Via Twitter hulp vragen bij problemen is al zo oud als… ehh de komst van Twitter eigenlijk. Grote partijen als KLM, Ziggo en KPN promoten pro-actief hun Twitter-webcare. Webcare via WhatsApp is echter nieuw. Energieleverancier Essent gaat nu met een proef van start.
Denken jullie ongetwijfeld: big deal. Waarom zouden wij in hemelsnaam moeten whatsappen over stroom, gas en dat soort oninteressante bullshit? Hebben jullie (heel erg) een punt, maar wij trekken bij Draadbreuk de boel graag iets breder.
Bij grote techmerken is er vaak een groot gebrek aan goede respons. Zowel voor de consument als voor ons vuig techjournaille. De klant is volgens iedere elektronicaproducent koning, maar in de praktijk schort er nog weleens wat aan de service. Ellenlange e-mailwisselingen met geautomatiseerde responsberichten en gebrekkige hulpverlening is nog altijd aan de orde van de dag. Kassa! en Radar vullen er dagelijks hele televisieprogramma’s mee.
Ik schreef hier ooit een verhaaltje over een gestolen telefoon. Ik kreeg van ING via Twitter de hilarische opmerking om in geval van nood te bellen met de klantenservice. Vrij lastig, zonder telefoon. Op een eiland in Verweggistan.
WhatsApp lekker persoonlijk
Nu is WhatsAppen in zo’n geval natuurlijk ook ehh… vrij lastig, maar feit is wel dat deze messengerservice een stuk persoonlijker van aard is dan andere webcare-methoden. Daardoor komt een merk of bedrijf niet weg met ‘we komen hier binnen twee werkdagen op terug‘ of ‘we kunnen geen antwoord geven op productspecifieke vragen’.
Onze eerste vraag via WhatsApp zouden wij bijvoorbeeld graag stellen aan Microsoft. Waarom WhatsApp op Windows Phone zo k*t werkt. Kunnen ze ook moeilijk negeren, aangezien aan de andere kant van de lijn waarschijnlijk hetzelfde wordt ervaren…
Verder kan het heel interessant zijn voor updates van Android. Vaak is totaal onduidelijk wanneer en of een smartphone een nieuwe versie van Google’s besturingssysteem gaat krijgen. Effe chatten en het antwoord is daar.
Proef Essent met WhatsApp
Essent gaat twee maanden proefdraaien met Whatsapp. De eerste signalen zijn volgens het bedrijf zelf – hoe verrassend – ‘erg positief’. De Whatsapp-service is op werkdagen beschikbaar van 9.00 uur tot en met 17.00 uur.
NB. Als dit voor Samsung maar geen gelegenheid is om ons massaal aan ChatON te helpen. “Vraag? Stel ‘m via ChatON!” Worden wij gewoon bang van…