Site pictogram Draadbreuk.nl

Hoe veilig is internetbankieren via je smartphone?

De groei van mobiel internetbankieren is het afgelopen jaar gestagneerd in de VS, meldt Federal Reserve. Ruim 60% van de ondervraagde Amerikanen noemt veiligheid hiervoor als belangrijkste reden. Zij twijfelen of het veilig genoeg is om via een smartphone geld over te maken en betalingen te doen.

Maar hoe denken Nederlanders hier over? Een kwart van de Nederlanders gebruikt minimaal één keer per week een mobiel bankieren applicatie (DNB). 65% van deze respondenten geeft aan dat zij het gebruik veilig vinden. Daarnaast meldt de consumentenbond dat er nauwelijks meldingen van misbruik binnenkomen bij de Fraudehelpdesk. Al met al een goede beoordeling dus.

Veiligheidsmaatregelen

Wellicht dat dit komt doordat de Nederlandse banken veiligheid hoog in het vaandel hebben staan. Er wordt vaak preventief gehandeld en de beveiliging van mobiel bankieren is een ongoing proces. Zo kun je bij de meeste banken slechts een klein bedrag overmaken via de app en kan dit alleen naar bekende rekeningnummers.

Wel kun je bij bijvoorbeeld de Rabobank instellen dat je tot een maximum bedrag van €250, – naar vreemde rekeningen kunt overmaken, zonder een Rabo Reader te gebruiken. ING verbetert de veiligheid van het inloggen op de iPhone 5s en iPhone 6 zelfs met een vingerafdrukscanner. Later moet het ook mogelijk worden om op deze manier betalingen te doen.

Daarnaast zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om mobiel bankieren veiliger te maken. Het is slim om altijd de nieuwste versie van de applicatie te downloaden, zodat veiligheidsmaatregelen gelijk worden doorgevoerd. Voorkom ook dat je bankzaken regelt terwijl je op wifi of een niet beveiligde internetverbinding zit.


ONDERTUSSEN vroeg jongeren naar mobiel bankieren. Hoe veilig vinden zij het?

Gaat het toch nog mis? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je bank. Vaak ben je als consument beschermd tegen dit soort calamiteiten.

Mobiele versie afsluiten