Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Stelling: ‘Smart TV’s zijn niet meer van deze tijd’

Dennis de Vries

Deze week heeft Philips een nieuwe gadget gepresenteerd: de HMP7100/12 Home Media Player. Een kastje dat je aan een tv kunt hangen, waardoor je vanaf de bank op internet kunt, films kunt streamen, on demand tv kunt kijken en een handjevol apps kunt gebruiken. Voor mensen die nog geen Smart TV hebben. Hiermee kun je een ‘domme tv’ gemakkelijk ‘smart’ maken.

Cool, maar het idee bestaat natuurlijk al veel langer. Samsung heeft zo’n zelfde kastje (kun je in het buitenland kopen). Sony leurt al jaren met Google TV. Google zelf heeft het Chromecast stickie. En Apple maakt al een tijdje furore met Apple TV. En dan zijn er nog de consoles, Playstation en Xbox, die zeker ook met de volgende generatie dit soort functies moeten overnemen. Wat ons betreft hang je je laptop met een hdmi-kabel aan de tv, of spiegel je jouw smartphone op groot scherm. Er zijn ontzettend veel manieren om een domme tv smart te maken.

 

Dat is belangrijk. ‘Normale tv’ heeft steeds minder te bieden. We hebben het druk, dus geen tijd voor lineaire programmering en oeverloze reclameblokken. Als je een film onderbreekt voor Hart Van Nederland, zak er dan lekker in: ons ben je kwijt. Wij zoeken ons heil bij on demand tv. UitzendingGemist, Netflix, Youtube, Pathe Online, dat werk. Om dat op je tv te krijgen, heb je wel iets ‘smarts’ nodig.

Gek genoeg zijn de reguliere Smart TV’s dan niet de beste optie. Natuurlijk, in de elektronicazaak ziet het er leuk uit. En ze zijn maar een paar tientjes duurder dan de domme varianten. Maar naar onze ervaring krijgen tv-fabrikanten het niet voor elkaar een bevredigende Smart TV te maken. Trage menu’s, waardeloze apps en een helse gebruikservaring – probeer maar eens een url in te voeren met een tv-afstandsbediening. Dat kan veel, veel, veel beter.

 

Als je een film onderbreekt voor Hart Van Nederland, zak er dan lekker in

Als fabrikanten het niet doen, vogelen we het zelf wel uit. We hangen onze ‘domme’ tv zelf wel in ons thuisnetwerk. We gebruiken een Raspberry Pi als mediacenter of we kopen gewoon zo’n kastje van Philips. Maar alstublieft, tv-fabrikanten: probeer ons geen Smart TV’s meer te verkopen. De stelling deze week is dan ook:

 

‘Smart TV’s zijn nu al niet meer van deze tijd’

 

Wij houden van discussie, jullie ook. Reageren mag dus in de comments! De leukste reacties zullen worden voorgedragen in het alomgeprezen techprogramma Uitbuiken, aankomende maandag. Laat ook gerust even zien hoe je thuis zelf jouw tv ‘smart’ hebt gemaakt, of juist wat jouw ervaringen zijn met een echte Smart TV. Mocht je je ongebreidelde mening niet op het internet durven te zetten? Een mailtje sturen mag ook:

Tot slot: ben je een Twitter-addict, dan geven we je ook daar een podium: reageer met de hashtag #draadbreukstelling

Reacties

 1. Maarten

  Ik heb thuis ook een ‘smart’ tv maar ik vind het totaal zinvol. Digitale tv in veel nuttiger, sneller en eenvoudiger. Je kan zoveel programma’s als je wil nemen van net gemist (van de VRT) voor maar 5 Euro.

 2. Proud!♡

  Ik snap eigenlijk niet waarom we internet en alles nodig hebben op onze Tv als we ook gewoon een tablet of een pc hebben?

 3. Plaki

  Ik snap sowieso de nut van ‘smart’ niet. Je kan veel beter je computer aansluiten op je TV. Dan kan je TV meteen alles wat een smart-tv/apple tv/google tv/etc ook kan en meer. Ik heb het smart-platform van mijn TV echt nog nooit gebruikt. Het zal mij ook echt een zorg zijn als fabrikanten zouden stopppen smart-platforms in hun TV’s te doen.

 4. marc574

  Smart tv’s zijn gewoon te langzaam koop een willekeurige mediaspeler, hoe goedkoop ook en die is geheid sneller dan een goeie smart tv. Nu maakt dat niet veel uit want ik ken weinig mensen die een tv kopen voor de smart tv functies die er op zitten omdat bijna iedereen wel een mediabox van de upc, ziggo, kpn of wat anders hebben waar ze uitzending gemist op kunnen kijken wat toch het meest handige is aan een smart tv en ik heb ook nog nooit gehoord dat iemand twitter of facebook checkt via een tv.

 5. stijn v brummelen

  Niet mee eens. Als je naar de high end tvs met smarttvs kijkt werkt het goed. Samsung heeft tvs met een quad-core processor. Niets traag. De bediening kan via een smartphone. De smart TV is fijn omdat het beeld groter is en het geluid vaak harder. Ik vindt het niet handig om met ze alle een film op een ipad te kijken.

 6. job

  ik ben het eens met de stelling, want er zit al op zoveel systemen smartfucties het zou beter zijn als je de producten eens wat beter laat samenwerken zoals dat als je smartfuncties wilt dat je gewoon het scherm van je telefoon op de tv kunt zette maar dan dat het voor alle besturingssystemen goed werkt.

 7. Sianto

  Ik hoop dat er gewoon een soort Android voor TV komt (niet Android, maar een ander voor TV gemaakt OS), en dat ze nu eindelijk betere processors en betere invoermethoden voor text krijgen. Maar van de huidige Smart-TV’s ben ik het eens, die zijn nu al niet meer van deze tijd. Uitzending gemist heeft bijvoorbeeld 20 apps voor 20 verschillende soorten Smart-TV’s.

  • Kees

   Er bestaat jynxbox. Dat is een apparaat dat je aan de TV koppelt en werkt op Android. Je kan dat ding ook syncen met je smartphone of tablet. Is meer op ontwikkelaars gericht, maar wel tof.

 8. Max

  Eens

  • Haha, kort maar krachtig! Heb je nog een reden? Dat discussieert wat makkelijker in Uitbuiken morgen 😉

 9. Ruben de Boss

  toen de smartphones uitkwamen waren de ‘gewone’ niet meer van de tijd. Er is nog geen vervanging voor de smart tv dus waarom zijn ze dan niet meer van deze tijd.

  • Vervanging is er wel degelijk, bijvoorbeeld in de vorm van hardware die je aan de tv koppelt ipv ingebouwd in de tv.

  • Ruben de Boss

   Maar het principe is toch hetzelfde? Daardoor kost de smart tv minder

 10. Martijn Hommel

  Eens. De meeste mensen die een smart tv hebben gebruiken hem niet eens. Volgens mij is het een soort van verkooptruc om de consument koopgeil te maken.

 11. teun98

  Ligt eraan, wij hebben een prachtige lg tv, die niet eens zo duur was , werkt heerlijk, met een magic remote, goed nauwkeurig, internet gaat snel, netflix, uitzendingemist, YouTube enz. Vooral YouTube en netflix werken top, mede door de mobiele afstandsbediening van de app zelf, het ligt er gewoon aan welke tv je koopt, onzin dat smart tv’s niet van deze tijd zijn, het ligt er gewoon aan welke tv je koopt! Lg smart werkt top! Zelf hebben ze ook nog een remote app, en die werkt nog veel fijner!
  ONZIN STELLING DUS!

 12. BroodjeKaas

  Ik denk dat smart tv’s voornamelijk onpraktisch zijn doordat alle merken zelf het wiel uit proberen te vinden. Koop je een Panasonic tv? Dan geen Uitzending Gemist in de ‘Viera store’. Het zou handig zijn als tv-fabrikanten universele standaarden gaan ondersteunen (zoals Allcast/Miracast/Airplay en consorten), of zelfs toegang tot app-stores. Een goed bruikbare browser mét HTML5 ondersteuning (en bediening via mobiele apparaten) zou al een stuk schelen.