Site pictogram Draadbreuk.nl

Mijn nieuwe toetsenbord-app: Fleksy

In ‘Hoe ik in mijn hemd werd gezet door een toetsenbord-app’ kon je gisteren lezen dat mijn favoriete keyboard-app Kii uit de Play Store is gehaald. Behoorlijk ruk, want hoewel Kii gewoon blijft werken als je ‘m nog op je telefoon hebt staan, is de hoop vervlogen dat de vervelende bugs die er zijn ingeslopen, nog worden opgelost. Ik ging op zoek naar een vervangend toetsenbord en heb inmiddels een nieuwe favoriet: Fleksy.

Fleksy, dus. Een app die al een tijdje te vinden is in de Play Store en waar ik in maart van dit jaar ook al eens over schreef. Toen onder de kop ‘De vijf opmerkelijkste toetsenborden voor Android‘, omdat de makers de visie hadden dat de spatiebalk, shiftknop en backspace niet nodig waren. Inmiddels zijn ze teruggekomen op dat besluit en kent de app deze knoppen wel. Maar goed ook, want destijds vond ik het een grappig project, maar kon ik er met geen mogelijkheid aan wennen, terwijl nu alles als een zonnetje werkt.

Wat maakt Fleksy goed?

De tofste zaken van Fleksy zijn de grote knoppen en de handige veegbewegingen. Die grote letters maken het tikken eenvoudig, maar zit je er toch een keer naast en weet de agressieve autocorrectie ook niet wat je precies bedoelde, dan kun je met een veegbeweging naar beneden of boven andere woorden selecteren. Laat zich wat lastig uitleggen en is de eerste dagen ook behoorlijk wennen, maar ik zweer er inmiddels bij.

Ook tof is dat complete woorden zijn te verwijderen door van rechts naar links te swypen. Daar ga je de eerste paar keer flink de mist mee in – scheldwoorden voor eigen rekening – tot je de logica ontdekt.

Ik ben nooit fan geweest van Swype-toetsenborden, maar Fleksy combineert eigenlijk het beste van twee werelden: normaal tikken en extra opties door te vegen. Het is knap dat ze hiervan toch een heel intuïtief geheel van hebben weten te maken.

Het Nederlandse woordenboek is behoorlijk goed en daarnaast is de woordenlijst die je hebt opgebouwd met andere toetsenbord-apps ook toe te voegen. Voor de echte pro’s is het ook mogelijk om het toetsenbord in een kleinere of zelfs onzichtbare variant te gebruiken. Toffe opties, maar vooralsnog te hardcore voor ondergetekende.

Cheesy videootje waaruit zou blijken dat Fleksy ook nog eens het snelste toetsenbord op de wereld is.

Wat zou Fleksy nog beter maken?

De menu’s zijn voor iedereen die een beetje Engels kan gewoon te volgen, alle instellingen zijn overzichtelijk weggewerkt, maar een Nederlandse vertaling zou geen kwaad kunnen.

Waar ik vooral mee zit is het ontbreken van de komma. Links van de spatiebalk zit nu een knop voor emoticons, maar die gebruik ik echt nooit. Zou tof zijn als de ontwikkelaars het mogelijk maken om die knop te wijzigen in een komma. Zelfde geldt voor het Euro-teken, die nu achter het tweede menu met alternatieve karakters is te vinden. Het zou voor Europeanen een stuk fijner zijn als het dollar-teken, die in het eerste menu met alternatieve karakters zit, standaard wordt omgeruild voor Euries. Last but not least mis ik mijn tekstsnelkoppelingen, zoals ik die had bij Kii. Daar werd db automatisch Draadbreuk en had ik handige sneltoetsen voor mijn e-mailadressen. Scheelde een hoop tikwerk.

Het goede nieuws is dat de ontwikkelaarsteam een uitstekende site heeft, en wie het verhaal van gisteren gelezen heeft weet dat ik zoiets zeer kan waarderen. Ik heb het idee dat bovenstaande ideeën binnen niet al te lange tijd worden meegenomen in één van de vele updates. Dat is mooi, want het zou dit uitstekende toetsenbord, die ook beschikbaar is voor iOS, nog briljanter maken!

Play Store: Fleksy voor Android
Huidige prijs: 80 cent (!)

iTunes: Fleksy voor iOS
Huidige prijs: 89 cent (!)

Mobiele versie afsluiten