Dat is niet echt netjes. Zeggen dat je een gratis zaklamp-applicatie aanbiedt, en ondertussen geld binnenharken door gebruikersgegevens te verkopen aan adverteerders. Maar de maker van de Android-applicatie Brightest Flashligth Free zag er wel een goed verdienmodel in. De app, die miljoenen keren is gedownload, houdt de locatie bij van zijn gebruikers, die vervolgens doorgesluisd wordt. Foei!
Zou de ontwikkelaar zo’n app bij Apple indienen, dan zou hij waarschijnlijk direct de deur gewezen worden. Apple is soms wat vermoeiend en preuts als het gaat om het toelaten van programmaatjes in zijn Appstore, maar de kans dat iets niet werkt of -zoals in dit geval- stiekem je gegevens doorverkoopt, is heel klein.
Android heeft een andere insteek. Openheid, iedereen mag meedoen, doe wat je wilt. Dat zorgt voor enorm veel keuze en vrijheid, wat alleen maar pluspunten zijn. Maar niet iedereen kan met die vrijheid omgaan en zo staat er dus ook dit soort rommel in de Play Store. Nu is het niet het einde van de wereld als adverteerders weten waar je bent geweest. Maar nu we onze smartphones voor steeds meer en steeds belangrijkere zaken gaan gebruiken, hebben we ook steeds meer te verliezen. Wat als een zaklamp-app niet je locatie deelt met marketinglui, maar je betaalgegevens met boeven? Je ziet hoe gemakkelijk het gaat. Vandaar deze week de stelling:
“Door het gebrek aan controle bij Android gaat het nog eens heel erg mis”
Wij houden van discussie, jullie ook. Dus laat maar horen, jullie mening. Lees jij braaf alle gebruiksvoorwaarden en kan jou niks gebeuren? Of ben jij al eens slachtoffer geworden? En wat zou het ergste zijn dat er kan gebeuren als je een slechte app installeert? Reageren mag hier onder in de comments! De leukste reacties zullen worden voorgedragen in het alomgeprezen techprogramma Uitbuiken, aankomende maandag. Mocht je je ongebreidelde mening niet op het internet durven te zetten? Een mailtje sturen mag ook.
Tot slot: ben je een Twitter-addict, dan geven we je ook daar een podium: reageer met de hashtag #draadbreukstelling