Oliebollen, rotjes en lijstjes over wie het beste was. Het zijn tradities die bij het einde van het jaar horen. Dit jaar zagen we de ene na de andere tech award uitgereikt worden. Allerlei gadgets werden in allerlei constructies met allerlei awards beloond. Draadbreuk probeert orde in de chaos te scheppen en daarbij tegelijkertijd aan te haken bij de traditie. Vandaar dat we op de valreep, voor het einde van het jaar awards presenteren voor de beste tech awards. De gezaghebbende, felbegeerde Tech Awards-Award 2014.
Omdat er zo veel verschil zit tussen de verschillende tech awards en omdat we niet alles over één kam kunnen scheren, zijn er voor deze Tech Awards-Award 2014 verschillende categorieën in het leven geroepen. Elke award is door een vakjury (lees: wij) beoordeeld op basis van eerlijkheid, presentatie, gezag en aanpak.
Elke award is door een vakjury (lees: wij) beoordeeld op basis van eerlijkheid, presentatie, gezag en aanpak.
Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. Dit gaat open, pluriform en logo’s zijn vrijelijk te gebruiken. Dit zijn de winnaars van de Tech Awards-Award 2014. Persaanvragen en meer informatie? redactie [a] draadbreuk.nl.
1. Telecom Awards
De Telecom Awards werden eerder dit jaar met veel fanfare aangekondigd. De zes grootste telecomsites ter wereld en ver daarbuiten sloegen de handen ineen om de award uit te reiken die alle andere awards overbodig zou maken. Geen gekkigheid met gepeupel dat mag stemmen. En geen schimmige constructies waarbij de winnaar dubieus is. Open, eerlijk, puur en met kennis van zaken. Dat is zijn de TelecomAwards in een notendop.
Wie won er? De Galaxy Note 4 was de grote winnaar want: specs. De Lumia 930 van Microsoft won in de hoogste categorie omdat hij net iets meer kost dan 400. Zoals beloofd kun je alles zelf narekenen in een overzichtelijke spreadsheet.
TelecomAwards winnen!
Juryrapport Tech Awards-award 2014: Heerlijk, die openheid! Alles duidelijk. Dat houdt ook in dat de organisatie eerlijk en open is over het verdienmodel. Zo open en eerlijk zelfs, dat op de homepage van de Telecom Awards het woord ‘verdienmodel’ twee keer zo vaak voorkomt als de woorden ‘smartphone’ en ’telefoon’ bij elkaar. Het is een tijd geleden dat iemand daar zo vaak over sprak, maar het levert de Telecom Awards de enige echte Winston ’ton winst’ Bogarde Bokaal op.
2. BesteProduct Awards
‘Het beste product van het jaar, volgens iedereen die er iets vanaf weet’. Dat is het idee van de BesteProduct Awards. De vergelijkingssite vroeg afgelopen jaren Nederlandse techgoeroes om hun mening en maakte daarvan een leuke lijst. De winnaar, het product dat op de gunst kon rekenen van techjournalisten, trendsetters en vakbroeders, kreeg daarmee een mooie titel. Maar het concept is een beetje aan zijn eigen succes bezweken. Het indienen van hitlijstjes smaakte veel techjournalisten naar meer. En waarom zouden zij hun oordeel moeten reserveren voor een site als BesteProduct, als ze er op de eigen site ook een verkiezing van kunnen maken? Kortom: bij de BesteProduct Awards kregen ze steeds vaker het slappe excuus van ‘sorry, ik doe dit jaar niet mee omdat we onze eigen awards hebben’.
Wie won er: Nest. De thermostaat dus. Uit 2011.
BesteProduct wint!
Juryrapport Tech Awards-award 2014: We dragen de BesteProduct Awards een warm hart toe. Al is het maar omdat we ‘m de eerste paar keer zelf getikt hebben. Dit jaar moesten we goed zoeken naar de resultaten. Zelfs bij de vergelijkingsboer zelf lijken ze er niet al teveel ruchtbaarheid aan te willen geven. Nergens op de homepage vind je er iets over terug, tenzij je een directe link hebt. De ooit prestigieuze award is daarmee een beetje uit het zicht verdwenen, waardoor hij moeiteloos onze Mike Starink Prijs in de wacht sleept.
3. Graham Awards
Grote afwezige in elke award uitreiking op techgebied is de Samsung Galaxy S5. Het in februari gepresenteerde toestel heeft dit jaar geen deuk in een pakkie boter geschoten en is vergeven en vergeten. Behalve door de Graham Awards. Deze ‘grand old lady’ trekt alles uit de kast op het gebied van verkiezingen. Talloze categorieën, publieksverkiezingen, vakjury’s en beoordelingen van ‘mensen uit de branche’. Dat klinkt allemaal gezaghebbend en waterdicht. Maar met categorieën als ‘most innovative smartphone‘ weet je al van tevoren dat elke fabrikant die een beetje zijn best doet met een prijs naar huis gaat. Komt nog eens bij dat mensen aangespoord worden om te stemmen door middel van toffe prijzen. Prijzen die door de fabrikanten zelf beschikbaar worden gesteld… Daarbij vergeleken is de DB101 nog objectief.
Wie wint er? De Samsung Galaxy S5 is beste smartphone van 2014. Echt waar.
Graham Telecom Awards wint!
Juryrapport Tech Awards-award 2014: Hoe kan de Samsung Galaxy S5 als beste smartphone van 2014 uit de bus komen? Is die beter dan de Galaxy Note 4? De iPhone 6? Nou, nee. Maar de Graham Awards worden in juni uitgereikt. Halverwege het jaar bepalen ze dus wie de beste is van het jaar. De handen gaan al in de lucht terwijl er nog een rondje gereden moet worden. Vandaar dat we Graham Awards belonen met de enige echte Eloy Teruel Award. Die kennen jullie vast niet, maar kijk onderstaande video vooral even.
4. Hardware.info awards
“Jij een award, jij een award, iedereen krijgt een award!” De redactie van Hardware.info zat als een hysterische Oprah Winfrey hun awards weg te geven. Beste SSD? Award! Beste geluidskaart! Prijzen! Beste USB-stick? We bedenken het niet, ook daar worden prijzen voor uitgedeeld. Er is dit jaar een USB-verlengkabel van Trust uitgekomen die niet in de prijzen is gevallen, maar verder heeft elke gadget wel een Hardware.Info Award om op de schoorsteenmantel te zetten.
Wie wint er? Wie niet? Intel Core i7 5960X, ASUS Maximus VII Gene, ASUS Maximus VII Impact, Corsair Vengeance, Nvidia GM204 (GTX 970 / 980), MSI Radeon R9 290X Lightning 4GB, MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB, ASUS Xonar Essence STX II, Western Digital Black, Samsung 850 Pro, Scythe Mugen 4 PCGH Edition, Corsair H100i, Arctic Silver 5, Cooler Master CM 690 III, Corsair Obsidian 250D, Corsair RM, Be quiet! Silent Wings 2, Dell UltraSharp U2713HM, ASUS ROG Swift PG278Q, – haalt even diep adem – Logitech G502, Logitech G710+, Canon MG5550, Logitech Z906, Sennheiser Momentum, Bose SoundLink III, Sandisk Extreme Pro, Sandisk Extreme Pro, Synology DS415+, ASUS RT-AC87U, MSI AG240 Gaming, MSI Nightblade Z97, ASUS N550, Microsoft Surface Pro 3, MSI GS70, Samsung Galaxys S5, Apple iPad Air 2, Samsung HU7500, Canon Eos 5D Mark III, Battlefield 4, Nvidia GeForce GTX 970/980, Oculus Rift en Alternate.
Hardware.Info wint!
“Jij een award, jij een award, iedereen krijgt een award!” En de Hardware.Info Award onze welverdiende Oprah Tech Award Award.
5. NUtech Awards:
Het valt niet mee om NUtech te zijn. Aan de ene kant wil je natuurlijk lekker nerdy en techy doen. Maar ondertussen moet je conform het concept wel een zo groot mogelijk publiek aanspreken. Het is dus schipperen geblazen, ook als je een award uit wil reiken voor beste tech van het jaar. Dat komt goed naar voren in de awards die ze uitreiken. Iedereen wordt te vriend gehouden. Op het gebied van smartphones wint de iPhone 6, maar om fanboys uit andere kampen tevreden te houden krijgen Samsung en HTC ook een prijsje. De categorieën tablets en laptops bieden net zo’n keurige mix van merken, zodat niemand er echt boos om kan worden. Geef daarbij het publiek ook nog een stem – voor beste app en meest innovatieve bedrijf – en het is niets dan gezelligheid.
Wie wint? De iPhone 6, Nexus 9, Macbook Pro, Dragon Age: Inquisition, de ING app en Tesla
NUtech wint!
Juryrapport Tech Awards-award 2014: Niets dan gezelligheid, iedereen blij. Precies de drie apparaten die je moeder van de tv-reclames kent krijgen een vaantje, terwijl de nerds koest gehouden worden met grafiekjes over benchmarks en kleurafwijking. Voor iedereen wat. Bij NUtech droppen ze moeiteloos een rauwe freestyle in 101Barz, om daarna als tafelheer aan te schuiven bij Studio Max en worden daardoor beloond met de Ali B Prijs in de Draadbreuk Tech Awards-awards.