Site pictogram Draadbreuk.nl

iPhone 7 video is een hoax en zou geen nieuws mogen zijn

Boem, brekende shit op de dinsdagmiddag voor kerst. Bewegende beelden van niets minder dan de iPhone 7! Stop de persen, push de meldingen want deze video komt rechtstreeks uit de Foxconn-fabriek waar momenteel blijkbaar gewerkt wordt aan het toestel. Lol yeah right whatever.

Geen hond die onderstaande video natuurlijk serieus neemt. Het dook ineens op op een totaal onbekende Chinese website en dan moeten er al flink wat alarmbellen gaan rinkelen. In de video zien we iemand die een ‘iPhone 7’ in zijn hand heeft en dat kort filmt. Het toestel draait drie keer rond, daarna stopt hij snel de camera weg als iemand op de achtergrond in vloeiend Chinees ‘hey!’ roept. Dat is ook het moment waarop kort te zien is dat de filmer een Foxconn-logo op de kleding heeft geplakt.

 

Dit dus…

 

Letterlijk niets wijst er op dat deze video echt is, terwijl de aanwijzingen dat het nep is van je scherm afspatten. Volgens ambachtelijk journalistieke principes denken wij dan: let it goooooo! Als iemand ergens op de wereld wat witte handschoentjes wil aantrekken en daarmee een slappe poging wil doen om techblogs in het ootje te nemen, prima. Maar wij kunnen wel geestigere manier bedenken om onze lezers in de zeik te nemen.

Alien autopsy

Niet iedereen is die mening toegedaan, helaas. Amerikaanse techblogs zijn nog wat sceptisch. CultofMac noemt de video ‘as believable as an alien autopsy‘ terwijl MacRumors het simpelweg wegzet als ‘fake‘. Maar in ons koude kikkerlandje gaan de nuchtere Hollandse journalisten er met boter en suiker in. Onderstaande sites krijgen geen cadeautjes onder de boom, maar mogen zich in plaats daarvan diep gaan schamen vanwege de onzin die ze praten.

 

Neppe iPhone 7 video: Wall of shame

En nu weer normaal doen

Ok, luister. We begrijpen dat alles waarbij ‘iPhone 7’ in de kop staat clicks oplevert. Een goed onderbouwd geruchtje op zijn tijd kan prima als smeuiig nieuws dienen. Maar haal diep adem, doe even normaal en denk twee keer na voor je lezers bij de neus neemt en dit soort natte scheten verkoopt als keihard nieuws. Fijne kerst allemaal.

Mobiele versie afsluiten