Site pictogram Draadbreuk.nl

Lytro Illum: wie-o-wie wil ‘m?

We weten niet of we er van moeten houden, of het moeten haten. Lichtveldcamera’s zijn helemaal de bom, en toch ook zo kansloos. Enkele maanden terug nog bewonderden we de mogelijkheden van de Lytro, maar hekelden zijn beperkingen. Het bedrijf heeft sinds gisteren een nieuwe lichtveldcamera, de Illum. Die ziet er een stuk beter uit dan zijn voorganger, maar lijkt ook nog net zo kansloos.

De Lytro staat vooral bekend als de camera waarmee je niet scherp hoeft te stellen. Dat kan namelijk nádat de foto’s zijn gemaakt. Doordat de camera via een ingenieus systeem niet alleen de kleur en helderheid, maar ook de richting van lichtstralen vangt, zijn dat soort bijzondere trucjes mogelijk. Maar nadelen waren er genoeg. De foto’s waren bijvoorbeeld niet af te drukken en konden niet zomaar gedeeld worden. En de Lytro camera zelf was ronduit lachwekkend: een stokje met wat ongemakkelijke knoppen en een minescuul schermpje. En er kwamen nog beroerde foto’s uit ook. Hou op zeg.

 

Video: onze mening over de originele Lytro

 

 

Hoe anders moet dat zijn met de Lytro Illum. Het design is optimaal functioneel om foto’s mee te maken, ergonomisch geschikt om foto’s mee te maken en het ziet er uit alsof je er foto’s mee kunt maken. Kortom: anders dan zijn voorganger heeft hij in ieder geval ruwweg de vorm van een camera. De enorme 30-250mm lens met f/2.0 diafragma heeft zorgt voor 8x optische zoom. En achterop zit een touchscreen groter dan een postzegel waar we vorige keer naar stonden te turen. Met 4 inch groot en 480×800 pixels resolutie zit daar in ieder geval genoeg verbetering. Ondanks de wat traditionelere behuizing, is, ziet het er nog steeds futuristisch uit. Vooral het feit dat lens gekanteld op de body staat is tof. Gelukkig is het beeldscherm ook los weer terug te kantelen, voor beter zicht.

Verdere verbeteringen zitten binnen in het apparaat, zo belooft Lytro. Zo worden beelden nu opgenomen in een resolutie van 40 Megaray. Dat klinkt indrukwekkend, maar in normale-mensen-taal betekent dat foto’s van ongeveer 4 megapixels groot. Maar goed, de vorige Lytro camera had ‘slechts’ en resolutie van 11 Megaray. Dan heb je hier dus niets over te klagen. Een processor met ’tablet-class processing power’ (lees: de nieuwe Snapdragon 801) zorgt er voor dat de foto’s snel genomen en verwerkt worden. Verder is het toestel voorzien van wifi, een SD-kaart-lezer en kun je er een flitser of statief aan vast maken.

 

 

Zo werkt dat dus, een Lytro-foto

Dat Lytro innovatieve, mooie dingen kan bedenken en maken, dat was al duidelijk na hun eerste lichtveldcamera. Maar nu komt de echte uitdaging: overtuig ons en de rest van de wereld maar eens dat we interactieve foto’s, waarbij je achteraf scherp kun stellen, inderdaad liever maken dan platte plaatjes. Het blijft toch een beetje een geinige gimmick. Drie keer leuk, daarna wens je een gewone .jpg te kunnen maken, zo bleek bij de review van de eerste Lytro. Tel daar nog eens bij op dat een beetje smartphone door slimme softwaretrucjes ook achteraf scherp kan stellen, en je hebt een camera waar waarschijnlijk niemand op zit te wachten. Een enorm innovatieve, sterk verbeterde en unieke camera waar niemand op zit te wachten. Dat dan weer wel.

Mobiele versie afsluiten