Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone, dan kom je al snel uit bij Samsung, LG, Nokia, Apple of HTC. En als je een keertje gek wil doen, ga je voor een Nexus. Dat is niet gek veel keuze. Om het wat leuker te maken lieten vorig jaar wat kleine, nieuwe smartphonemerken van zich horen. Draadbreuk checkt hoe het anno 2014 met deze underdogs staat in een serie verhalen. Deze week het Finse smartphonemerk Jolla.
Je zult de naam Jolla vast weleens voorbij hebben horen komen. Een groepje Finse ontwikkelaars die vorig jaar eigenhandig een opvolger van één van de beste Nokia-smartphones op de markt brachten. De techwereld keek reikhalzend uit naar de Jolla, al was het maar vanwege het eigen Sailfish besturingsysteem. De telefoon haalde zonder moeite een notering in de Draadbreuk 101 van tofste gadgets van 2013, want waar vind je nog zo’n speciale telefoon met uniek OS? We gaan er maar vanuit dat het een gekkenhuis is op het Finse kantoor van Jolla. Want elke keer als we contact zoeken krijgen we doodse stilte terug. Is dat een goed teken?
Roots bij Nokia
Voor de oorsprong van Jolla gaan we terug naar 2011, bij die andere Finse smartphonefabrikant. Nokia kwam dat jaar met de N9 op de proppen. Het was het beste wat Nokia in jaren gemaakt had. Een prachtig toestel met het compleet nieuwe besturingssysteem MeeGo. Dat bood een unieke manier van het bedienen van de smartphone, met een verfrissende interface die knoppen helemaal overbodig maakt. Kenners en experts waren laaiend enthousiast, dus wat deed Nokia? Die verkocht het toestel bijna nergens, stopte de ontwikkeling, gooide het toestel in de kliko en wees de MeeGo-afdeling de deur. Het was direct einde verhaal voor de N9 en MeeGo. Enfin, we weten hoe het verder met Nokia is afgelopen.
Uiteindelijk pakten de mensen die MeeGo hadden ontwikkeld de draad weer op. Met een eigen bedrijf en een nieuwe naam: Jolla. “Ik denk dat er anderhalf jaar geleden wel veel woede en frustratie zat bij Jolla. De N9 was een geroemd toestel en dat werd ineens afgebrand door Nokia zelf”, aldus Jarno de Wit. Hij is beheerder van website Jollanl.org, ’s lands enige nieuwssite en community voor Hollandse Jolla-gebruikers. “Toch zijn de meeste er inmiddels vast wel overheen. Uiteindelijk zit er ook startkapitaal van Nokia in hun nieuwe bedrijf.” Met het ‘Bridge-project’ trok Nokia destijds de knip om ex-medewerkers te voorzien van geld om eigen projecten te starten. De doorontwikkeling van MeeGo was daar dus een van.
Even het geheugen opfrissen: dit is dus Jolla met Sailfish OS
De Wit is één van de weinige eigenaren van een Jolla-smartphone in Nederland. Zijn site hield laast een bijeenkomst waar een kleine twintig man op af kwam. Allemaal Jolla-gebruikers. “Ik weet bijna zeker dat er in Nederland niet meer dan vijftig van die toestellen zijn.” Dat kun je dus met de beste bedoelingen geen verkoopknaller noemen. Het toestel – lekker strak Scandinavisch design met aardige specificaties – scoorde na de eerste euforie maar matig in de uiteindelijke reviews. Maar over interface van besturingssysteem Sailfish OS werd geen verkeerd woord gezegd. Dat is het grote pluspunt van de telefoon, vind ook De Wit. “Ik ben heel gecharmeerd van de manier van werken, met swypes en gestures. Andere telefoons hebben altijd wel knoppen, ook al zijn ze virtueel. Met Jolla heb je dat echt niet nodig.”
Het app-probleem
De Wit is een ervaren smartphone-gebruiker en fan-van-het-eerste-uur. Dat moet ook wel als je met een Jolla door het leven wil. “Ik zou dit mijn ouders niet aan doen”. Hij vertelt hoe zijn vader de interface, de swipes, de gestures erg tof vond. Maar een smartphone is zo goed als de apps die er voor beschikbaar zijn. En daar zit ‘m de moeilijkheid voor Jolla. “Vanuit het bedrijf is het aantal apps heel beperkt”, aldus de Wit. Populaire diensten als Facebook, Twitter en Whatsapp zijn allemaal te gebruiken met third-party apps. “En wat je verder nog nodig hebt is als Android app te krijgen en via een emulator te draaien.” Dat moet dan wel zonder Google Play store. Uit zijn blog blijkt af en toe hoeveel heisa het is om een Nederlandse Android-app aan de praat te krijgen. “Via een ander Android device en AirDroid kom je gelukkig een heel eind.” Kan best. Maar dat is inderdaad niet iets dat je je pa en ma wilt aandoen.
Jolla is inderdaad niet iets dat je jouw pa en ma wilt aandoen
Jolla in 2015: dood of de gladiolen
Jolla kwam in 2013 met flink wat goodwill uit de startblokken. Het erfgoed van de Nokia N9, daar liepen de fijnproevers wel warm voor. Maar anno 2014 zijn ze niet veel verder gekomen. De Wit: “De Jolla telefoon moet je meer zien als een proof of concept, om te bewijzen dat het kan. Ze moeten nu de massa gaan aanspreken. Door bijvoorbeeld met Chinese partijen om te tafel te gaan zitten.” Want De Wit gelooft niet dat Jolla nog een jaar door kan blijven gaan, zonder dat er flink wat geld binnenkomt. De dood of de gladiolen voor Jolla dus. Anders kan het best zijn dat als we ze in 2015 mailen voor wat vragen, we weer geen reactie krijgen. Maar dan omdat ze de toko hebben opgedoekt.