Site pictogram Draadbreuk.nl

Vijf redenen om de iPhone 5s niet te kopen

Apple iPhone 5s

Jij denkt: ik wil ‘m hebben! Nu! Maar misschien is die Apple iPhone 5S wel helemaal niet zo’n geweldige aankoop als jij denkt. Die telefoon van Apple wordt gehyped, is dat wel terecht? We kunnen hier een ellenlang genuanceerd verhaal tikken met uitgebreide afwegingen wat de voor- en nadelen van Tim Cook’s oogappeltje (ha-ha-ha) zijn, maar Draadbreuk zou Draadbreuk niet zijn als we het niet net effe wat anders zouden aanpakken.

Met andere woorden: wij geven jou gewoon direct vijf argumenten om de Apple iPhone 5S vooral niet te kopen. En mocht je twijfelen aan onze objectiviteit: in een komend artikel, plus kekke video uiteraard, geven we je vijf redenen om de iPhone 5s juist wel te kopen. Kun je zelf kiezen. Voor ieder wat wils.

1. Weinig vernieuwend

Leg twee iPhones naast elkaar, kijk er van een afstandje naar en je hebt werkelijk waar geen idee dat een van de twee nieuw is (krassen of gebroken glas daargelaten, natuurlijk). Zowel qua design als qua software zijn de iPhone 5 (mits ge-updated) en de iPhone 5S zo goed als identiek. Natuurlijk, een gouden iPhone 5 is er niet en ook het chromen randje rondom de home-knop ontbreekt, maar dat zijn geen wereldschokkende aanpassingen. Hooguit de kleur is vernieuwend: een goudkleurige telefoon zie je niet vaak.

2. Apple doet flauw

Hoeveel micro-USB kabeltjes heb je inmiddels? En hoeveel Micro-SD kaartjes? Vast een aantal. Toch jammer, want beide elektronica is niet te gebruiken bij de iPhone 5S. Apple is een beetje eigenwijs en kiest voor een eigen lightning-connector en aan extra opslagruimte doet Tim Cook niet. NFC, volgens ‘kenners’ de toekomst op het gebied van communicatie heeft de gadget bovendien ook niet. Wel 4G LTE, dat dan weer wel. Maar welke high end smartphone heeft dat anno 2013 nou niet?

3. Apple en haar regeltjes

Apple denkt overal verstand van de te hebben. Het bouwen van apps, het bepalen van de juiste software… En in 80% van de gevallen klopt dat. Feit is echter dat dit ook heel erg beperkend werkt. Wil je zelf een app bouwen dan moet je maar net hopen dat Apple jouw prachtige programmeercode’s toestaat en niet ziet als een racistische dan wel seksistische game. Zelfs Sinterklaas ondervond daar laatst hinder van.
En mocht jij de rijen met icoontjes nou saai en onoverzichtelijk vinden? Dikke pech, dat is met geen mogelijkheid aan te passen, tenzij je de iPhone 5s jailbreakt en daarmee je garantie verliest.
Overigens is dit niet iPhone 5s-specifiek, maar een algeheel Apple-dingetje. Google’s Android heeft al menigmaal het voordeel van ‘open source software‘ bewezen.

4. De iPhone 5s is breekbaar

Ja, de flauwe grappen over de kapotte iPhone van ondergetekende zijn niet van de lucht. Terecht ook, je loopt er enigszins debiel bij als je moet oppassen niet gesneden te worden wanneer je druk aan het whatsappen bent (nooit gebeurd, overigens). Dan kun je zeggen: ja gozer, gooi er een hoesje om heen of wees wat voorzichtiger, maar feit is dat met zijn glazen behuizing de iPhone 5S nog altijd erg breekbaar is. Ik raad het niemand aan, maar vermoed wel dat als je een valtest doet met de iPhone 5S versus een willekeurige LG G2 of Galaxy Note 3 de laatstgenoemde modellen het eerder zullen overleven.

5. De iPhone 5s is duur!

We hadden er al eens een apart artikel aan gewijd: de iPhone 5S is duur! In combinatie met een abonnement betaal je je scheel, maar simlockvrij is het ook geen pretje. De goedkoopste editie kost 699 euro, terwijl de 64 GB-versie voor liefst 899 euro de deur uit gaat. Dat slaat eigenlijk nergens op.

Mobiele versie afsluiten