De vaste telefoon verdwijnt in rap tempo uit Nederlandse huishoudens. Waar in 2020 nog 5,6 miljoen vaste nummers in gebruik waren, zijn dat er aan het einde van 2024 nog maar 3,98 miljoen. Dat is een daling van bijna 30 procent in vier jaar tijd, zo blijkt uit cijfers van prijsvergelijker Pricewise op basis van eigen data en de Telecommonitor van toezichthouder ACM.
Heel verrassend is dat natuurlijk niet. Vrijwel niemand kent nog iemand met een vast nummer, laat staan dat iemand ‘m gebruikt. En als er al ergens zo’n toestel op een kastje ligt, dan is het meestal het domein van ouders, grootouders of bedrijven die zweren bij hun keuzemenu’s. De rest belt mobiel, via WhatsApp, FaceTime of een andere app – en dat het liefst niet thuis, en zeker niet via een toestel met een krulsnoer.
Dat verklaart ook waarom zogeheten ‘alles-in-1’-pakketten – waarin vaste telefonie nog altijd een standaardoptie is – steeds minder populair zijn. Volgens Pricewise daalde het aantal aanvragen voor deze triple-play abonnementen met 17,5 procent tussen 2021 en 2024. Ook in het eerste kwartaal van 2025 zette die daling zich gewoon door. Blijkbaar zitten we niet te wachten op een pakket waarin één derde van de diensten inmiddels nutteloos aanvoelt.
Ook het daadwerkelijke gebruik van vaste lijnen loopt terug. In 2020 belden we nog 2,3 miljard minuten via de vaste lijn. In 2024 is dat gedaald tot 1 miljard minuten – een daling van 67 procent. Mobiel bellen is goedkoper of zelfs gratis, videobellen is gezelliger, en ouderwets bellen moet nog altijd vanuit huis. Geen wonder dat die gewoonte massaal wordt losgelaten.
“Het aantal aansluitingen en belminuten voor thuis bellen daalt al tien jaar op rij,” zegt Bram Cornelisse, telecomexpert bij Pricewise. Alleen in 2020 was er een tijdelijke opleving, vermoedelijk omdat we toen met z’n allen ineens weer behoefte hadden aan contact – zelfs via de vaste lijn.