Site pictogram Draadbreuk.nl

App review: Moves

Ben je het ontzettend beu om met vage sporthorloges of andere wearable ongein te lopen om fatsoenlijk je beweging in beeld te krijgen? Dan is er goed nieuws, want Moves biedt dé oplossing. Een simpel maar uiterst doeltreffende GPS tracking app, waarmee je meer lol beleefd dan je denkt.

Wanneer je Moves uit de App Store downloadt zul je gelijk de melding krijgen of je een account wilt maken. Ik voel je balen – we hebben voor elke scheet tegenwoordig een account – maar maak er maar een aan want je hebt hier later profijt van. Moves bewaart namelijk alleen GPS data voor langere tijd en daar draait het juist om: inzicht krijgen in al je activiteiten, om zo gezonder te gaan leven, of zo iets dan.

Gebruik

Eenmaal in de app zal je standaard het dagoverzicht te zien krijgen, met daarin de ‘opbrengst’ van de sportieve prestaties die je achter de kiezen hebt. Denk aan lopen, rennen en fietsen, maar ook aan minder vermoeiende zaken zoals het nemen van het openbaar vervoer of zelfs autorijden.

Deze data zie je mooi gerangschikt op een chronologische 24-urige tijdstaaf. Helemaal bovenaan vind je rondjes met hoeveel kilometer je totaal hebt gelopen/gefietst die dag, inclusief het aantal verbruikte calorieën. Ik zou mij goed kunnen voorstellen dat dit best frustrerend kan zijn als huismus of als iemand die een ontzettende hekel heeft aan alle vormen van beweging.

 

Het enige menu in de app. Simplistische schoonheid.

 

Voor alle sportievelingen onder ons, Moves biedt ook de zogenaamde ‘records’ aan. Als je bijvoorbeeld net Parijs Roubaix hebt afgerond – grote klasse als dat het geval is – dan zul je in je maand overzicht het mooie certificaat ‘record’ zien op de dag dat je deze meesterlijke prestatie hebt neergezet, omdat dit de beste prestatie is in die maand.

 

Records zijn er in alle soorten en maten. Schaamte.

Waarom is GPS cool?

Als je Moves een behoorlijke tijd gebruikt hebt, zeg drie maanden, dan is er een aardig patroon van je bewegingen verzameld. Dit kan je in de app dan keurig per dag terugzien, maar dat is niet zo tof als Moves verbinden met een van de vele ‘Connected Apps‘. (speciaal voor Ger, van Blackberry tot iPhone, connect die shit). Dit zijn apps die de data van Moves gebruiken voor andere coole doeleinden.

 

Ik wil er TWEE!

Oké, terug naar Moves

 

Mijn favoriete connected app is Move-o-Scope, hiermee kun je alle data die je hebt zien op een map door middel van gekleurde lijnen. Zo zegt de groene lijn dat je aan het lopen was en de blauwe lijn dat je aan het fietsen was, simpel hè. Dit kan een leuk effect geven als je bijvoorbeeld een standaardroute naar het station hebt, want dan zal de lijn enorm dik zijn.

Daarnaast zal je in deze Connected App ook je meest recente bezoeken aan een specifieke plaats zien, de tijd waarop je de plaats bezocht en een staafdiagram toont op welke dagen je het meest aanwezig was op die plek. Klinkt misschien duf, maar het tegendeel is waar, omdat je data heel fancy wordt weergegeven en leuke inzichten geeft in je bewegingen.

 

Dit is toch fancy!

Aanslag op je accu

Lekker zeiken op je batterij, daar zijn we goed in. Terecht overigens, want het is een behoorlijke prestatie als je telefoon niet aan het einde van de dag uitgeput is. En dan komt daar nog een slurpende GPS tracker bij, die de hele dag aan moet staan om echt leuke resultaten te bieden… Alhoewel Moves op de eigen site schrijft dat je telefoon bij normaal gebruik het einde van de dag zou moeten halen, betwijfel ik dat ten zeerste. Sterker, ik gebruik de app al twee jaar en kan uit eigen ervaring putten: het einde van de dag wordt een zeer lastig verhaal.

Moves biedt hier een oplossing voor door de batterij besparende modus een flinke zwieper te geven, maar hierdoor wordt de plaatsherkenning minder en zullen de bewegingen in gebouwen vervallen, en dat is juist het laatste wat je zou moeten willen.

Voordeel met nieuwere iPhones

Hoewel Moves verkrijgbaar is voor Android en iOS hebben sommige Apple-gebruikers meer accurate GPS metingen en een langer batterijleven. Dit komt omdat iPhones sinds nummertje 5S een bewegingscoprocessor hebben, die de versnellingsmeter, kompas, gyroscoop en de nieuwe barometer voor eigen rekening neemt. Hierdoor wordt er werk uit handen genomen van de reguliere processor, zodat de telefoon energiezuiniger werkt.

Concurrentie

Moves is niet de enige die opereert in de fitness/tracking apps, het alom bekende Nike heeft sinds jaar en dag Nike+ Running en dan zijn er ook nog Runkeeper en Runtastic apps, die allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben: inzicht krijgen in je beweging. Moves komt alsnog als winnaar uit de bus, omdat die automatisch herkent of je wandelt, fietst of rent. Daarnaast laat Moves per dag een storyline zien met plaatsen waar je de meeste tijd hebt doorgebracht op een dag. Deze features ontbreken bij de genoemde concurrenten.

Conclusie

Moves is een kekke gratis (ik herhaal: GRATIS) app, die leuke inzichten geeft in je bewegingen in combinatie met een mooie vormgeving, accurate metingen en geinige uitbreidingsmogelijkheden met de connected apps. Aanradertje!

Moves downloaden

Weet jij nog andere toffe GPS tracking apps? Smash ‘m in de comments!

Mobiele versie afsluiten