Site pictogram Draadbreuk.nl

Stelling: ‘Smart TV’s zijn niet meer van deze tijd’

Deze week heeft Philips een nieuwe gadget gepresenteerd: de HMP7100/12 Home Media Player. Een kastje dat je aan een tv kunt hangen, waardoor je vanaf de bank op internet kunt, films kunt streamen, on demand tv kunt kijken en een handjevol apps kunt gebruiken. Voor mensen die nog geen Smart TV hebben. Hiermee kun je een ‘domme tv’ gemakkelijk ‘smart’ maken.

Cool, maar het idee bestaat natuurlijk al veel langer. Samsung heeft zo’n zelfde kastje (kun je in het buitenland kopen). Sony leurt al jaren met Google TV. Google zelf heeft het Chromecast stickie. En Apple maakt al een tijdje furore met Apple TV. En dan zijn er nog de consoles, Playstation en Xbox, die zeker ook met de volgende generatie dit soort functies moeten overnemen. Wat ons betreft hang je je laptop met een hdmi-kabel aan de tv, of spiegel je jouw smartphone op groot scherm. Er zijn ontzettend veel manieren om een domme tv smart te maken.

 

Dat is belangrijk. ‘Normale tv’ heeft steeds minder te bieden. We hebben het druk, dus geen tijd voor lineaire programmering en oeverloze reclameblokken. Als je een film onderbreekt voor Hart Van Nederland, zak er dan lekker in: ons ben je kwijt. Wij zoeken ons heil bij on demand tv. UitzendingGemist, Netflix, Youtube, Pathe Online, dat werk. Om dat op je tv te krijgen, heb je wel iets ‘smarts’ nodig.

Gek genoeg zijn de reguliere Smart TV’s dan niet de beste optie. Natuurlijk, in de elektronicazaak ziet het er leuk uit. En ze zijn maar een paar tientjes duurder dan de domme varianten. Maar naar onze ervaring krijgen tv-fabrikanten het niet voor elkaar een bevredigende Smart TV te maken. Trage menu’s, waardeloze apps en een helse gebruikservaring – probeer maar eens een url in te voeren met een tv-afstandsbediening. Dat kan veel, veel, veel beter.

 

Als je een film onderbreekt voor Hart Van Nederland, zak er dan lekker in

Als fabrikanten het niet doen, vogelen we het zelf wel uit. We hangen onze ‘domme’ tv zelf wel in ons thuisnetwerk. We gebruiken een Raspberry Pi als mediacenter of we kopen gewoon zo’n kastje van Philips. Maar alstublieft, tv-fabrikanten: probeer ons geen Smart TV’s meer te verkopen. De stelling deze week is dan ook:

 

‘Smart TV’s zijn nu al niet meer van deze tijd’

 

Wij houden van discussie, jullie ook. Reageren mag dus in de comments! De leukste reacties zullen worden voorgedragen in het alomgeprezen techprogramma Uitbuiken, aankomende maandag. Laat ook gerust even zien hoe je thuis zelf jouw tv ‘smart’ hebt gemaakt, of juist wat jouw ervaringen zijn met een echte Smart TV. Mocht je je ongebreidelde mening niet op het internet durven te zetten? Een mailtje sturen mag ook:

Tot slot: ben je een Twitter-addict, dan geven we je ook daar een podium: reageer met de hashtag #draadbreukstelling

Mobiele versie afsluiten