Site pictogram Draadbreuk.nl

‘Één nieuwe USB maakt van de Macbook nog geen laptop’ | stelling

Afgelopen week was de week van USB-C. Nee, dat klinkt niet spannend. Dat realiseer ik me ook. Maar denk eens terug aan al die keren dat je drie á vier keer zo’n tweezijdige USB-stekker moest omdraaien omdat hij keer op keer verkeerd om zat. Die tijden zijn voorbij. Goed nieuws toch?

Bij de nieuwe variant van USB maakt het niet meer uit hoe om je ‘m er in steekt. Dat is een verademing, maar er zitten meer voordelen aan. De aansluiting is ongeveer even groot als Micro-USB, waardoor hij dus ook zou passen in tablets of smartphones. Dan heb je dus één aansluiting voor al je gadgets in huis. One to rule them all.

Voordelen USB-C

Daarbij is USB-C veelzijdiger dan USB. Je kunt er bijvoorbeeld je laptop mee opladen. Maar ook á la HDMI beeld en geluid mee doorsturen. Of gewoon rap gegevens overzetten van een externe harde schijf naar je laptop. Wat dan ook, USB-C kan het en dat is fijn.

Nadelen USB-C

Maar er kleeft ook een nadeel aan. Afgelopen week zette twee laptopfabrikanten de eerste stappen naar een nieuwe standaard. Zowel de Chromebook Pixel als de nieuwe Apple Macbook laden op via USB-C. Leuk, lekker hip en het zorgt er voor dat al jouw USB-accessoires binnenkort waarschijnlijk een adaptertje nodig hebben om ingeplugd te kunnen worden. Apple sloeg alleen beetje door. Ze maakten hun Macbook lekker plat, wat prima is, maar deden er maar één USB-C aansluiting in….die je dus nodig hebt om op te laden. Hilariteit alom.

Eén USB-C maakt nog geen laptop

Ja hoor eens, dat is toch geen laptop meer. Nieuwe standaard aansluitingen zijn prima, Apple. Maar zorg in ieder geval dat er aansluitingen zijn. Op deze manier kun je net zo goed een tablet kopen. Heb je net zo weinig aan.

Mobiele versie afsluiten