Het was druk op de stand van LG op de IFA in Berlijn. De vermaarde producent van elektronica had vlak voor de beurs een aantal nieuwe producten gelanceerd en dus dromde het techjournaille samen om de LG Optimus G2 en de LG Optimus G Pad 8.3 tablet te bekijken. Wij checkten laatstgenoemde en werden zowaar enthousiast.
Herinneren jullie de LG Optimus Pad 3D nog? Wat was dat een hilarisch slecht apparaat, eigenlijk. Een of andere – vermoedelijk Aziatische – onverlaat had een paar jaar geleden bedacht dat het wel een goed idee was om een 3D-tablet te maken. Hij bleek niet helemaal gelijk te hebben… Dat LG daardoor het jarenlang niet aandurfde om een tablet op de markt te brengen, is niet helemaal onlogisch.
Maar tijd heelt alle wonden en na het (terechte) succes van de LG Optimus L-serie en de LG Optimus G trokken de Koreanen weer de stoute schoenen aan en bedachten ze de LG Optimus G Pad 8.3 (wel een beetje een mond vol, LG…). Een relatief eenvoudige tablet die de concurrentie moet aangaan met de iets goedkopere wifi-only modellen in deze wereld, waaronder de Google Nexus 7.
Laag ‘prijspunt’
Dat doet de G Pad 8.3 onder meer door het scherm. LG staat bekend om de kwalitatief hoogwaardige IPS-panelen en dus is dit compacte apparaat voorzien van een kraakhelder Full HD-scherm. En met een – mooi marketeerswoord – ‘prijspunt’ van ongeveer 300 euro (het kan een eurootje of veertig schelen, overigens) is de LG Optimus G Pad 8.3 een van de goedkoopste tablets op de markt die voorzien is van zo’n scherm.
Op de stand op de IFA konden we enkele video’s en mooie grafische applicaties bekijken en we kunnen niet anders dan concluderen dat LG erin lijkt geslaagd om zich op dit vlak te onderscheiden. Bovendien draait de gadget, die overigens prima in je kontzak past, ook vrij soepel, mede dankzij een 1.7 Ghz quadcore-processor en 2 GB aan werkgeheugen. En mocht je bang zijn dat je door het scherm consequent de tablet aan de lader moet hangen: dat moet meevallen, want met een accu van 4600mAh mag je toch aannemen dat het apparaat minstens een dag of twee meegaat.
Leentjebuur
Niet alleen qua specs zit het wel snor met de Optimus G Pad 8.3, ook het design is ronduit lekker. LG heeft wel klassiek leentjebuur gespeeld bij HTC (bekijk de achterkant) en Samsung (voorkant), maar erg kunnen we het niet noemen. Met licht afgeronde hoeken en een matwitte (of zwarte) finish is design heerlijk fris te noemen.
LG heeft de Optimus G Pad voorzien van Android 4.2.2 en uiteraard zitten er de nodige LG-gekkigheidjes in Google’s besturingssysteem. Zo is er bijvoorbeeld LG Knock-On: tik met je vingers tegen de tablet en hij start automatisch op. Of het daadwerkelijk handig is, is een tweede – hoeveel moeite kost het om een aan/uitknopje in te drukken? – maar het is op zijn minst leuk bedacht. Ook Q-Pair, een techniek waarmee je informatie van je smartphone direct swypt naar de G Pad, kan handig zijn, al lijkt ook dat vooral een gimmick.
Van die functies moet de LG Optimus G Pad het stiekem ook helemaal niet hebben, dat weet LG vermoedelijk zelf ook wel. De markt in tabletland is inmiddels behoorlijk verzadigd, maar vaak zijn er ergernissen over de snelheid, kwaliteit van het scherm en accuduur van tablets. En laat de LG Optimus G Pad 8.3 nou juist op die drie punten lijken te excelleren.
Het is misschien erg vroeg om te oordelen en of het een verkoopsucces wordt is even afwachten, maar de verwachtingen zijn in ieder geval hooggespannen.