Draadbreuk is een lekker gekke site. Dat vinden wij niet alleen zelf, maar ook fans en haters. Dus doen we weleens iets wat anderen niet doen. Een thermostaat reviewen bijvoorbeeld. Maar dan wel eentje die helemaal hipperdepip 2.0 is. Over de NEST thermostaat is al heel veel gesproken, maar hoe werkt het ding nou echt? Check onze NEST review.
Of review: eigenlijk is het meer een NEST-bespreking. Want waar moet je een thermostaat in hemelsnaam op beoordelen? Hoe kun je een thermostaat benchmarken? Hoe is de gemiddelde gebruikerservaring van een thermostaat? Zo maar drie vragen die voor de nodige hoofdbrekende zorgde toen we de NEST onder de loep namen.
Laten we eerst maar even beginnen met een stukje duiding. De NEST is, zoals collega Paul Gersen het tijdens een preview op PRESSZONE 2014 al eens omschreef, een slimme thermometer die de temperatuur in je huis regelt. Door rekening te houden met de gebruiker weet NEST waar en wanneer hij de boel moet verwarmen. Zit jij dus dagelijks van 9 tot 5 op kantoor, dan weet het apparaat op den duur dat hij in die periode de verwarming niet te hard moet zetten. Bovendien past hij je gebruik direct aan, wanneer je opeens niet rond half zes voor de piepers thuis zit, doordat hij via een bewegingssensor in de gaten houdt of er überhaupt wel iemand in de buurt is. En dat kan op den duur energie besparen.
Bedieningspaneel on speed
En da’s handig natuurlijk, maar de vraag rijst of het wel allemaal zo voordelig is. De gadget kost namelijk 220 euro en dat is toch een hoop geld voor een apparaat wat eigenlijk maar een ding doet: je huis verwarmen. Misschien klinkt dat wat zuur en makkelijk – als Google er miljoenen voor over heeft om de NEST in te lijven moet het toch wat zijn – maar in de basis is dat wel het geval. Veel meer dan een bedieningspaneel on speed is het eigenlijk niet.
Dat verwarmen doet hij dan wel op een uiterst hippe manier. Allereerst is er het oogstrelende design. Een ronde halve bal met een draaiwiel om de temperatuur mee in te stellen. Zo zou je wellicht een ouderwetse thermometer ook omschrijven, maar de NEST is daar de uiterst moderne versie van. Een rond helder kleurendisplay met diverse instellingen en een matte aluminium rand – hij ziet er gewoon prachtig uit. Het ding heeft gewoon een geile smoel. Leuk en aardig, maar hoe vaak kijk je in vredesnaam naar je eigen normale verwarmingspaneeltje en kom je tot de conclusie: zo, dit ding is echt hondslelijk? Volgens mij niet zo vaak. Komt bij dat de gemiddelde thermostaat doorgaans niet op de meest prominente plek in huis hangt.
Hoe vaak denk je bij je normale thermometer: Zo dit ding is echt hondslelijk?
Mocht je geen tijd of zin hebben om dagelijks naar je thermostaat te staren heeft NEST een oplossing bedacht, door handig gebruik te maken van een applicatie voor je smartphone. In die app kun je – jawel – de temperatuur regelen, maar ook schema’s bedenken voor de verwarming van je huis. Nest noemt het een ‘gepersonaliseerd verwarmingsschema’, maar in feite komt het er gewoon op neer dat de NEST zelf bepaalt – met een beetje hulp van je eigen gegevens en de app – of de verwarming wel of niet aan moet en zo ja, op welke temperatuur. Handig is het feit dat de app ook te gebruiken is wanneer je niet thuis zit. Ben je dus op dat eerder genoemde suffe kantoor maar wil je wel in een lekker warm huis thuis komen – de app kan het voor je regelen.
Conclusie NEST review
Dat is cool en het zorgt voor de nodige comfort want het werkt goed, maar verder? Volgens NEST zelf ga je door de slimme verwarmingsmethoden al heel snel geld besparen door het verminderde energieverbruik. Of dat echt zo is, valt te bediscussiëren. Vermoedelijk moet je wel heel erg slordig met je eigen verwarming om gaan voordat je concreet 220 euro minder stroom hebt opgeslurpt. Bovendien veranderen gezinssituaties en leefomstandigheden. Goed, op de (hele) lange termijn kan het wellicht schelen en dat is voor ons Hollandsche knieperts toch fijn. Dat zou dan ook direct het grootste argument zijn om een NEST te kopen. Maar als je het ons vraagt? Geef die 220 euro lekker uit aan iets anders. Koop een fiets. Of een mooi horloge. Of een (half) advertorialtje op Draadbreuk. Het maakt ons niet uit, zolang het maar iets zinnigs is.
De NEST lijkt namelijk vooral een hele coole, maar weinig zinvolle gadget. Slim met de huistemperatuur omgaan kun je prima zelf. Niet erg, soms is het ook gewoon leuk om iets te hebben ‘omdat het wat kan’. En in dit geval ‘kan’ dat de temperatuur bepalen.