Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Stelling: “Na 3D en 4K wordt het tijd voor Smell-O-Vision”

Dennis de Vries

Het begon in de jaren vijftig, maar kreeg bekendheid als een 1 april-grap. In 1965 had de BBC een item op tv met een professor die beweerde een apparaat te hebben uitgevonden waarmee je geur kon broadcasten. Hij noemde het ‘Smell-O-Vision’. Hij legde er wat koffiebonen in en prompt belden er mensen naar de studio die inderdaad koffiegeur uit hun tv roken. Experiment geslaagd.

Fast forward naar 2013. Inmiddels maken we daar geen grappen meer over. Zeker niet nadat Microsoft uitgebreid uit de doeken heeft gedaan wat het allemaal met de nieuwe Xbox Controller heeft uitgespookt. Op gamesite Kotaku wordt opgetekend dat Microsoft heeft geëxperimenteerd met geurcartridges in de controller. Als je bijvoorbeeld een racegame speelt, dan ruikt je hele kamer naar verbrand rubber. Dat idee. Het experiment was niet heel erg geslaagd, huiskamers meurden uren naar een slagveld na een potje CoD. Microsoft is zeker niet de enige die probeert digital scent technology toe te passen. Er zijn ook al geurmodules voor je smartphone, voor aan de pc en een riekend beeldscherm wordt ook al getest.

Geur kan heel belangrijk zijn in het bepalen van sfeer. Niets is beter in het oproepen van herinneringen en gevoelens dan je neus. Daar kan geen filmmaker tegenop. Goed gebruik van de juiste geuren kan dus een heel nieuwe kijkervaring opleveren. Niet alleen voor games, ook voor films en series. In de tv-branche zijn ze niet vies van iets nieuws. Ze hebben 3D ook geprobeerd aan de man te brengen en misschien is dit een goede volgende stap. Vandaar de stelling:

Na 3D en 4K wordt het hoog tijd voor Smell-O-Vision

Eens? Oneens? Heb jij liever Smell-O-Vision dan een smart-tv? En wat zou je dan willen ruiken? Of zit je juist niet te wachten op een huis dat stinkt als een meth-lab na elke uitzending van Breaking Bad? Wij houden van discussie, jullie ook. Reageren mag dus in de comments! De leukste reacties zullen worden voorgedragen in het alomgeprezen techprogramma Uitbuiken, aankomende maandag. Mocht je je ongebreidelde mening niet op het internet durven te zetten? Een mailtje sturen mag ook:

Tot slot: ben je een Twitter-addict, dan geven we je ook daar een podium: reageer met de hashtag #draadbreukstelling

Reacties

 1. Damian

  JAAAA! ik ben er al jaren aan het denken lijkt me geweldig maar dan moeten ze het denk ik maken dat de geur ook weer snel verdwijnt want hoef niks gemixt als ik van zender wissel.. of dat ze het integreren in de 3d bril! als dit komt zou ik het zeker willen hebben en zal er ook zeker naar uitkijken!!! ga ik het denk ik wel missen op de rest van me elektronica..

 2. Sjurm

  Lijkt me wel vet. Vooral in combinatie met de Oculus Rift. Dan krijg je echt het idee alsof je helemaal in de game zit.

  • Dennis de Vries

   Goed idee! In combinatie met een VR-helm zou de geur ook beperkt kunnen blijven tot één persoon, in plaats van dat je hele huis meurt.

 3. Kees

  Lijkt me ook echt tof! Maar als je bijvoorbeeld the walking dead aan het kijken bent, zou ik het toch even uitschakelen…

 4. BroodjeKaas

  Leuk, maar niet meer dan een gimmick vrees ik. Vooral kookprogramma’s zouden een stuk interessanter worden (ten koste van omroep Max?). Daarnaast lijkt het me een dure aangelegenheid, zowel voor fabrikanten als consumenten.

  • Dennis de Vries

   Dat wel. Die geurencartridges zullen wel een vermogen kosten. En zou het net zo werken als bij een printer? Dat als één geurcartridge leeg is, dat je allerlei foutmeldingen krijgt, ongeacht of je ‘m nodig hebt?

  • BroodjeKaas

   ..of een Blue Smell Of Death bij een vastloper? Het vastleggen van geuren lijkt me wel interessant, maar ik kan weinig voorbeelden bedenken van plekken of dingen waarvan ik graag de geur zou willen opslaan… Jullie wel? Ik kijk nog even de kat uit de boom!

  • Dennis de Vries

   LOL@BSOD!
   Ken je dat niet, dat je een ruimte hebt waar je jaaaaaren niet geweest bent. Dat je er dan binnenloopt, het nog zo ruikt als vroeger en je direct ook weer terug in de tijd meegenomen wordt? Je vroegere school bijvoorbeeld. De oude caravan van je ouders. Het nare gevoel dat de schoonmaaklucht in een ziekenhuis oproept. Dat soort dingen lukken simpelweg niet met beeld en geluid alleen, er ligt een heel nieuwe entertainment-ervaring om ontdekt te worden.

  • BroodjeKaas

   Haha, ja, dat ken ik wel! Zo rook de meterkast in het vorige huis waar ik woonde precies zoals het vakantiehuisje van mijn opa en oma waar ik vele zomers door heb gebracht (wat later een combinatie van oud hout en zeil bleek te zijn). En de lucht van ziekenhuizen is inderdaad ook heel kenmerkend (en afstotend). Toch vraag ik me af of een lucht nog ‘bijzonder’ is als je hem regelmatig ruikt.. Als jij bij oude vakantiefoto’s altijd de geur van de oude caravan ruikt, zou je originele herinnering aan die geur dan nog steeds zo sterk zijn? Of zou je bij het ruiken van die lucht meer aan de foto’s denken dan aan de caravan?

  • Dennis de Vries

   Overigens zijn er wel meer toepassingen te bedenken dan reguliere tv-uitzendingen. Wellicht wordt het mogelijk om geuren ‘op te nemen’. Dat als je vakantiefoto’s kijkt, jouw herinneringen extra snel worden opgeroepen door een zwoele oceaanlucht die bij de strandfoto’s hoort. Wie weet, wie weet…

 5. stijn v brummelen

  Nee, ik zit er niet op te wachten. Ik denk namelijk dat de TV zenders ons door verschillende lekkere geuren gaan lokken. En doen ze dit niet, hoef ik niet bij dirty jobs, the walking dad, etc. deze functie. Liever dat fabrikanten zich eerst op oled & 4k richten, later op 8k en als de ideeën op zijn mogen ze van mij zich hier vol op richten. Wordt meer een gimmick.

 6. Martijn Hommel

  Ik zie het niet echt zitten. Er word dan waarschijnlijk misbruikt van gemaakt tijdens reclames (bijv. Dat een reclame over luchtverfrisser expres je kamer gaat vervuilen met vuile luchtjes)

 7. Max

  Liever dan altijd een lekker geurtje

 8. jan

  Ja duhh ik bedoeld je legt t zelf al uit hoe vet het is om buskruit te ruiken als je aan t schiete bent. Wel denk ik dat het ff leuk is maar niet de hele tijd net zoals de Wii met t bewegen op een gegeven moment maakt niks meer uit of vind je t zelfs irritant.

 9. Johan

  Lijkt me echt helemaal cool. Stel je voor je bent aan het gamen en je ruikt bijvoorbeeld het kruit of de uitlaatdampen van een auto. Of als je tv kijkt dat je gewoon alles ruikt wat ze in de programma’s ook ruiken. Wel jammer dat het er in de praktijk nog niet is want het lijkt mij echt geweldig

 10. marc574

  3D vind ik (nog) niks met al die brilletjes en/of hoofdpijn en 4K is nog veeeeeel te duur laat ze eerst maar 1440P schermen betaalbaar maken.