Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

‘Één nieuwe USB maakt van de Macbook nog geen laptop’ | stelling

Dennis de Vries

Afgelopen week was de week van USB-C. Nee, dat klinkt niet spannend. Dat realiseer ik me ook. Maar denk eens terug aan al die keren dat je drie á vier keer zo’n tweezijdige USB-stekker moest omdraaien omdat hij keer op keer verkeerd om zat. Die tijden zijn voorbij. Goed nieuws toch?

Bij de nieuwe variant van USB maakt het niet meer uit hoe om je ‘m er in steekt. Dat is een verademing, maar er zitten meer voordelen aan. De aansluiting is ongeveer even groot als Micro-USB, waardoor hij dus ook zou passen in tablets of smartphones. Dan heb je dus één aansluiting voor al je gadgets in huis. One to rule them all.

Voordelen USB-C

Daarbij is USB-C veelzijdiger dan USB. Je kunt er bijvoorbeeld je laptop mee opladen. Maar ook á la HDMI beeld en geluid mee doorsturen. Of gewoon rap gegevens overzetten van een externe harde schijf naar je laptop. Wat dan ook, USB-C kan het en dat is fijn.

Nadelen USB-C

Maar er kleeft ook een nadeel aan. Afgelopen week zette twee laptopfabrikanten de eerste stappen naar een nieuwe standaard. Zowel de Chromebook Pixel als de nieuwe Apple Macbook laden op via USB-C. Leuk, lekker hip en het zorgt er voor dat al jouw USB-accessoires binnenkort waarschijnlijk een adaptertje nodig hebben om ingeplugd te kunnen worden. Apple sloeg alleen beetje door. Ze maakten hun Macbook lekker plat, wat prima is, maar deden er maar één USB-C aansluiting in….die je dus nodig hebt om op te laden. Hilariteit alom.

Eén USB-C maakt nog geen laptop

Ja hoor eens, dat is toch geen laptop meer. Nieuwe standaard aansluitingen zijn prima, Apple. Maar zorg in ieder geval dat er aansluitingen zijn. Op deze manier kun je net zo goed een tablet kopen. Heb je net zo weinig aan.

Reacties

 1. IkBenBrian

  Ik snap het echt niet. Waarom een USB-C? Hoe snel is die eigenlijk? Want er is ook weer een USB 3.1 en die is ongeloofelijk snel! http://tweakers.net/reviews/3929/aan-de-slag-met-usb-31-hoeveel-sneller-is-de-nieuwe-usb-versie.html

  Zelf kan ik echt niet met een touchpad werken. Ik wil altijd een muis en wil het tegelijk opladen. Maar dat gaat ook niet altijd lukken, want ik moet dan een hele dure nieuwe muis kopen, die mij misschien niet bevalt, en kan ik als nog het niet tegelijk opladen. Echt flut is dit, wie dit heeft bedacht, moet zich schamen!

  • stijn v brummelen

   Volgens mij is USB 3.1. gwn USB type C

 2. Richard Groenendijk

  Ik ben het helemaal eens met Dennis. Waarom maar één USB poort in die MacBook? Als je je laptop aan het opladen bent, kun je letterlijk helemaal niks aansluiten. Maar ook andere poorten missen best wel op de MacBook, zoals een HDMI aansluiting, DisplayPort (ook wel bekend onder de door Apple opgehemelde naam Thunderbolt), Ethernet, SD-kaart lezer. Op mijn laptop zit de DVD-Drive aan de voorkant en de fans aan de achterkant, dus er is heel veel ruimte voor aansluitingen aan de zijkanten, maar ondanks dat er al vier USB poorten inzitten, hadden dit er van mij wel 6 of 8 mogen zijn. Aan de andere kant denk ik dat die MacBook en Google Pixel niet bedoeld zijn voor mensen zoals ik, maar voor mensen die een dunne, compacte laptop voor onderweg willen hebben (maar nog steeds had Apple er op z’n minst wel 2 USB-C poorten, een SD-kaart lezer en Thunderbolt poort in kunnen stoppen).

 3. max

  Ik snap het wel, ik ga de Macbook zelfs nemen.
  Het is een gedurfde stap waar veel mensen nog niet klaar voor zijn. Maar voor mijn situatie is het handig.
  Ik heb een hele snelle game computer waar ik goed op kan werken, heel veel poorten heb enz.
  Nu heb ik een Macbook Air als laptop, dit ding is prima. Maar het scherm is niet Retina en echt niet goed.
  Deze Macbook is nóg dunner dan de Air, daar klaag ik natuurlijk niet over. Ik gebruik de laptop veel voor schrijven, filmpjes kijken en soms beetje foto’s bewerken.
  Met mijn MBA gebruik ik nu nauwelijks een USB poort, die zal ik dus niet zo missen. Al zal ik wel dat adaptertje kopen voor als het soms moet en waar HDMI aanzit.
  Ik vind het een goede keuze om de poorten niet op de laptop te zetten. Zo gebruik ik ze nauwelijks en nemen kan het dus dunner zonder ze. Het doel van Apple is dat over een tijdje alles via de USB C gaat, schermen, usb sticks enz. Zij zijn nu de pioniers en hier kan ik alleen maar respect voor hebben.

  En btw hij is fanless, nooit meer dat gezoem op de achtergrond als bij de MBA!

 4. Originele Eekhoorn

  Super ding. Dat moet ik hebben. Ik wil er 2 en in het goud, want: goud. Duhh. Doe me ook maar zo’n Apple horloge. Ook in het goud. Ik snap de ophef niet hoor. Allemaal jaloerse mensen. Apple is gewoon het beste want je kan krijgen, ik ben nog nooit iets tegen gekomen dat beter is dan Apple. Wonderproducten, en dat voor zo’n prijsje.
  Stay connected

 5. Plaki

  Ik snap het niet. Maken ze zo’n indrukwekkende laptop. Stoppen ze er maar 1 USB poort in. In vind de huidige macbooks al gierig met hun 2 USB poorten, maar dit slaat echt alles. Vooral omdat je die ene USB C poort ook moet gebruiken om je macbook op de TV en stroom aan te sluiten