Site pictogram Draadbreuk.nl

Draadbreuk verlinkt Pitchfork, TUAW en Hardware.Info

Man, internet is mooi. Eindeloze Youtube-filmpjes van mensen die op hun gezicht vallen en meer lolcats dan je in een mensenleven kunt bekijken. Maar er wordt ook regelmatig iets zinnigs gezegd door intelligente mensen. Bijvoorbeeld over tech. Wij doen ons best om bij te blijven, zodat we ook af en toe iets zinnigs te zeggen hebben. Maar in plaats van de beste artikelen te herkauwen in een eigen nieuwsberichtje, verlinken we ze gewoon. Dit zijn de artikelen waar Draadbreuk iets van opgestoken heeft.

 

Vergeet ‘de cirkel’, lees dit

The Truth About Google X: An Exclusive Look Behind The Secretive Lab’s Closed Doors

FastCompany
Ken je ‘De cirkel’, het populaire boek van Dave Eggers? Over een Google-esque bedrijf dat niet alleen een allesomvattend sociaal netwerk beheert, maar daarnaast ook een campus heeft waarop medewerkers uitgebreid kunnen experimenteren met bizarre projecten. Het tellen van zandkorrels in de Sahara bijvoorbeeld. Dat boek is (serieus) niet echt de moeite waard, dit artikel wel. Het leest als ‘De cirkel’, met het grote verschil dat hier geen greintje fictie bij zit. Schrijver Jon Gertner neemt een kijkje op de illustere experimenteerafdeling Google X, waar ze serieus nadenken over ruimte-liften en origami-gebouwen. Overal ter wereld zou de vraag: “Hey, laat je hoverboard nog eens zien” een flauwe grap zijn. Alleen bij Google X haalt iemand ook daadwerkelijk een fokking hoverboard boven tafel. Absolute leestip.

 

Kermis aan vormgeving, met hier en daar een goed artikel

Station to station: the past, present and future of streaming music

Pitchfork
Ik weet het niet zo met dit soort artikelen. Aan de ene kant heb ik diepe bewondering voor tijd en het vakmanschap dat in de vormgeving zit. Aan de andere kant: Jeez, laat me gewoon lekker lezen. Pitchfork plaatst de revolutie van streaming muziekdiensten, die met hun nagenoeg onbeperkte aanbod altijd en overal beschikbaar, in een historisch perspectief. Dat doen ze door een epische longread in een fantastische html5-pagina te gieten. Alles schuift, glijdt en doet terwijl je aan het lezen bent. Tip: scroll het de pagina eerst even door om ‘ooh’ en ‘aah’ te zeggen over de vormgeving, ga daarna even goed voor het verhaal zitten.

 

Apple weet hoe laat het is

Why 9:41 AM is always the time displayed on iPhones and iPads


The Unofficial Apple Weblog

Dit wisten we niet, voornamelijk omdat we er nog nooit bij stil gestaan hebben. Maar persafbeeldingen van nieuwe gadgets zijn natuurlijk tot in het kleinste detail uitgedokterd. Welke apps staan er op het startscherm? Van welke hoek laten we het apparaat zien? Maar ook: welke tijd geeft de klok aan? Bij Apple is dat bijna altijd 9:41. Dat is niet voor niets, zo leren we van TUAW. Die dook in de archieven en vogelde het verband uit tussen de tijd op de persplaatjes en de echte wereld. Knap uitgekiend, van Apple.

 

Hippies vs. Techies in SF

This anarchist collective is demanding $3 billion from Google

The Verge
Een groepje hippies wil drie miljard dollar van Google hebben. Ja, dat wil ik ook wel (als ze het zouden aanbieden). Verder niet interessant, daar gaat dit artikel in essentie ook niet over. San Francisco lijkt misschien een heerlijke stad om te wonen. Silicon Valley op steenworp afstand, hipster-koffietentjes op elke straathoek, iedereen een Glass op de neus en allemaal hippe techies die dagelijk forensen tussen hun start-up en de yoga studio. Maar stiekem is het goed mis in de stad. De kloof tussen Jan Modaal en de stinkend rijke techies wordt steeds groter, met alle spanningen van dien. Bussen die Google-medewerkers naar hun werk buiten de stad brengen, worden regelmatig tegengehouden door boze mensen die de stijging van de huurprijzen financieel niet trekken. Je Glass wordt zomaar op straat van je hoofd gedreund en inmiddels worden medewerkers van bijvoorbeeld Google ook voor hun eigen huis belaagd. In dit geval zit Googler Kevin Rose rustig op een muurtje terwijl anarchisten op hun gemak beschuldigingen zijn kant op werpen. Weinig aan de hand, maar het walhalla voor technerds begint wat scheuren te vertonen en er komt een nare geur doorheen, zoveel is duidelijk na het lezen van dit verslag.

 

Draadbreuk feliciteert…

15 jaar Hardware.Info: van zolderkamer tot 1500 geteste producten per jaar

Hardware.Info
Mooi dit, gasten met een liefde voor, hou je vast, videokaarten, moederborden, harde schijven en bijbehorende randzaken. Lang, lang geleden begon iemand in een achterkamertje van een computerwinkel wat videokaarten te benchmarken en de resultaten bij te houden op een website. Inmiddels checkt die website dik 1500 producten per jaar. Speciaal voor hun 15-jarig bestaan tekent de oprichter van Hardware.Info hun ‘rags to riches’ verhaal op. Van een Billy-boekenkast vol moederbordjes om te benchmarken, tot de huidige test-opstelling ‘van professionele colorimeters voor monitoren tot speciale simulators voor CPU-koelers tot load-generators en geijkte zeer professionele meters voor voedingstests.’ Het verhaal is lang. Lang genoeg om alle 15 jaren uitgebreid in te behandelen, dus skip er gerust een paar. Het is gewoon leuk om te lezen dat ze na 15 jaar nog een kriebelend gevoel in de onderbuik kunnen krijgen van een ABIT BP6 moederbord: “Tot op de dag van vandaag mijn favoriete moederbord”. Mooi man. Hou dat vast. Gefeliciteerd!

(Foto bovenaan: Zen Sekizawa, Fastcompany)

Mobiele versie afsluiten