Site pictogram Draadbreuk.nl

Review: de 1 april-grappen uit de techwereld

1 april. Is er serieus iemand op deze aarde die daar lol aan beleeft? Jazeker, je vindt ze bij bedrijven uit de technologiesector. Daar zijn weer allerlei hilarische acties bekokstoofd, met als hoofdprijs natuurlijk het feit dat een blogger zit te snurken en het voor waar aanneemt.

Bij Draadbreuk beleven we al sinds de basisschool geen lol meer aan 1 april-grappen. De laatste jaren werden we er vooral heel chagrijnig van. Maar daar help je uiteindelijk niemand mee. Vandaar dat we dit jaar – iemand moet het doen – de 1 aprilgrappen op waarde schatten. Wie pakt het goed aan, en wie moet volgend jaar gewoon heel hard zijn muil houden? In willekeurige volgorde:

The fun just never ends. Dus wordt deze post voorzien van updates zolang er in de tech-wereld nog 1 aprilgrappen gemaakt worden.

 

 

YouTube

Zandstorm door je video

Wat moeten ze? Leuk, dat geleuter van die boys van Draadbreuk, maar af en toe praten ze onzin. Oplossing? Muziekfragmentje tussendoor, dan is het prima uit te houden. Hoe? Op YouTube – werkt niet met embedded video’s – op het muzieknootje drukken, te vinden naast de knop ‘later bekijken’.

Is het wat? Van ALLE nummers die je had kiezen, pakken ze bij YouTube Darude – Sandstorm. Helden.
Rapportcijfer 8/10: Danceklassieker, dus goed.

 

 

Microsoft Bing

Bing gebruikt ‘palm search’

Wat moeten ze? Een nieuwe zoek-feature op Microsofts zoekmachine Bing.com. Door je handpalm op het daarvoor aangewezen stuk beeldscherm te plaatsen, kan de website afleiden waar je naar zoekt. Dat werkt via speciale ‘palm vein technology’ die elektrische signalen in je lichaam oppikt, en zo zoekt naar wat jij wilt vinden.

Is het wat? Geen idee. Als ik naar Bing.com ga zie ik de normale zoekpagina. Is dat soms de grap? Dat er geen 1 aprilgrap is? In dat geval ben ik er met open ogen ingetuind.
Rapportcijfer 6/10: Het is ze toch gelukt. Ondanks mijn goede voornemens heb ik in 2015 een keertje Bing bezocht.

 

 

HTC

RE-sok is HTC’s nieuwste wearable

Wat moeten ze? Wearables draag je om de een of andere reden voornamelijk om je pols maar bij HTC hebben ze er nu eentje voor je voet. De RE-Sok is een slimme sok. Op de enkel zit een klein beeldscherm waarom je sms’jes kunt lezen of waarop je meldingen krijgt over eventuele gaten in het kledingstuk.

Is het wat? Vorig jaar kwam HTC op de proppen met een slimme handschoen, dit jaar ligt het er wat dikker bovenop. Maar het idee dat deze slimme sok zijn andere helft kan lokaliseren, zien wij wel zitten. Eindelijk een oplossing voor het feit dat sokken als paar de wasmachine in gaan om er als enkel stuk weer uit te komen.
Rapportcijfer 6/10: Uiteindelijk is de HTC RE-Camera nog altijd een betere HTC-grap.

 

 

Parrot

De vliegende schotel drone

Wat moeten ze? Parrot maakt drones en die vliegen door middel van propellertjes. Maar na twee jaar en acht maanden keihard werken is het Parrot gelukt een drone in de vorm van een vliegende schotel te maken. De Flying Saucer Drone is voorzien van een 4K en 3D camera en reageert op handgebaren voor nauwkeurige besturing.

Is het wat? Ach, we hebben wel eens slechtere vliegende schotel-video’s gezien. Het is geen dijenkletser, maar ook niet heel beroerd ofzo.
Rapportcijfer 6/10: Ze hebben wel netjes de touwtjes weggewerkt in de video. Of zou het ding echt uit zichzelf kunnen vliegen…?

 

 

Miz Mooz

Miz Mooz komt met selfie-schoen

Wat moeten ze? Het meest vervelende van een selfie? Dat je er niet met twee handen op kunt staan. Gelukkig is daar Miz Mooz, een schoenengigant, die met de oplossing komt: de selfie-schoen!

Is het wat? Het probleem en de oplossing zijn zo ridicuul, dat er wel een glimlach bij ons vanaf kon. Want laten we eerlijk zijn: dit idee kan natuurlijk nooit bedacht zijn door een man. Een schoen waar aan de voorkant een sleuf zit en daar steek je je smartphone in. Je hoeft alleen nog maar je been omhoog te gooien, ‘m in de juiste stand houden en flitsen maar!
Rapportcijfer 7/10: Lenige vrouwen altijd +1

 

 
Nog veel meer ongein? Check de volgende pagina’s!

 

 

 

 

Motorola

Moto presenteert high-end selfiestick

Wat moeten ze? Motorola gaat in de selfiestick-business. Dat pakken ze meteen goed aan. Hun selfiesticks zijn met de hand gemaakt volgens oude ambachten en samengesteld uit de beste materialen.

Is het wat? Er zijn tegenwoordig twee dingen waar de haren van overeind gaan staan: hipsters en selfiesticks. Motorola weet die twee uitstekend te combineren tot vermakelijke video.
Rapportcijfer 8/10: Alleen de zin: “A selfie is only as good as its stick” is al goed voor een paar bonuspunten. Klassiekertje in wording, die houden we er in.

 

 

Volvo Japan

Volvo’s smartphone airbag

Wat moeten ze? Leuk hoor, dat gewhatsapp op straat, maar het is natuurlijk levensgevaarlijk. Voor je het weet loop je tegen een lantaarnpaal op of nog erger: een andere whatsapper. Volvo heeft ervaring met botsen, dus schiet het de mensheid te hulp met een smartphone-airbag.

Is het wat? Mja, hier valt (ha!) natuurlijk niemand voor. Zo duidelijk is wel dat het hier om een grap gaat. Maar goed, Volvo heeft er wel een slick filmpje van gemaakt en eerlijk is eerlijk: het gezicht van een van de botsende vrouwen deed ons wel gniffelen.
Rapportcijfer: 6/10: voor de erin gestoken moeite

 

 

Amazon (2)

Amazon parties like it’s 1999

Wat moeten ze? Bezoekers aan Amazon.com zullen vandaag even vreemd op kijken. De site gaat met het nieuwe design terug naar het jaar 1999.

Is het wat? Het vernieuwde retro-design is eigenlijk niet meer dan een afbeelding die verdwijnt zodra je ergens op klikt. En misschien is dat ook wel de juiste vorm voor zo’n 1 aprilgrap. Niet teveel moeite, en toch goed voor duizenden en duizenden kort opgetrokken wenkbrauwen.
Rapportcijfer 7/10: Wat waren websites vroeger lelijk, hé?

 

 

Microsoft Lumia

Microsoft gebruikt DOS voor Lumia’s

Wat moeten ze? Microsoft kiest voor MS DOS, het prehistorische text-only besturingssysteem, voor hun Lumia’s. Een zwart scherm met witte tekst is helemaal hipster en werkt enorm bevrijdend, zo claimt de softwaregigant.

Is het wat? Er is iets onbedoeld grappigs aan het feit dat Microsoft-medewerkers zeggen dat ze een stokoud OS prefereren boven Windows Phone. Los daarvan kun je de bijbehorende app downloaden en MS DOS ook daadwerkelijk op je Lumia ervaren.
Rapportcijfer 9/10: Die app maakt het helemaal af. Kudo’s.

 

 

Sony Playstation

Introducing: Playstation Flow

Wat moeten ze? Virtual reality is zwaar in opkomst in de gamewereld en met Project Morpheus zet Sony ook Playstation-gebruikers midden in de aktie. Maar er zijn ook games die deels onderwater plaats vinden. Hoe breng je die ervaring naar de gamer? Met Playstation Flow. Een serie bewegingssensoren voor om je armen en benen en een waterdichte VR-headset zorgen ervoor dat ook de onderwater-levels voortaan 100% echt aanvoelen.

Is het wat? De notie dat je bij elk onderwaterlevel in een game je spel moet pauzeren, je rotzooi moet pakken, naar het zwembad moet gaan en je gear om moet doen om lekker verder te kunnen gamen, deed ons grinniken.
Rapportcijfer 8/10: Het beste wat Sony de laatste tijd geproduceerd heeft.

 

 

 

 

 

 

Popcorn Time

Popcorn Time wordt Popflix

Wat moeten ze? Brekend nieuws, zo op de woensdag. De illegale videostream dienst Popcorn Time wordt overgenomen door legale videostream dienst Netflix. Met de overname is een bedrag van $11,5 miljoen gemoeid. Ondanks de overname zal Popcorn Time gewoon blijven functioneren zoals het voorheen deed.

Is het wat? Brekend nieuws. Draadbreuk.nl wordt overgenomen door Tweakers.net. Draadbreuk.nl wordt overgenomen door NuTech. Draadbreuk wordt overgenomen door Wired. Door Engadget. Zie je wat ik daar zojuist deed? Ik schud er zomaar vier grappen uit die qua niveau identiek zijn als die van Popcorn Time. En voor wie nu denkt: “Ik vind het helemaal niet grappig”, dat is dus precies mijn punt.
Rapportcijfer 1/10: Dit soort slappe grappen zouden verboden moeten zijn.

 

 

Google (7)

Smartbox by Inbox by Gmail by Google

Wat moeten ze? Het team van Google Inbox, van die slimme mailbox, heeft iets nieuws: een slimme brievenbus. Je weet wel, zo’n ding dat Amerikanen in hun voortuin hebben staan. De brievenbus geeft pushmeldingen op je telefoon van nieuwe post, archiveert de brieven vanzelf in mappen, houdt ongewenste reclame tegen en reguleert om één of andere reden de temperatuur.

Is het wat? Ook dit is weer een veel te professionele video voor een veel te slappe grap. Er zijn niet alleen concepten bedacht voor een slimme brievenbus, maar die zijn ook daadwerkelijk ontworpen, vormgegeven en in de video verwerkt. Prima als je er zoveel moeite in steekt, maar zorg dan dat het op z’n minst grappig is. Qua humor is dit ongeveer op hetzelfde niveau als het krijgen van een blauwe envelop bij de post.
Rapportcijfer 3/10: We wachten nog steeds op het moment dat Google bekend maakt dat Inbox eigenlijk een 1 april-grap is.

 

 

Google (6)

Elgoog

Wat moeten ze? Google gooit de zoekmachine eens helemaal om. Ga naar com.google en alles staat vanaf dat moment gespiegeld. Inclusief de zoekresultaten.

Is het wat? Het komt lekker Arabisch over, alles van rechts naar links. Verder kun je dit nauwelijks een grap noemen. De gespiegelde homepage van Google staat al jaren online en is zelfs een tijdje gebruikt om de zoekmachine langs de Chinese censuur te krijgen. Enige nieuws onder de zon is het feit dat Google hiermee gebruik maakt van zijn .google toplevel domeinnaam.
Rapportcijfer 4/10: Het feit dat dit al veel en veel eerder gedaan is, helpt zo’n grap niet natuurlijk.

 

 

AccountKiller & Google (5)

Google Void doet jouw grote schoonmaak

Wat moeten ze? Als je een beetje actief bent op internet, dan word je bijna wekelijks gevraagd om ergens een nieuw account aan te maken. En veel van die accounts bezoek je later nooit weer. Maar ze dienen wel als sporen die je overal op het web achterlaat. Verwijderen kost tijd, is lastig en je hebt er geen zin in. Gelukkig is daar sinds vandaag Google Void. In een paar eenvoudige vragen wordt vastgesteld wie je bent en welke accounts je wilt cancellen. Klik, klik en klaar. Of niet?

Is het wat? Het bijbehorende persbericht zegt: “Google knows who you are, where you are, and what you want. Heck, they even know your preferred house temperature. So we thought, if they know what you want, they also know what you don’t, right? It’s simple logic.” Het feit dat Google duidelijk een andere mening heeft over mijn identiteit dan ikzelf, maar uiteindelijk wel de mogelijkheid geeft om die andere identiteit te deleten, maakt daarbij weinig uit.
Rapportcijfer 10/10: Beter hebben we ze nog niet gezien vandaag. Google Void speelt op luchtige wijze in op onze grote angsten; namelijk het feit dat Google alles van ons weet (inclusief de pr0nsites waar we lid van zijn), en dat geautomatiseerde persoonsverwisseling ons online duur kan komen te staan. Laten we hopen dat ze het bij Google de rest van het jaar niet als grap zien.

 

 

Google (4)

#chromeselfie

Wat moeten ze? Een gloednieuwe functie die – zonder update – ineens is toegevoegd aan webbrowser Chrome op Android-apparaten: chromselfie. Met deze functie kun je direct jouw fysieke reactie op een website vastleggen en delen met de hele wereld. Zodra je de optie aanklikt, deelt het browserscherm op de smartphone of tablet zich in tweeën. Bovenin staat de website, onderin wordt de front facing camera geactiveerd en kun je jouw porem vastleggen tijdens het bekijken van de site in kwestie. De volgende stap is uiteraard het delen van jouw #chromeselfie.

Is het wat? Dit krijg je dus als je Google-medewerkers een 1 aprilgrap laat maken. Of het is redelijk beroerd, zoals een rolpieper-toetsenbord (zie onderaan deze pagina) of het is zó logisch dat het eigenlijk geen grap meer is. Deze functie zou niet misstaan in een willekeurige browser. Niet heel prominent maar gewoon, zoals ze nu gedaan hebben, ergens als extra optie verstopt.
Rapportcijfer 8/10: Google had deze functie op elke dag van het jaar uit kunnen rollen en dan hadden wij het woord ‘grap’ niet in de mond genomen. Maar gezien het tijdstip van lancering is het voor Google wel een practical joke. Kan wel zijn, maar de komende 24 uur verwachten we veel, heel veel #chromeselfies. Extragratis kudo’s voor diegene die een Draadbreuk-chromeselfie in de comments gooit.

 

 

 

 

 

 

Honda

Honda heeft de eerste selfie-auto

Wat moeten ze? Je telefoon gebruiken achter het stuur is gevaarlijk. Maar jezelf een paar minuten van de dag niet op de foto zetten en daar een retro-filter overheen gooien is minstens net zo gevaarlijk. Honda begrijpt dat en maakt van hun HR-V een selfie-variant, met 10 camera’s aan de binnen- en buitenkant.

Is het wat? De video ligt er te dik bovenop, die Ashley is ongeloofwaardig waardoor het hele idee van 1 april-grap direct de mist in gaat. Want verder klinkt het idee misschien bizar, maar vergeet niet dat we tegenwoordig ook een bloeiende selfie-stick industrie hebben.
Rapportcijfer 6/10: Als het aan autoverzekeraars ligt, zitten die camera’s morgen in elke auto. “Jij reed per ongeluk tegen dat paaltje aan? Nope, volgens de zonneklep selfie-cam keek je de verkeerde kant op. We vergoeden geen reet, suckeeer!”

 

 

Macrosoft

Macrosoft doet toneelstukje

Wat moeten ze? Ohjee! Computervirussen zijn airborne en kunnen nu ook mensen besmetten. De gevolgen zijn desastreus en de enige manier om te voorkomen dat we in een The Walking Dead scenario terecht komen is door de Vacc-app te installeren op elk willekeurig apparaat dat je tegenkomt. Doe het nu, voor het te laat is!

Is het wat? Goed, deze kwamen we toevallig tegen en het is geen tikfout. Als Microsoft – met een i – een 1 april grap zou maken, zou hij lang niet zo vermakelijk zijn. Macrosoft-met-een-a doet al 20 jaar aan webbased interframe mainface development deployment service providing clouds, maar op de werkvloer heerst vooral een sfeer waar ze bij Debiteuren Crediteuren nog een puntje aan kunnen zuigen. Print een logo uit, prittstift dat op de mouw van Arie van de administratie en je hebt een heroïsche noodarts die levens redt. Heerlijke tv dit.
Rapportcijfer 7/10: Zoveel ongemakkelijke kneuterigheid hebben we niet meer gezien sinds we op de middelbare school het vak ‘dramatische expressie’ moesten volgen.

 

 

Tele 2

Tele 2 introduceert SoLTE geurnetwerk

Wat moeten ze? Tele2 loopt voorop. Na ‘Voice over LTE’ en ‘video over LTE’ introduceren ze nu ‘Scent over LTE’. Geuren die doorgestuurd worden via het mobiele netwerk. Tele 2 heeft er een speciale chip voor laten ontwikkelen en er zijn al deals gesloten met koffiebranders en bierbrouwerijen. Enig puntje is dat het wachten is tot de netwerken daadwerkelijk klaar zijn om geur te versturen. Er wordt gemikt op eind 2015, begin 2016, aldus de presentatie video.

Wat vinden we er van? Het grappigste is die eerste gozer die in beeld komt. Na de voice-over verwacht je iemand die Engels praat. Of misschien Nederlands. Dat je dan ineens de Zweedse kok van de muppets hoort praten is best geestig. Jammer genoeg is dat de grap niet. Die is er namelijk niet echt. We hebben de video drie keer gekeken en wachten nog steeds op de punchline. Komt nog eens bij dat geurgrappen een baard hebben die zelfs via 3G nog prima te ruiken is.
Rapportcijfer 4/10: Het is dat die Scandinavische dude er in zit…

 

 

Samsung

Samsung Galaxy Edge Blade

Wat moeten ze? In een blogpost presenteert Samsung zijn nieuwste aanwinst: een koksmes met grofweg de specificaties van een Samsung Galaxy S6. Met ergonomisch design, een harde diamanten snijrand, een thermometer en natuurlijk een camera zodat je jouw gesneden groentjes direct op instagram kunt zetten.

Is het wat? Iemand kwam op het idee om ‘iets met cutting edge’ te doen, en daarmee was de koek ook eigenlijk wel op. Maar dat weerhield ze er bij Samsung niet van om toch helemaal los te gaan. Die blogpost is oeverloos. Voor mijn gevoel komt er geen einde aan. Dat zegt wel iets over het niveau van de poets die ze willen bakken. Dat ze er zelf nog even bij zeggen dat het hier om een 1 april grap gaat, maakt het nog net wat sneuer. Mensen die zeggen: “Haha nee hoor. Geintje” hebben namelijk even daarvoor een mislukte grap gemaakt.
Rapportcijfer 2/10: Duidelijk niet de cutting edge op het gebied van 1 april.

 

 

Vodafone

Vodafone presenteert SmartConvert

Wat moeten ze? Nu je (bijna) met je telefoon kunt betalen, ga je natuurlijk niet meer met zo’n klont smerig briefgeld in je achterzak rondlopen. Daarom presenteert Vodafone een handige nieuwe app: SmartConvert. Houd je papiergeld voor de camera en het wordt ‘digitaal gemaakt’ en op je virtuele rekening gestort. Je euro-briefjes kun je vervolgens bij het vuil gooien.

Is het wat? Professionele video, compleet met een voor de gelegenheid vormgegeven app. Kosten noch moeite gespaard dus. Dat maakt deze 1 april grap voor exact een halve seconde heel aardig. Dan realiseer je je het onoverkomelijke bezwaar van het scannen van je briefgeld. En dan duurt de video dus nog 2 minuten en 11 en een halve seconde.
Rapportcijfer 5/10: We hebben ons toch een halve seconde vermaakt.

 

 

 

 

 

 

Amazon

Amazon Dash Button is one-stop koop knop

Wat moeten ze? Amazon heeft een knop ontwikkeld waar je op drukt, en dan komen ze spullen brengen. Dat is in een notendop het idee achter Amazon Dash Button. De kleine knoppen – compleet met branding van de fabrikant wiens spullen je bestelt – worden gratis beschikbaar voor Amazon Prime leden. Die plakken dan bijvoorbeeld de Kanis&Gunnik Dash Button op hun koffiezetapparaat en zodra de koffie op dreigt te raken, drukken ze alleen even het knopje in. 24 uur later ligt er een pakket met koffie op de stoep. Geen omkijken naar! De knoppen zijn zelf in te stellen voor alle producten die Amazon verkoopt.

Is het wat? Haha, gekkigheid bij Amazon. Straks zit je hele huis vol kno…wacht even, wat zeg je? Geen 1 april grap?
Rapportcijfer –/10: Geen 1 april grap, de Amazon Dash Button is schijnbaar voor het eggie. Tippie voor Amazon: kies een andere datum om ongebruikelijke nieuwe producten te presenteren.

 

 

Google (3)

Google lanceert panda

Wat moeten ze? Wat krijg je als je Google Now in een knuffeldier stopt? Google Japan presenteert de Google Panda. Verkrijgbaar in twee maten en geschikt om iedereen te helpen met te vinden wat ze zoeken. Stel de knuffel een vraag, hij zoekt het op en leest het antwoord voor.

Is het wat? De knipoog naar de update in Google’s zoek-algoritme ontgaat ons niet, maar er zitten drie dingen dwars. Ten eerste: die hele video is niet grappig. Ik heb het gecheckt, de mondhoeken gingen hier niet omhoog. Ten tweede: er zit voor een niet-grappige grap veel te veel moeite in. Ze hebben een heel publiek opgetrommeld om in hun vrije tijd naar die ongein te gaan zitten kijken. En ten derde: dit zou echt moeten bestaan. Serieus, Google. Er is een hele generatie (bijvoorbeeld ouderen) die computers en tablets eng vinden, maar wel veel baat kunnen hebben bij dit product. In de tijd dat jullie deze video hebben gemaakt, hadden jullie dit ook serieus op de markt kunnen brengen.
Rapportcijfer 1/10: Dit is gewoon iets wat verkrijgbaar zou moeten zijn. Kappen met die slappe grappen en aan het werk daar!

 

 

Google (2)

Google presenteert een keyless keyboard

Wat moeten ze? Typen is lastig omdat je er je handen voor moet gebruiken. En soms heb je die handen nodig voor andere zaken. Dan kun je natuurlijk gebruik maken van voice recognition op je Android telefoon. Maar waarom makkelijk doen als het moeilijk kan? Google Japan presenteert het typen door middel van een roltoeter. Aan de hand van je ademhaling worden woorden herkend en omgevormd tot tekst. Waarom? Japan. Daarom.

Is het wat? niet lullig bedoeld ofzo, maar we hebben het hier over Japan. Een rolpieper-toetsenbord klinkt gek, tot je het vergelijkt met oogdruppeltrechters, toiletpapierhelmen, karaoke-geluidsdempers en andere Japanse uitvindingen.
Rapportcijfer 6/10: Tenzij het geen grap is. Dat is namelijk nog steeds een serieuze mogelijkheid.

 

 

Google (1)

Google Maps wordt Pacman

Wat moeten ze? Pacman spelen in Google Maps. Moeten we daar nog meer woorden aan vuil maken? Surf naar maps.google.com (de .nl versie heeft het niet), klik op de Pacman-knop onderin en je vreet pillen in de straten van Amsterdam. Het lijkt wel zaterdagavond.

Is het wat? Geen idee wat het met 1 april te maken heeft, maar het is fantastisch. Mocht je een verloren kwartiertje hebben, zoek dan je huisadres op en ren als Pacman door je straat.
Rapportcijfer 9/10: Hopelijk blijft dit ook na 1 april nog even live.

Mobiele versie afsluiten