Sony heeft de Xperia C3 gepresenteerd. Een vrij onopmerkelijke Android-smartphone, ware het niet dat Sony ook inspeelt op de selfie-hype. De Xperia C3 heeft de mogelijkheid om tijdens het maken van een selfie even vol in je gezicht te flitsen.
Als je tegenwoordig een foto maakt waar je zelf niet op staat, dan doe je iets verkeerd in je leven. Een foto is pas een foto als jouw poffertjesporum veel te groot in beeld is. Dat zorgt wel voor een omwenteling op telefoongebied. Zo was het lange tijd zaak om aan de achterkant van smartphones een knappe camera te zetten. Maar dankzij de selfie-hype krijgt wordt de ‘secundaire’ camera, boven het beeldscherm, steeds belangrijker. Smartphonefabrikanten zijn daar niet blind voor. Ook Sony niet.
De Sony Xperia C3 wordt door de fabrikant daarom ook ‘de beste selfie-telefoon ter wereld genoemd’. Anders dan andere smartphones is de camera boven het beeldscherm geen minescuul gaatje met een 1,3 megapixel beeldsensor er achter. Nee, de 5 megapixel camera boven het beeldscherm heeft een LED-flitser zodat je ook in donkere situaties lekker kunt duckfacen. En het is natuurlijk een groothoeklens. Want als je midden op de weg staat tijdens de Tour de France om een foto van jezelf te schieten, dan is het natuurlijk fijn als het voorbijrazende peleton op de achtergrond ook op het plaatje komt. En ik zou willen dat dat laatste een grap was.
Sony Xperia C3 specificaties
- Formaat: 156×78,5×7.6 millimeter
- Gewicht: 150 gram
- Scherm: 5,5 inch LED LCD
- Resolutie: 1280×720 pixels
- Camera’s: 8 en 5 megapixel
- Processor: 1,2GHz quad-core Snapdragon
- RAM: 1GB
- Opslag: 8GB, MicroSD
- Accu: 2500 mAh
Selfie smartphones: het aanbod
Met de Sony Xperia C3 speelt Sony in op een trend, maar doet dat wel redelijk traag. Ze hobbelen achter een serie concurrenten aan die een stuk sneller op de selfie-trend doken:
- LG G3: Misschien wel de best uitgeruste smartphone van dit moment heeft ‘slechts’ een 2,1 megapixel camera voor het maken van selfies. Maar de ‘gesture control’, waarbij je met handgebaren een fotootje van jezelf kunt laten maken, moet veel goedmaken. Dat doet het niet.
- Huawei Ascend P7: Het toestel waar de term ‘groufie’ voor uitgevonden is: ‘Groups selfie’. Mogen we even een teiltje? De 8 (!!) megapixel camera aan de voorkant heeft een panoramamodus, waardoor je hele voetbalteams in één keer op de foto kunt zetten terwijl je zelf pontificaal in beeld staat.
- Acer Liquid E3: Je hoort er verder niemand over, maar zelfs Acer speelt sneller op trends in dan Sony. De Acer Liquid E3 biedt net als de Xperia C3 een flitser aan de voorkant. Wel moet de smartphone, die op al in februari is gepresenteerd, het doen met een 2 megapixel frontcamera.
- HTC One Mini 2: De nauwelijks kleinere variant van de HTC One M8 heeft geen dubbele camera met infrarood-variant. De smartphone moet het doen met een 5 megapixel camera, volgens de fabrikant voor de ‘mooiste selfies’. Ja, ja.
- Oppo N1: De leukste aanpak komt uit China. De Oppa N1 heet maar één 13 megapixel camera, maar door een draaimechanisme kun je die zowel aan de voor- als aan de achterkant van het toestel gebruiken. In theorie levert het toestel daarmee de beste selfies, zeker omdat de dubbele LED-flits ook meedraait. Eat that, Xperia C3!
Sony Xperia C3 verder niet bijzonder
Los van een aardige camera op de voorkant lijkt de Xperia C3 niet veel bijzonders te bieden. Een HD-scherm, quad-core processor en slechts 8GB aan opslaggeheugen maken het op zijn best een midrange toestel. Hij is verkrijgbaar in het zwart, wit en mint. Vanaf augustus ligt hij in China in de winkels en zal later naar andere delen in de wereld komen. Stiekem hopen we dat de selfie-hype dan al een stille dood is gestorven, maar we rekenen er niet op. Over de prijs in deze regionen is nog niets bekend.
Update: Inmiddels is er wel iets bekend, dankzij Janikp in de comments. Hij komt niet naar Nederland.