Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

iPhone 7 video is een hoax en zou geen nieuws mogen zijn

iPhone 7 video is een hoax en zou geen nieuws mogen zijn
Dennis de Vries

Boem, brekende shit op de dinsdagmiddag voor kerst. Bewegende beelden van niets minder dan de iPhone 7! Stop de persen, push de meldingen want deze video komt rechtstreeks uit de Foxconn-fabriek waar momenteel blijkbaar gewerkt wordt aan het toestel. Lol yeah right whatever.

Geen hond die onderstaande video natuurlijk serieus neemt. Het dook ineens op op een totaal onbekende Chinese website en dan moeten er al flink wat alarmbellen gaan rinkelen. In de video zien we iemand die een ‘iPhone 7’ in zijn hand heeft en dat kort filmt. Het toestel draait drie keer rond, daarna stopt hij snel de camera weg als iemand op de achtergrond in vloeiend Chinees ‘hey!’ roept. Dat is ook het moment waarop kort te zien is dat de filmer een Foxconn-logo op de kleding heeft geplakt.

 

Dit dus…

 

Letterlijk niets wijst er op dat deze video echt is, terwijl de aanwijzingen dat het nep is van je scherm afspatten. Volgens ambachtelijk journalistieke principes denken wij dan: let it goooooo! Als iemand ergens op de wereld wat witte handschoentjes wil aantrekken en daarmee een slappe poging wil doen om techblogs in het ootje te nemen, prima. Maar wij kunnen wel geestigere manier bedenken om onze lezers in de zeik te nemen.

Alien autopsy

Niet iedereen is die mening toegedaan, helaas. Amerikaanse techblogs zijn nog wat sceptisch. CultofMac noemt de video ‘as believable as an alien autopsy‘ terwijl MacRumors het simpelweg wegzet als ‘fake‘. Maar in ons koude kikkerlandje gaan de nuchtere Hollandse journalisten er met boter en suiker in. Onderstaande sites krijgen geen cadeautjes onder de boom, maar mogen zich in plaats daarvan diep gaan schamen vanwege de onzin die ze praten.

 

Neppe iPhone 7 video: Wall of shame
  • ‘Eerste video van iPhone 7 opgedoken’ – Nu.nl: ’s Lands grootste nieuwssite houdt geen enkele slag om de arm en presenteert de video als keihard feit. Of het moeten de aanhalingstekens in de kop zijn. Die zijn code voor ‘Wij hebben ook geen flauw idee, maar fuck it’. Uiteraard moet je eerst even een pre-roll advertentie uitzitten om de hoax-video te kunnen bekijken. Dit soort top-journalistiek kost nu eenmaal geld om te maken, mensen.
  • ‘Dit is de eerste video van de iPhone 7’ – iCulture: Dikke discussie in de comments. Niet over de video, wel over waarom iCulture dit soort onzin plaatst. De reaguurders aldaar hebben namelijk na drie seconden al door dat het om een hoax gaat, bij iCulture duurt het een paar uur. Dan pas komt er een ‘update’. Want ze hebben echt de bevestiging van anonieme bronnen van een andere website nodig om tot de conclusie te komen dat deze video niet helemaal kosher is.
  • ‘Video toont behuizing iPhone 7 zonder thuisknop’ – Bright.nl: De kop hier had net zo goed kunnen luiden: “Video toont iPhone 7 zonder flitser”. Of “Video toont HTC One M9 met Apple logo”. Of “Hier valt niets te zien, maar iPhone 7 dus klik”. Pas in de laatste alinea staat, bij wijze van disclaimer, dat de betrouwbaarheid van de video twijfelachtig is. Bright is zoveel beter dan dit.
  • ‘Video toont vroeg prototype iPhone 7’ – GSMHelpdesk: ‘Toch lijkt het te gaan om authentieke beelden die naar verluidt gemaakt zijn bij Foxconn’ zo draait en wormt GSMHelpdesk om de video toch maar te kunnen plaatsen. Het lijkt erop dat ik naar verluidt niet meer op die site kom verder.
  • Uitgelekt iPhone 7-prototype bevat geen fysieke thuisknop – Techzine: “Sommige details aan de video wekken de indruk dat de hele zaak in scene is gezet”, zo claimen de speurneuzen van Techzine helemaal aan het einde van het artikel waarin ze doodserieus doorzagen over homeknoppen en vingerafdrukscanners.
  • iPhone 7 video gelekt op Chinese website – XGN: “Of de beelden echt zijn, valt over te discussiëren [sic]” zo schrijft XGN. 100 procent van de reacties op het artikel zijn er van overtuigd dat de video nep is.
  • Eerste video iPhone 7 opgedoken! Apparata.nl: Knip-en-plak-blog Apparata weet het bijna zeker, maar nog niet helemaal: “Of de video legitiem is, daar zal nog wel even over worden gespeculeerd.” Nope, geen speculatie hoor. Nergens. Helemaal niet.
  • Bedenkelijke video toont Apple iPhone 7 – NieuweMobiel.nl: De ENIGE Nederlandse techsite die tenminste aangeeft de grap door te hebben, maar dat het evengoed ‘wel geinig is om te kijken wat onderstaande jongens in elkaar geknutseld hebben’. Vooruit.

En nu weer normaal doen

Ok, luister. We begrijpen dat alles waarbij ‘iPhone 7’ in de kop staat clicks oplevert. Een goed onderbouwd geruchtje op zijn tijd kan prima als smeuiig nieuws dienen. Maar haal diep adem, doe even normaal en denk twee keer na voor je lezers bij de neus neemt en dit soort natte scheten verkoopt als keihard nieuws. Fijne kerst allemaal.

Reacties

  1. Meer van dit soort artikelen graag! Heerlijk.