het allemaal duidelijk.
Specificaties Apple iPad Air 2
- 9,7 inch beeldscherm (2048 bij 1536 pixels, 264 pixels per inch)
- Apple A8X processor (3 cores, 1,5ghz, 64-bit)
- 2 GB werkgeheugen
- 16, 64 of 128 GB opslag
- 8 MP camera op de achterzijde
- 1,2 MP camera op de voorzijde
- 437 gram voor de wifi versie
- 7340 mAh accu
Review: iPad Air 2
-
Fijne tablet verder verfijnd
De iPad Air 2 lijkt erg op zijn voorganger, maar is op een paar punten verfijnd. Ten eerste is ‘ie nog dunner en lichter. Dit valt meteen op als je het apparaat oppakt. Hij ziet er prachtig uit en ligt geweldig in de hand. Of je nu in de trein zit of met een biertje op de bank ligt, het is een genot om het ding te gebruiken. In navolging van de iPhone heeft de iPad Air 2 een vingerafdrukscanner waarmee je het ding kunt ontgrendelen, apps kunt kopen en in de toekomst mogelijk in (Nederlandse) winkels kan betalen. Je bent er binnen no time aan gewend om even je vinger op de scanner te leggen in plaats van elke keer je code in te moeten tikken, en dat is erg handig. De fysieke muteschakelaar is vervangen voor een knopje in het menu onder in beeld.
Gratis tip aan Apple: maak een functie waar we de kleurverzadiging van het scherm kunnen instellen.
Het scherm heeft al jaren hetzelfde formaat en resolutie, maar wel een verbeterd contrast en kleurweergave. Daarnaast reflecteert het scherm ietsje minder. Het kleurbereik van de iPad is indrukwekkend, al zou ik het een mooie feature voor toekomstige versies van iOS zijn als je naast de helderheid ook de kleurverzadiging zou kunnen instellen, zoals dat al decennia op televisie’s kan. Felle, knallende kleuren zijn mooi, maar af en toe vond ik het (bij langdurig gebruik) op het randje van te veel van het goede. De camera maakt nu 8 megapixel foto’s. En als klap op de vuurpijl is de iPad Air 2 uitgerust met een barometer, waarvan uw recensent even moest opzoeken wat dat in hemelsnaam is.
-
Hardware iPad Air 2: extra core en meer geheugen
Hart van de nieuwe iPad is de 64-bits A8X processor, geklokt op 1.5ghz. Het is een krachtigere variant van de A8 processor die in de nieuwe iPhones te vinden is en veruit de krachtigste onder alle iOS apparaten. Volgens Apple is de nieuwe processor 40% sneller dan zijn voorganger, en volgens benchmarks zijn de prestaties mogelijk nog beter. En belangrijk, de hoeveelheid werkgeheugen is verdubbeld, van 1gb naar 2gb, wat de iPad Air 2 vermoedelijk meer future proof maakt.
De extra processorkracht en werkgeheugen zijn fijn voor de toekomst, maar geven geen doorslaggevend verschil in gebruik
De vraag is echter wat je daar in het dagelijks gebruik van merkt. Alles op de iPad Air 2 werkt als een trein, maar de iPad Air 1 liep ook hartstikke soepel. Ik gebruik zelf al bijna een jaar een iPad mini retina, die qua specs hetzelfde is als de iPad Air. Los van dat ik even moest wennen aan de grootte van het scherm merkte ik eigenlijk geen doorslaggevend verschil in gebruik. De extra processorkracht en werkgeheugen geven vooral meer speelruimte aan ontwikkelaars om in de toekomst toffe apps te maken.
-
Waar is de innovatie bij de Air 2?
De iPad Air 2 komt met iOS 8 voorgeïnstalleerd. Het leukste nieuwe aardigheidje in iOS 8 vind ik de synergie tussen iOS apparaten en de nieuwste versie van Mac OS X. Hierdoor kun je bijvoorbeeld op je iPad of Mac telefoongesprekken opnemen en sms’en, lekker connected weet je. Ook handig zijn de nieuwste versies van Apples eigen kantoorapps, waarmee je heel gemakkelijk documenten op verschillende apparaten kunt bewerken en automatisch op alle apparaten up to date bent. Daar moet ik wel bij zeggen dat softwarefeatures zijn die ook gewoon op eerde iPad modellen werken.
Het is de mooiste tablet die Apple tot nu toe heeft gemaakt, maar het voelt niet aan als iets nieuws
En dat voelt best tegenstrijdig. De iPad Air 2 is de mooiste tablet die Apple tot nu toe heeft gemaakt met de krachtigste hardware, maar tegelijkertijd voelt het aan als niets nieuws. Tablets zijn geen nieuw fenomeen, en ook deze nieuwe iPad doet gewoon wat we van een iPad gewend zijn. Surfen, mailen, muziek luisteren of Uitbuiken kijken is op een nieuwe iPad niet anders dan op een eerder model. Wezenlijk nieuwe ervaringen of innovaties heb ik nog niet gevonden.
-
Conclusie iPad Air 2 review: tegenstrijdige bedoening
Ben jij een veeleisende gebruiker van creatieve apps of een fanatieke gamer die het nieuwste van het nieuwste wil hebben (en zit je goed in de flappen), dan is de iPad Air 2 een prachtige tablet waar je jaren plezier van zult hebben. Wil je gewoon een beetje internetten en af en toe een potje Candy Crush Saga spelen? Dan is het mooi dat de iPad Air 1 van vorig jaar ook nog gewoon te koop is voor een wat zachter prijsje.
De iPad Air 1 is ook nog gewoon te koop en heeft een zachter prijsje.
Sowieso zouden wij je nooit het instapmodel aanraden, want 16gb is toch snel vol. Voor een 64gb iPad Air 2 betaal je €599, voor een 32gb iPad Air 1 leg je €449 neer. Allebei prima tablets waar je wel een tijdje mee vooruit kunt, tot die écht revolutionaire gamechanger om de hoek komt kijken.