Site pictogram Draadbreuk.nl

Stelling: “Na 3D en 4K wordt het tijd voor Smell-O-Vision”

Het begon in de jaren vijftig, maar kreeg bekendheid als een 1 april-grap. In 1965 had de BBC een item op tv met een professor die beweerde een apparaat te hebben uitgevonden waarmee je geur kon broadcasten. Hij noemde het ‘Smell-O-Vision’. Hij legde er wat koffiebonen in en prompt belden er mensen naar de studio die inderdaad koffiegeur uit hun tv roken. Experiment geslaagd.

Fast forward naar 2013. Inmiddels maken we daar geen grappen meer over. Zeker niet nadat Microsoft uitgebreid uit de doeken heeft gedaan wat het allemaal met de nieuwe Xbox Controller heeft uitgespookt. Op gamesite Kotaku wordt opgetekend dat Microsoft heeft geëxperimenteerd met geurcartridges in de controller. Als je bijvoorbeeld een racegame speelt, dan ruikt je hele kamer naar verbrand rubber. Dat idee. Het experiment was niet heel erg geslaagd, huiskamers meurden uren naar een slagveld na een potje CoD. Microsoft is zeker niet de enige die probeert digital scent technology toe te passen. Er zijn ook al geurmodules voor je smartphone, voor aan de pc en een riekend beeldscherm wordt ook al getest.

Geur kan heel belangrijk zijn in het bepalen van sfeer. Niets is beter in het oproepen van herinneringen en gevoelens dan je neus. Daar kan geen filmmaker tegenop. Goed gebruik van de juiste geuren kan dus een heel nieuwe kijkervaring opleveren. Niet alleen voor games, ook voor films en series. In de tv-branche zijn ze niet vies van iets nieuws. Ze hebben 3D ook geprobeerd aan de man te brengen en misschien is dit een goede volgende stap. Vandaar de stelling:

Na 3D en 4K wordt het hoog tijd voor Smell-O-Vision

Eens? Oneens? Heb jij liever Smell-O-Vision dan een smart-tv? En wat zou je dan willen ruiken? Of zit je juist niet te wachten op een huis dat stinkt als een meth-lab na elke uitzending van Breaking Bad? Wij houden van discussie, jullie ook. Reageren mag dus in de comments! De leukste reacties zullen worden voorgedragen in het alomgeprezen techprogramma Uitbuiken, aankomende maandag. Mocht je je ongebreidelde mening niet op het internet durven te zetten? Een mailtje sturen mag ook:

Tot slot: ben je een Twitter-addict, dan geven we je ook daar een podium: reageer met de hashtag #draadbreukstelling

Mobiele versie afsluiten