Site pictogram Draadbreuk.nl

Amerika haat lege telefoonaccu’s

Neeeeeeeeeeeee!

Terwijl mobiele telefoons van tegenwoordig meer rekenkracht hebben dan de complete NASA in 1969 (die nota bene astronauten naar de maan schoten!), gaat de batterij van de gemiddelde iPhone, Samsung of HTC krap een dag mee. En dat is behoorlijk ruk. Al was het maar omdat je straks met je lege telefoon in de problemen komt als je naar de Verenigde Staten wilt vliegen.

Update: Valt weer mee, je mag ‘m bij de beveiliging op Schiphol gewoon aan de oplader hangen.

Vanaf vandaag, dinsdag 8 juli, heb je op Schiphol een probleem als je batterij leeg is en je op het punt staat om naar de Verenigde Staten te vliegen. Omdat ze in Amerika vrezen voor terroristische aanslagen op vliegtuigen, wordt bij de gate de handbagage van reizigers nog eens extra gecontroleerd. Elektronica, zoals telefoons, tablets, mp3-spelers, ereaders en laptops moet uit de beschermingshoes worden gehaald en vervolgens aan worden gezet.

 

“Stap rustig naar voren en laat de broek maar zakken. Alles voor de veiligheid.”

 

Gaat je telefoon niet aan, dan mag je ‘m volgens de site van Schiphol niet meenemen. De Telegraaf meldt bij monde van een woordvoerder van het vliegveld dat de gadgets niet in de vuilnisbak eindigen. “Als reizigers ervoor kiezen toch te willen vliegen en de ongeladen apparatuur achterlaten, dan zorgen wij er in samenspraak met de luchtvaartmaatschappij voor dat de apparatuur later terugkeert naar de eigenaar. Er is ons veel aan gelegen dat reizigers hun spullen terugkrijgen.”

Lege accu: totale gekte

Een hekel aan lege accu’s, dat hebben we allemaal. Maar dat we compleet doorslaan als het gaat om veiligheidsrisico’s op vliegvelden is misschien nog wel hemeltergender. Een vol treinstation, een grote markt of immens winkelcentrum: als je echt schade wilt aanrichten, uit bent om angst te zaaien en het dagelijks leven van een stad of land volledig wilt ontwrichten, dan heb je als terrorist een keur aan betere opties dan een vliegtuig met driehonderd man.

Laat het – wederom – een reminder zijn voor telefoonfabrikanten om eens wat te doen aan die magere prestaties van accu’s. Want terwijl de smartphones steeds sneller worden denk ik geregeld met weemoed terug aan het jaar 2000. Toen de Nokia 3310 uitkwam, de batterij het een week uithield en reizen met het vliegtuig nog niet verziekt was door de totale beveiligingsgekte.

Mobiele versie afsluiten