Site pictogram Draadbreuk.nl

Qanda is de video-app voor al jouw vragen en antwoorden

Qanda

Iedereen heeft een goed verhaal, je moet het alleen even vragen. Dat is het motto van de nieuwe (deels) Nederlandse sociale video-app Qanda. De app biedt gebruikers de mogelijkheid om vragen te stellen, die via een videootje beantwoord moeten worden. Qanda maakte furore op startup congres The Next Web, dus wordt het over een paar jaar waarschijnlijk het nieuwe Facebook ofzo.

Vorige week was Nederland even het hipste landje ter wereld. Voor Startup Fest zegenden Tim Cook en Eric Schmidt ons nederige landje met een bezoek om een praatje te houden. Tegelijkertijd vond ook The Next Web Conference plaats, waar nog veel meer hippe startups op af kwamen. Voor een kijkje in de toekomst hoefde je dus niet verder te gaan dan Amsterdam. Wat zagen we daar zoal? Nou, niet alles was even spannend. Een dienst die jouw AirBNB-boekingen afhandelt, daar worden we niet warm of koud van. En advertenties op het lockscreen van onze telefoon? Hmmmm, no thanks.

Qanda op TNW

Maar soms zit er zo’n startup tussen waarvan je direct denkt: dit kan wel eens de shit worden. Bij voorkeur gaat het dan om een idee dat binnen 10 seconden helder uit te leggen is, en waarvan je vervolgens denkt: “Waarom bestaat dit eigenlijk nog niet?” Qanda is zo’n idee. Bedacht door de in Parijs wonende Nederlander Martin Verpaalen (Heet eigenlijk Martijn, maar Fransen snapten niet wat ze met die extra -J- aanmoesten). De korte uitleg: stel iemand een vraag via de app, en krijg een video-antwoord terug.

Qanda – spreek het niet uit als kjoe-end-ee maar als ‘kanda’ – laat je eenvoudig een vraag stellen aan iemand. Geen vragen over hoe je de wasmachine moet repareren of smokey eyes á la Ariane Grande moet maken, hoewel dat prima kan. Maar Qanda mikt juist op de meer persoonlijke verhalen. Wat is de beste grap die je ooit gehoord hebt? Wat is je favoriete nummer en waarom? Op wie heb je gestemd en hoezo op diegene? “We zien dat social media voornamelijk eenrichtingsverkeer is geworden”, aldus Verpaalen. “Wij willen de interactie terugbrengen. En je merkt dat antwoorden op video veel persoonlijker en leuker zijn.”

Teleprompter en filtertjes

De eerste versie van de app ziet er meteen al lekker gelikt uit. Je stuurt via de app iemand een vraag. Die krijgt een melding en kan meteen beginnen met het opnemen van een videootje. Als het antwoord iets gecompliceerder is, of de antwoorder een Pietje precies, dan kan die zelfs vooraf uitgewerkt worden en als teleprompter over het smartphonescherm schuiven. En er zijn lekkere filtertjes. Natuurlijk zijn er filtertjes.

 

 

Het resultaat is een vierkant videootje, waarin iemand persoonlijk antwoord geeft op jouw vraag. De thumbnail van de video heeft vanzelf de vraag in beeld, zodat anderen bij het kijken vooraf weten waar het om gaat. Want het is wel de bedoeling dat andere jouw vraag-antwoord gesprekje zien. Een videootje delen via social media of andere websites is lekker makkelijk. Enige nadeel is dat de app alleen nog maar voor iOS beschikbaar is, maar geef die gasten wat tijd. Ze beloofden ons dat Android ooit ook aan de beurt is.

Meest veelbelovende startup

Nu is de markt voor video-apps al redelijk verzadigd. Google, Snapchat en Facebook (en vooruit, een beetje Twitter) hebben de boel op slot, zou je zeggen. Dus blijft er alleen nog maar ruimte over voor ongein als bijvoorbeeld Dubsmash. Maar Qanda laat zien dat er nog wel degelijk ruimte is voor iets nieuws. Iets waarvan je zegt: “Dat zie ik mezelf nog wel eens gebruiken”. Wij zijn overigens langs niet de enigen die dat roepen. Aan het einde van The Next Web werd Qanda uitgeroepen tot meest veelbelovende startup van de conferentie. Hier gaan we meer van horen.

Mobiele versie afsluiten