Fraai stukje omdenken van Huawei. ‘Als telefoonaccu’s niet langer vol kunnen blijven, dan moeten ze maar sneller vol’. Zit wat in. Dus laat de Chinese fabrikant nu accu’s zien van 3000mAh, die al na 5 minuutjes weer bijna de helft vol zijn. Lekkah!
Het is en blijft een doorn in het oog. Hoe geavanceerd de huidige smartphones ook zijn, ze moeten zonder uitzondering vrijwel elke dag aan de oplader. Dat niet alleen, zo’n ding raakt ook altijd leeg op het moment dat het écht even niet uitkomt. Dat je ’s ochtends op het punt staat de hele dag onderweg te zijn, en er dan achterkomt dat de oplader er niet lekker in zit. Ga je dan, anderhalf uur treinen met 6% in je accu. De hel.
Terug naar tijden van de 3310
Fabrikanten kunnen gemakkelijk enorme dikke accu’s in hun toestel zetten. Maar dat maakt een telefoon dikker wat er weer voor zorgt dat wij ‘m met z’n allen niet zo sexy vinden. Want zo zijn we ook wel weer. Komt nog eens bij dat de batterijen al enorm veel meer krachtiger zijn dan ze ooit waren. Een high-end smartphone met een accu van ruim 3000mAh is de gewoonste zaak van de wereld. Ter vergelijking: de Nokia 3310, een telefoon nog altijd geroemd om zijn accuduur van vier decennia bij gemiddeld gebruik, deed het met slechts 900mAh. We willen tegenwoordig meer, dat kost dan ook meer energie. En ook grote accu’s raken sneller leeg.
>> Zo erg is het allemaal niet. Lees ook: Waarom batterijen helemaal zo kut niet zijn
Dan wordt het dus tijd om het probleem van de andere kant te benaderen. Quick Charge is al aanwezig op meerdere moderne toestellen. Dan praat je doorgaans over een accu die van leeg naar vol gaat binnen anderhalf uur. Flinke tijdswinst met eerdere toestellen, maar lang niet genoeg als je op het punt staat de deur uit te gaan. Gelukkig boekt Huawei flinke vooruitgang.
Quick Charge dankzij enorm oplaadstation
De fabrikant toont, onder meer in twee videootjes, hoe snel hun nieuwe accu’s opladen. Er is nog wel een enorm oplaadstation voor nodig, maar een nagenoeg lege accu met een capaciteit van 3000mAh is na 5 minuten weer halfvol. Een kleinere 600mAh, geschikt voor bijvoorbeeld een smartwatch, is na 2 minuten alweer 68% vol. Het zijn geen vroege experimentjes, aldus Huawei zelf: ze accu’s zijn al uitvoerig getest.
Hoe doen ze het? Huawei legt even uit: “[We] bonded heteroatoms to the molecule of graphite in anode, which could be a catalyst for the capture and transmission of lithium through carbon bonds.” Nu heb ik niet genoeg opgelet bij natuurkunde om daar ook maar iets van te snappen. Maar ik weet genoeg om deze ontwikkeling twee duimen omhoog te geven. Huawei rept alleen met geen woord over wanneer deze accu’s en deze opladers met hun telefoons worden meegeleverd.