Site pictogram Draadbreuk.nl

Draadbreuk top 101 van 2014: 25 t/m 6

We zetten voor het einde van het jaar de 101 tofste gadgets, ontwikkelingen en trends even op een rijtje. Vol vooroordelen, compleet subjectief en zonder enig inzicht in de totstandkoming van de resultaten. Gisteren kon je lezen welke producten het nét niet in de top 25 hadden gehaald, vandaag tellen we af tot aan de top 5. Met een stofzuiger, een LP-speler en dé reden dat Draadbreuk nog bestaat.

 

[divider]Goede voornemens voor 2015[/divider]

25: Sony Action Cam Mini

Een mini-versie van een action cam. Alsof die andere camera’s zo lomp en groot waren? Bij Sony hebben ze een flink sausje marketinggekkigheid over dit hebbedingetje gegooid, maar dat maakt geen fluit uit. Deze mini doet namelijk waar het voor staat: toffe actiebeelden schieten, maar dan in een kleine behuizing. Waterbestendig, ingebouwde WiFi en GPS, dus van alle gemakken voorzien. Gelijk een goed voornemen voor 2015: vaker de mountainbike van stal halen en gekke filmpjes schieten met dit soort camera’s.
>> Kijken: Uitbuiken met de Sony Action Cam Mini

 

[divider]Telefooncamera deluxe[/divider]

24: Panasonic DMC-CM1

Panasonic en smartphones, het blijft een moeizame combinatie. Dat komt vooral omdat Panasonic het vertikt om hun spullen ook in Nederland in de winkels te leggen. Ook de CM1 zul je niet in Hollandse winkels vinden. Waarom hij dan toch in de 101 staat? Nou, kijk er eens naar! Als compactcamera zou dit al een sjiek model zijn, maar Panasonic heeft in deze Lumix een volwaardige Android smartphone zitten. De vraag of dit een smartphone met camera of camera met smartphone is, komt niet eens in ons op. Wel de vraag waarom er niet meer telefoons – of camera’s – zo uitzien.

>> Lezen: Wat een vette smartphone van…Panasonic
>> Lezen: Panasonic DMC-CM1 nog (steeds) niet naar Nederland

 

[divider]Hufterproof huishoudhulpje[/divider]

23: LG Hombot Square

De dokterspost bij Ger om de hoek heeft dit jaar overuren gedraaid. Niet alleen omdat Gerco zijn pols bezeerde tegen een boksballetje, maar vooral omdat de LG Hombot voor slachtoffers zorgde. Je kon zijn huis niet inlopen of je struikelde over dit ijverige huisslaafje van LG. Met kabels kan deze stofzuigrobot niet goed overweg, maar verder is het de ideale mannengadget. Vindt zijn weg beter door de chaos die Ger’s huis heet, dan de beste man dat zelf doet en hij bleek in Uitbuiken ook nog eens valbestendig. Wat wil je nog meer? Het is een raadsel waarom Ger überhaupt een vriendin heeft.

 

 

 

[divider]Onverkrijgbaar groot[/divider]

22: Nexus 6

Hij is nogal groot. Een smartphone met een beelddiagonaal van 6 inch is – zelfs in de post-phablettrend dagen – gewoon….nogal groot. Waarom Google het paradepaardje voorzag van zo’n enorm scherm blijft een mysterie. Net als de vraag waarom er in hemelsnaam zo weinig van zijn gemaakt. Het toestel, dat bij Motorola van de band rolt, is sinds de lancering stijf uitverkocht en dat komt niet omdat de hele aardkloot ermee rondloopt. Toch zou dat best mogen, want ook deze Nexus is weer een pareltje om te begeren. Lekker snel, met altijd de nieuwste versie van Android en, in tegenstelling tot vorige Nexussen, nu ook met goed geluid, knappe camera en een waterdichte behuizing.

>> Lezen: ‘Nexus 6: groot, compleet en waterdicht’

 

[divider]5K in je bek[/divider]

21: Apple iMac 5K

‘Retina’ blijft een mooi begrip als het om beeldschermresoluties gaat. Het is Apple’s manier om te zeggen: “De resoltie van dit scherm is hoog genoeg.” Wat ‘hoog genoeg’ precies is? Dat hangt van het beeldscherm af. We maakten voor het eerst kennis met ‘retina’ schermen op de iPhone, de iPads en Macbooks volgden. Dan zijn de iMacs de logische volgende stap. Maar hoeveel pixels moet een 27 inch beeldscherm hebben om ‘retina’ genoemd te mogen worden? Antwoord op die vraag kregen we dit jaar: 5120×2880 pixels. We vonden de iMacs vorig jaar al prachtig, maar met een krankzinnig scherp 5K-scherm er in is het helemaal om van te watertanden.

>> Lezen: iMac 5K gepresenteerd

 

[divider]Het cement van Draadbreuk[/divider]

20: Slack

Aan manieren om elkaar berichtjes te sturen geen gebrek in 2014. Van Wire tot Yo! en van Telegram tot Kik. En aangezien Ger er een handje van had om in één conversatie álle messengers in te zetten, waren we op zoek naar iets dat écht goed werkte. Slack bleek de oplossing. Simpele software gemaakt voor bedrijven die veel samen moeten werken maar ook bijna nooit fysiek bij elkaar in dezelfde ruimte zitten (lees: elk modern bedrijf). Het biedt fantastische opties, handige kanalen en uitstekende apps. Slack is de reden dat wij van Draadbreuk überhaupt nog met elkaar praten.

 

[divider]Hello Moto[/divider]

19: Motorola Moto X (2014)

Je hoort in Nederland weinig van Motorola en dat is zonde. Want ze maken nog steeds mooie telefoontjes. Zoals de Moto X, die net als zijn voorganger gewoon Moto X heet. Niet geheel verrassend was dit het toestel waar het design van de Nexus 6 op gebaseerd is. Hij komt tenslotte van dezelfde tekentafel. Maar waar de designers bij de Nexus 6 het toestel netjes afmaakten zijn ze bij de Moto X gewoon opgehouden en geven de gebruiker het laatste woord. Dus kun je jouw Moto X kiezen in elk kleurtje die je maar wilt. Batterijcovers met eigen inscriptie, van leer of zelfs van hout zijn mogelijk. Het neemt ons mee terug naar de dagen dat we op de zwarte markt nieuwe covers voor onze klassieke Nokia GSM’s konden kiezen. Good times, good times.

 

[divider]Do the math, boys[/divider]

18: Oneplus One

Op smartphone-gebied wordt 2015 waarschijnlijk het jaar van de Chinezen. Een voorbode daarvan zagen we in de afgelopen maanden. Het voorheen onbekende OnePlus presenteerde een telefoontje dat iedereen wilde hebben. De OnePlus One biedt high-end specs voor een midrange-prijs. Maar indrukwekkender was nog de manier waarop ze zorgden dat iedereen smachtte naar dit toestel. Met een marketingbudget van € 2,34 wisten ze toch alle aandacht op te eisen. Liefhebbers stonden niet in de rij voor een smartphone – dat kon namelijk niet – maar stonden te duwen en te dringen voor een invite om de smartphone te mogen kopen. Als je mensen zo gek weet te krijgen, dan heb je het spelletje door.

>> Lezen: ‘High-end smartphones zijn weggegooid geld’

 

[divider]Wandvullend breedbeeld[/divider]

17: Panasonic AX900

Een televisie met 4K-ondersteuning voor Netflix. Dan heb je onze aandacht. Dat er verdomd weinig 4K-content is op onze favo videostreamingdienst nemen we op de koop toe, als we de spareribs van Frank Underwood maar haarscherp naar binnen zien glijden. Op de stand van Panasonic op de IFA in Berlijn stonden we verlekkerd te kijken naar de AX900-serie: UHD-televisies die het geliefde plasma moeten doen vergeten. Vooral de 85 inch versie hadden we graag meegenomen, maar die past niet onze stulpjes. Om over de prijs nog maar te zwijgen. Weten jullie gelijk waarom we bannertjes op Draadbreuk hebben staan.

 

 

 

[divider]Stapje vooruit[/divider]

16: Apple iPhone 6

Haters slijpen de messen, fanboys pakken de tissues. De presentatie van een nieuwe iPhone deelt de techwereld op in twee kampen. De discussie die volgt is goed, het houdt de boel scherp en zet zaken in perspectief. Op de redactie van Draadbreuk hebben we het er dit jaar ook veel over gehad. Is Apple z’n mojo kwijt, vroegen we ons af? Wisselende reacties, maar over een aantal zaken waren we het eens: de iPhone 6 is een verbetering in plaats van echte vooruitgang. De schok die we voelden na de lancering van de eerste iPhones, die hebben we al een tijdje niet gehad. Wil dat zeggen dat de magie van Apple verdwenen is? Zet het in perspectief: welke smartphone-fabrikant heeft dit jaar iets gedaan waar we echt van ondersteboven waren? Juist. Apple heeft een aantal prachtige producten afgeleverd in 2014, waarvan de iPhone 6 – dus niet die grote – de op-één-na-mooiste is. Een prachtige smartphone, waar weinig op af te dingen valt. Een plek in de top twintig meer dan waard.

>> Lezen: ‘Apple is nog onaantastbaar’
>> Lezen: iPhone 6 Plus met 5,5 inch beeldscherm gelanceerd, naast iPhone 6
>> Lezen: iPhone 6 vs. Android: specificaties vergeleken

 

[divider]Snake op het schoolplein[/divider]

15: Nokia Lumia 630

Bij Draadbreuk willen we nog weleens de sentimentele jongens uithangen als het om Nokia gaat. Want vroeger, Snake, schoolplein blablabla. De Lumia 630 staat niet op een respectabele vijftiende plaats in deze ranglijst op basis van oudemanspraat, maar vanwege de behoorlijke prestaties voor niet zo duur veel geld. Goed, het scherm is niet briljant, een flitser ontbreekt, om over een camera aan de voorzijde nog maar te zwijgen. Maar hé, met een beetje creativiteit en zo’n vermaledijde selfiestick moet dat geen probleem zijn. Windows Phone 8.1 draait als een tiet op deze 630, die je voor minder dan honderd euro kunt ophalen. Kom daar nog maar eens om.

 

[divider]Welkom in 2014[/divider]

14: Flexson VinylPlay

Over sentimentele jongens gesproken. Wat doet in hemelsnaam een platenspeler in deze lijst van 2014? Het is toch geen 1973? Paul, die zijn hele leven al op 45 toeren draait, had er wat overredingskracht voor nodig, maar is er uiteindelijk met vlag en wimpel in geslaagd om deze gadget in de lijst te krijgen. De VinylPlay van Flexson is namelijk een accessoire voor Sonos, het draadloze muzieksysteem waar we redelijk wild van worden hier op de burelen van DB. Allerhande streamingdiensten en schijfjes werden al ondersteund, maar vinyl nog niet. En dat is waar dit in hagelwit verkrijgbare stukje techniek om de hoek komt kijken. Een gadget voor de purist, de echte liefhebber én de ideale manier om je ouwe lui te overtuigen om over te stappen op een draadloos muzieksysteem.

 

[divider]Privacy is zeg maar echt een ding[/divider]

13: DJi Inspire 1

Ineens waren daar die beelden van de Utrechtse Dom, bedekt onder een prachtig wolkendeken. Geschoten vanuit een hoek die we nog nooit hadden gezien. 2014 was het jaar van de echte doorbraak van drones. Al was het maar omdat er in DWDD over werd gepraat. Hoewel er qua regelgeving nog een hoop ellende is en je eigenlijk nergens mag vliegen met zo’n ding, zijn drones bijzonder tof. Het is de toekomst, alleen weten we nog niet hoe dat er precies uit gaat zien. Privacy enzo. Wijze mannen en vrouwen in Den Haag en Brussel gaan zich over dit vraagstuk buigen, gadgetgoeroes bespreken de voor- en nadelen aan discussietafels en Jan met de pet vliegt ondertussen over de tuin van de topless zonnende buurvrouw. Eén drone hebben we opgenomen in deze lijst, de DJi Inspire 1. Als je dan toch kinky filmpjes wilt maken, doe het dan met dit apparaat met ingebouwde camera. Kost een kapitaal waar je voor je leven vieze boekjes van kunt kopen, maar je hebt wel de toekomst in huis.

 

>> Kijken: ‘Drones zijn lang zo leuk niet’

 

[divider]De toekomst is hier[/divider]

12: Android 5.0

Quizvraag: wanneer denk je dat Android 4.0 werd gepresenteerd? Het lijkt misschien niet zo heel lang geleden, maar het was in oktober 2011. De afgelopen drie jaar heeft Google enorm veel gesleuteld aan het besturingssysteem, maar achter de komma (punt in dit geval) waren de stapjes klein. De release van Android 5.0 is een echte stap en moet gezien worden als een mijlpaal, een nieuw hoofdstuk. Het is dan ook zonde dat de meeste aandacht uitgaat naar de vormgeving. Natuurlijk, het gloednieuwe material design komt als een baksteen binnen, maar onder de motorkap speelt het echte werk zich af. De overstap van Dalvik naar ART (Android Runtime), de ondersteuning van 64-bit processoren, verbeteringen op het gebied van mediagebruik en fotografie. Je zult er met de huidige hardware in smartphones niet in alle gevallen iets van merken, maar Android is met versie 5.0 klaar voor de komende jaren.

 

[divider]Hé Armin, schuif eens op[/divider]

11: Philips M1X-DJ

Bluetooth-speakers hebben we in alle soorten en maten gezien dit jaar, maar één apparaat sprong er echt uit: de M1X-DJ van Philips. Een ongekend lelijk ding, dat echter op basis van functionaliteit en fun-gehalte heel goed scoort in deze lijst. Voor wie het gemist heeft: het is een speakerset met ingebouwd mengpaneel, waardoor je met behulp van een iPad de dj uit kunt hangen. Tof idee en dito uitvoering. Het is wel tekenend voor de hedendaagse status van het merk Philips dat ze Armin van Buuren nodig hebben om dit apparaat onder de aandacht te brengen, maar dat mag de pret niet drukken. Bij veel gadgets die hoog in deze ranglijst staan hebben we een gefundeerde mening waarom ze hun hoge notering hebben gekregen, soms zelfs met bijna filosofische insteek. Bij de M1X-DJ niets van dat alles. Die staat gewoon hoog omdat we er afgelopen zomer veel lol mee hebben gehad. Ook weleens lekker.

 

 

 

[divider]Innovatie zet de wereld op zijn kop[/divider]

10: Archos Music Beany

We hebben het op de site van het KNMI gecheckt en het blijkt echt zo te zijn: het is winter. Niet gek dus dat – terwijl de mussen bijna van het dak vallen – Paul de hele dag met een muts op zijn dop rondbanjert. Navraag leert dat het niet is om zijn wilde bos rode haren te beschermen tegen onverwacht invallende vrieskou, maar vanwege de ingebouwde speakers. Wait, what?! Yep, de Archos Music Beany is een bluetooth-speaker, weggewerkt in een kek mutsje. Innovatie mensen en dat wordt beloond in de 101 van Draadbreuk. Volgend jaar graag sokken met wifi-extenders en handschoenen met ingebouwde NFC-betaaldiensten. Voor minder kom je niet meer in deze lijst.

 

 

 

[divider]Schakelmoment richting oprolbare schermen?[/divider]

9: Samsung Galaxy Note Edge

Ineens was daar de Galaxy Note Edge. Moeilijke brillen gingen scheef staan, wenkbrauwen trokken richting de haargrens. Wat moeten we in hemelsnaam met dat gekke randje, vroeg de complete techwereld zich af. Het antwoord hebben we maanden later nog altijd niet gehad. Dat maakt het moeilijk om de Note Edge op waarde te schatten. Aan de ene kant is het een verbluffend stukje techniek, maar veel verder dan een Twitter-stream of handig klokje voor op het nachtkastje gaat het (voorlopig) niet. Een gimmick dus, leuk voor op feestjes en partijen. Als we de Note Edge afwegen tegen het grotere geheel – niet afhaken nu – dan zien we iets moois. Een stapje in de goede richting, op weg naar oprol- en opvouwbare, flinterdunne schermen. Wellicht kijken we over een aantal jaar terug op deze Edge en blijkt het een schakelmoment te zijn geweest. Dan is het vooral jammer dat we er nu zo bijzonder weinig mee kunnen en het vooral een hobbel in een ongeplaveide weg lijkt.

 

 

 

[divider]Heerser op het middenveld[/divider]

8: Apple iPad Air 2

In de bovenste regionen van deze ranglijst staan producten, applicaties en diensten die ons verrast hebben, die innovatief zijn, die de toekomst een beetje voorspellen. De iPad Air 2 raakt geen van deze vlakken, maar toch ook weer wel. Dat klinkt onnodig vaag, we weten het. De tweede editie van de Apple’s kleine tablet komt niet als een verrassing, je bekt valt niet open van verbazing en de toekomst kunnen we er ook niet in zien. Toch zijn we enorm blij met wat de Air 2 biedt: de prestaties, de nieuwe snufjes her en der en de uitstraling. We zijn nogmaals overtuigd geraakt van de productgroep tablets en dan vooral van de kracht van de iPad. Smartphones zijn de afgelopen jaren groter geworden, maar hebben de limiet onderhand wel bereikt. Laptops worden steeds kleiner, maar schuren ook tegen de begrenzingen aan. Het speelveld daartussen is voor tablets en wordt op dit moment vakkundig geleid door Apple’s iPad Air 2.

 

 

 

[divider]Mobiel gamen zoals het bedoeld is[/divider]

7: Monument Valley

Je hebt ‘m in een paar uur uitgespeeld en moet er nog voor betalen ook. Maar al zou ontwikkelaar Ustwo het dubbele vragen voor deze mobiele game, dan is het nog een koopje. Monument Valley is niet zomaar een spelletje, het is een interactief kunstwerk op je smartphone of tablet. Een museumexpositie zonder dat je er van de bank af hoeft te komen. De game vertelt het verhaal van prinses Ida die de weg moet vinden door een vergeten wereld van monumenten om vergeven te worden voor iets. Ofzo. De levels zijn van ongekende schoonheid en doen regelmatig denken aan de werken van M.C. Escher. Het spel speelt met perspectief alsof Maurits Cornelis zelf aan de knoppen zit. Trappen die eindeloos in een rondje naar boven lopen krijgen hier een functie en onbegaanbare paden zijn van een andere kant bekeken ineens normale doorgangen. Monument Valley is zoals gamen op mobiele telefoons en tablets bedoeld is. Dit spel gaf ons geen zweet op het voorhoofd van de uitdaging, maar de mond viel wel regelmatig open.

 

[divider]Wederopstanding[/divider]

6: LG G3

Een aantal jaar geleden gingen we op het Mobile World Congress vooral naar LG vanwege de hapjes en de gratis mojito’s. De telefoons waren dertien in een dozijn, de schil om Android was om te janken en van de 3D-toestellen hebben we nog altijd hoofdpijn. In de schaduw van landgenoot Samsung heeft het Zuid-Koreaanse merk toch het licht gezien en dat is zeer lovenswaardig. Met de G3 heeft LG op het gebied van hardware echt de aansluiting gevonden met de grote spelers op de markt. Dankzij het fraaie design, gelikte interface en prima prestaties staat dit toestel terecht een paar plekjes boven de hoogst genoteerde gadget van de eeuwige rivaal.

 

Mobiele versie afsluiten