Je zit waarschijnlijk nog uit te buiken van het kerstmaal gisteren. Of je hebt net alweer een kerstbrunch in je gezicht zitten duwen. Het is tenslotte tweede kerstdag. Dus vrede op aarde, veel eten maar ook een nieuw deel van de Draadbreuk top 101 van beste gadgets van dit jaar. Voor we naar de top 5 gaan, kijken we eerst nog even naar de mindere goden. Maar vergis je niet, je komt alleen in dit deel van de Draadbreuk 101 als je écht een tof product bent. Er is weinig mis met de Playstation 4, de Samsung Galaxy S4 of de Sony Xperia Z1. Maar ze misten iets waarvan wij vinden dat deze producten het wel hebben.
Niemand, helemaal niemand stond er van te kijken toen Apple zijn iPad Mini 2 aankondigde. Een Mini met retina beeldscherm? Uuuh, ja. We zeiden een jaar geleden al dat die er aan zat te komen. En inderdaad, daar is hij dan. Origineel? Nope. Lekker? Absoluut. Een volbloed iPad om in één hand te houden en nu dus met een beeldscherm met enorm hoge resolutie. Maar zoals Apple betaamt, is er meer aan de hand en is het apparaat voorzien van veel krachtigere en zuinigere hardware. De iPad Mini 2 mocht dan wel niemand verrassen, het is wel Apple dat doet waar Apple goed in is.
Ik weet niet of ze zelf bij LG dachten dat ze hiermee de vorm van smartphones voorgoed zouden veranderen, maar feit is wel dat bij de LG G2 de knoppen op de rug van het toestel zitten. Handig, zei de Koreaanse fabrikant. Als je aan het bellen bent, zitten je vingers daar toch al, aldus LG. Dat blijkt in de praktijk reuze mee te vallen, aldus Draadbreuk. Waar we meer onder de indruk van zijn, is de snelheid, de accuduur maar vooral het 5,2 inch grote beeldscherm. De zaken die er toe doen, zeg maar. Dan mag LG de knoppen plaatsen waar het wil.
Staat Philips al in deze lijst? Nee? Oh, welke nieuwe dingen heeft het bedrijf dan gedaan? Toffe tv? Leuk bluetooth-speakertje misschien? Een nieuwe Homecooker wellicht, of een nieuwe revolutie op het gebied van neushaar-trimmers? Eigenlijk krijgen we maar van één ding een warm gevoel in de onderbuik als het Philips in het afgelopen jaar betreft. Opeens was het oude, saaie, zakelijke logo van het hoofdkantoor in Amsterdam verwijderd. Een paar dagen later hing het nieuwe logo er. Nouja, nieuw: het lijkt verdacht veel op het logo dat het Nederlandse bedrijf in de jaren ’30 voerde. Het grijpt terug naar de tijd dat Philips nog voorloper was en furore maakte met speakermagneten, flitsblokjes en camerabuizen. Ah, mooie tijden waren dat.
Nieuw logo: “Bij Phillip Cocu is het (gloei)lampje nog niet gaan branden.”
Xbox, ON!
22: Xbox One
Microsoft wilde meer dan een gameconsole maken en daar lijkt het in geslaagd. Natuurlijk kun je op de Xbox One uitermate goed schieten, vechten, springen, puzzelen, rollen, hollen, vallen en weer opstaan. En dankzij de nieuwe hardware ziet het er allemaal lekker next-gen uit. Maar het zijn vooral de extra’s die de Xbox One wat meer punten laat scoren dan zijn directe concurrent van Sony. Het feit dat je tv overgenomen wordt, bijvoorbeeld. Tv kijken doe je voortaan via je Xbox. De voice-commands waardoor je niet meer tussen de kussens van de bank op zoek hoeft naar de controller. De Kinect die er bij zit: allemaal toffe dingen. Er kleven overigens ook wat nadelen aan. Zo is de Xbox One duurder, groter en lelijker en kijkt de NSA via Kinect altijd je huiskamer in. Oh, en hij is nog lang niet in Nederland verkrijgbaar. Maar ja, dat is de prijs die je betaalt voor innovatie, moet je maar denken.
De Nexus-serie heeft een naam hoog te houden als het aankomt op smartphones. Ze moeten tenslotte stuk voor stuk mooi, modern en capabel zijn. En daar staat dan de nieuwste versie van Android Kitkat op, zonder enige kunstmatige toevoegingen. Een natte droom voor nerds en geeks die niet zitten te wachten op Touchwiz, Sense of hoe al die andere ongein dan ook heet. De Nexus 5 is een prachtig toestel, met hier en daar een eigenaardigheid. Waarom bijvoorbeeld zo’n matige camera? En waarom geen ingang voor een MicroSD-kaartje? LG reageerde op onze vragen: “We krijgen richtlijnen van Google. Als het aan ons had gelegen, hadden we ‘m als de LG G2 gemaakt”. Een LG G2, maar dan met stock Android? Klinkt interessant…
Alsof je bij de IKEA geweest bent. Je koopt een computer en moet ‘m vervolgens zelf in elkaar zetten. Dat niet alleen, ook de software moet je zelf programmeren. Als je ‘m zo van de elektronicaboer zou krijgen, zou je het geheel ongeopend retour sturen, maar bij Kano is het de bedoeling. De kleine computer, met de Raspberry Pi als basis, moet gebruikers leren wat een computer nu eigenlijk allemaal kan. Dus sleutel je zelf het printplaatje in de behuizing, maar programmeer je ook je eigen games. En als je dat gedaan hebt, laat je de fantasie de vrije loop en maak je zelf de tofste dingen. Het is eigenlijk bedoeld voor kinderen, maar laat die koters maar lekker snapchatten of wat ze ook doen tegenwoordig. Kunnen wij lekker knutselen met dit Kickstarter-project.
Windows Phone’s populairste
19: Nokia Lumia 520
Een 4 inch beeldscherm met slechts 480×800 als resolutie. 512MB aan RAM en een 1Ghz dual-core processor. Een 5 megapixel-camera. Als het 2011 was geweest, dan waren dit nog wel aardige specs voor een smartphone, maar in dit jaar komen we daar ons bed niet meer voor uit. Toch is de Nokia Lumia 520 een schot in de roos. Het doet aan Windows Phone 8 geen enkele concessie, en het feit dat er ‘Nokia’ op de achterkant staat, betekent dat er flink wat gave muziek-, camera- en navigatie-apps voor beschikbaar zijn. Een 100% smartphone voor de prijs van een halve. Want die 130 euro is een koopje voor dit toestel. De kans dat mensen denken dat je met een veel duurdere iPhone 5C rondloopt, krijg je er gratis bij.
11.1 systeem op je hoofd
18: Panasonic DTS Headphone: X
Een koptelefoon is maar een koptelefoon, horen we je denken. Je kunt hooguit een beetje klooien met het design en geluid, maar dat is het dan ook wel. Onjuist, zo bleek op de IFA 2013. Panasonic toonde met de DTS Headphone: X aan dat er wel degelijk innovatie mogelijk is in deze productgroep. De RP-HX550 – roepnaam: DTS Headphone: X – heeft een surroundsysteem ingebouwd.Volgens Panasonic hoor je daardoor het geluid, net als bij een home cinema set, overal vandaan komen. En dan hebben we het niet over een lullige 3, 5 of 7 speakers die jouw favoriete actiefilm van de nodige audio moet voorzien, nee, de DTS Headphone: X bestaat uit een 11.1 set. Het klinkt idioot, en dat is het natuurlijk ook. De Panasonic RP-HX550 maakt gebruik van innovatieve software om het 11.1-idee effect te bereiken. Het is ‘dus’ gewoon een 2.0 systeem. Normaliter worden we daar niet zo blij van, maar deze headphones bewijzen dat goede software een hoop kan helpen, want man: dit klinkt echt lekker!
Dat niet iedereen op enorme luidsprekers zit te wachten, dat snappen we best. Maar ga dan ook niet zeuren over kamervullend geluid en dergelijke, want als je wilt blazen, heb je immers grote speakers nodig. Paul werd verliefd op de Teufel Definion 5 tijdens de perspresentatie en mocht ze een tijdje op kantoor hebben. Hij huilt zichzelf nog steeds iedere avond in slaap sinds ze weer zijn opgehaald. Wát een briljant geluid, en niet eens zo achterlijk duur.
Eerlijk is eerlijk, deze is een beetje door de achterdeur naar binnen geslopen. Technisch gesproken is dit nog geen product, maar slechts een goed uitgewerkt idee. En wat voor een! De Nederlandse designer Dave Hakkens ging op zoek naar een manier om smartphones een langere levensduur te geven. Hij kwam uit op Phonebloks: een smartphone waarvan je alle componenten als LEGO-blokjes aan elkaar kunt klikken. Als er iets stuk is, hoef je maar een klein stukje van je telefoon te vervangen. En ook bepaalde onderdelen upgraden is kinderspel. Het leek eerst een wild idee dat niets meer dan een stortvloed aan publiciteit opleverde, maar inmiddels heeft Motorola het omarmd en is de fabrikant druk bezig met een prototype. Als die het een beetje serieus nemen, kan het best zijn dat Phonebloks volgend jaar nog wat hoger in deze lijst komt. En dan gewoon door de hoofdingang.
Phonebloks: “Mag ik van jou, uit de categorie multimedia, de volumeknoppen? Ja? KWARTET!”
Valsspeler
15: Google Nexus 7
Voor veel gebruikers is het een enorme bonus als een smartphone stock Android heeft, zonder software en toevoegingen van een hardware-fabrikant. Het fijne van de Nexus-toestellen is ook nog eens dat je voor dat enorme pluspunt een stuk minder betaalt. Dan moet er alleen nog een fabrikant zijn die een mooie tablet in elkaar draait en daarvoor ben je dus bij Asus aan het juiste adres. De Nexus 7 die dit jaar uitkwam is krachtiger en beter uitgerust dan zijn voorganger, maar nog altijd even handzaam, fijn in gebruik en voordelig in de aanschaf. Dat is misschien lullig voor andere fabrikanten met Android-tablets die zo nauwelijks een eerlijke kans krijgen, maar daar gaan wij ons dus even lekker niet druk om maken.
Kip met gouden eieren
14: Apple iPhone 5S
Natuurlijk staat er een iPhone in de hogere regionen van de Draadbreuk 101. Het toestel is sinds 2007 niet uit de jaaroverzichten weg te slaan, omdat Apple er gewoon elk jaar een fantastische smartphone van maakt. Toch komt hij anno 2013 niet verder dan een veertiende plaats. Hij lijkt net iets te veel op zijn voorganger. De 64Bit processor heeft tijd nodig om ons volledig te overtuigen en datzelfde geldt voor de M7 co-processor. De vingerafdrukscanner is een leuke toevoeging, maar nauwelijks een enorme stap voorwaarts te noemen. Verbaasde de iPhone 5S dan op geen enkel vlak? Hmmm, jawel. Van tevoren verwachtten we dat een gouden telefoon meer iets voor Roy Donders was. Maar zien is geloven: dat ding is echt heel mooi. Misschien toch maar eens een afspraakje maken bij Roy?
‘Ervaar de kracht van pure fotografie’, staat er op de website van NIkon’s Df-camera. Terug naar de basis: goede foto’s, maar dan wel met een mooie retro-body. Nu hebben we retro-cam’s al (te) vaak gezien, maar de Df is de allereerste Full Frame-camera die we echt niet snel vergeten. En dat komt vooral omdat Nikon op alle details heeft gelet. Zelfs het logo van de fabrikant is teruggebracht naar oude stijl en de knoppen zijn precies zoals die op het oude analoge toestel van je opa. Komt bij dat de Nikon Df werkelijk fantastische foto’s maakt. Een extreem ouderwetse body, maar wel een fotokwaliteit waar je anno 2013 mee thuis mag komen. Diggen wij, die shit.
Vakantiegadget van het jaar
12: (Logitech) UE Boom
Als we met een specifieke gadget lol hebben op vakantie, onder de douche, in de auto, in de voetbalkleedkamer, tijdens perstripjes of gewoon lekker thuis, dan kan het niet anders dan een heel goed apparaat zijn. De UE Boom van Logitech (noot: tegenwoordig is UE helemaal losgekoppeld van Logitech) is een kleine draadloze speaker met een opvallend goed bereik en een uiterst goede accu. En omdat hij stof- en spatwaterdicht is, kun je ‘m rustig meenemen naar het strand of gebruiken tijdens een regenachtige barbecue. Er staan meer bluetooth-speakers in dit lijstje, maar door zijn heerlijk compacte formaat en weinig ingewikkelde bediening is dit een apparaat dat we haast aan iedereen aan zouden raden. En dat je ‘m kunt bedienen met een app of zelfs kunt koppelen aan een collega UE Boom voor nog meer geluid, is in dit geval alleen nog maar bonus. Hebbon!
Wij zijn al een tijdje fan van de streamingspullen van Sonos. Lekker gebruiksvriendelijk, goed geluid en multiroom, dus echte gadgets. Probleem was alleen dat de tranen je in de ogen sprongen als je je portemonnee moest trekken. Maar nu heeft Sonos de Play:1, de jongste en kleinste telg uit de serie. En nog veel belangrijker: de goedkoopste. Voor een boxje betaal je tweehonderd euro en krijg je helemaal geen minderwaardig geluid. Sterker nog: hij klinkt zeker niet minder dan zijn broertje, de Play:3. Kijk, daar worden wij nou blij van.
De mooiste (1)
10: Sony Xperia Tablet Z
Sony en tablets, dat bleef toch altijd een moeilijke combinatie. De eerste paar Android-tablets van de Japanners hadden een ontwerp geïnspireerd op een opengevouwen tijdschrift – dat is niet eens een grap – en waren vervaardigd van goedkoop plastic. En dat terwijl hun smartphone-afdeling bewees dat er prachtige hardware gemaakt kon worden. Dat besef drong ook langzaam door bij Sony en het resultaat is de Xperia Tablet Z. Onze mond valt niet snel open, al helemaal niet van tablets. Maar deze is zó mooi, zo onwerkelijk plat, dat moet je echt zelf even zien. En uiteraard gewoon waterdicht. Dus bij elke presentatie van het apparaat kwam een arme Sony-medewerker braaf met een afwasteiltje water op de proppen en mochten wij deze schoonheid even onderdompelen. Dat verveelt niet snel, kunnen we jullie zeggen.
Tablet Z: “We wachten bij Draadbreuk nog op een app die je rug wast onder de douche.”
De mooiste (2)
9: HTC One
Van de mooiste tablet direct door naar de mooiste smartphone. Het is een titel die we niet zomaar uitdelen, maar de HTC One verdient ‘m. Prachtig, stoer, zakelijk, slank, gestroomlijnd, lekker: we kunnen wel even door gaan. Maar de HTC One is veel meer dan een lekker bekkie. De hardware is simpelweg om van te smullen. Dan hebben we het niet alleen over de overdaad aan rekenkracht en het fijne, grote beeldscherm. Voor het eerst zijn we ook verrast door de geluidskwaliteit van telefoonspeakers. Niet alle gewaagde keuzes pakten overigens even goed uit. Blinkfeed, HTC’s nieuwe manier om nieuws aan je op te dringen, werd bij elke update meer naar de achtergrond verdrongen. Tot genoegen van de gebruikers. En om zo’n smartphone uit te rusten met een 4 megapixel-camera vereist ballen en een toegewijde marketing-afdeling die heel vaak het woord ‘ultrapixel’ roept. Wie niet waagt, die niet wint. HTC deed het eerste, het tweede bleef jammer genoeg een beetje uit.
Meer rock & roll krijg je het niet
8. Marshall Stanmore
Wat hebben Dave Grohl, Jeff Bridges en de Marshall Stanmore met elkaar gemeen? Ze hebben een zweem aan coolness over zich heen die zijn gelijke niet kent: pure rock & roll. Marshall kennen we van hun legendarische gitaarversterkers, maar het bedrijf zit tegenwoordig ook vuistdiep in de headphones en bluetooth-speakers. De Stanmore is enigszins compact, maar heeft het kenmerkende uiterlijk van de amps van Marshall en klinkt briljant. Een ding is zeker: zet ‘m aan en de groupies zullen zich door je brievenbus heen wurmen om bij je te kunnen zijn.
Het is een vreemd jaar geweest voor Nokia. Dan doelen we natuurlijk op de verkoop aan Microsoft. Binnenkort komen er geen Nokia-telefoons meer. Nooit meer. Maar tot die tijd staan ze nog gewoon hoog in de lijst met de Lumia 1020. Het is heel simpel: staat een goede camera hoog op de lijst van prioriteiten die je stelt aan een nieuwe smartphone? Schrap dan alle andere opties, ga naar de winkel en koop deze. Dat hij, mede dankzij de 41 megapixel-sensor en oversampling-technologie mooie kiekjes schiet, valt te verwachten. Maar het innovatieve cameramenu met talloze instellingen, het feit dat je achteraf kunt zoomen en scherpstellen en de talloze andere functies, zorgen dat zelfs n00bs hiermee mooie dingen kunnen maken. We waren even bang dat hij door al die snufjes niet meer in onze broekzak zou passen, maar dat valt reuze mee. Of onze jeans zijn niet skinny genoeg, of dit is gewoon een lekker formaatje smartphone.
Ok, we gaan ons gewoon eens niet verbazen over over hoe groot dat beeldscherm wel niet is. Of je het nou gek vindt of niet, smartphones met schermen van boven de 5 inch zijn here to stay en dat hebben we te danken aan Samsung. Talloze fabrikanten proberen wanhopig bij te blijven met hun eigen grote toestellen, maar ook met de Galaxy Note 3 leidt Samsung nog op comfortabele afstand. Het blijft leuk om te zien hoeveel nieuwe functies – zowel zinnig als kansloos – Samsung bij dat kleine pennetje weet te bedenken. Ook de Note 3 voelt weer als een ontdekkingsreis door verborgen functies, nieuwe menuutjes en lekker gekke bedieningselementen. Je wilt dat we tekst kopiëren door er een cirkeltje omheen te tekenen? Tuurlijk, Samsung! Gaan we doen. Minstens zo indrukwekkend is de hardware van de Note 3. Een 2,3Ghz processor, 3200mAh accu, 3GB aan RAM en 4k video-opnames. En eindelijk, eindelijk, EINDELIJK zijn ze afgestapt van dat kitscherige, glanzende plastic op de achterkant. Het is nu nepleer. Deal with it.