Site pictogram Draadbreuk.nl

Vraag: ‘Look up of look down’?

De kans dat je ‘m niet voorbij hebt zien komen is vrij klein. Op Youtube houdt ene Gary Turk in onberispelijk Brits-Engels een betoog om de smartphone eens weg te leggen. ‘Look up’, zegt hij. Zit niet de hele dag op je telefoon suffe .gifs op 9Gag te checken of je Facebook-feed te refreshen. Kijken eens om je heen, praat eens met mensen, wees eens sociaal. En dat allemaal op rijm.

Zijn video is inmiddels meer dan 40 miljoen keer bekeken. Dus hij heeft ongetwijfeld een snaar geraakt. Veel medestanders, maar dan is tegenstand ook onvermijdelijk. Zoals van onze favoriete gecrowdfundede nieuwssite De Correspondent. Ook zij komen met de nodige rijmelarij in een filmpje met de titel ‘look down’. Want wie is die Gary Turk om te oordelen wat jij doet op dat fantastische apparaat dat je de hele dag in je handen hebt?

 

Bekijk beide video’s

>> ‘Look up’, de rijmelarij van Gary Turk
>> ‘Look down’, de reactie van De Correspondent

 

Natuurlijk. Misschien zit je wel ‘Don’t tap the white tile’ te spelen terwijl de vrouw van je dromen naast je staat te Whatsappen. Maar misschien ook wel niet. Misschien heb je ook wel contact met iemand aan de andere kant van de wereld, stuur je een virtueel bloemetje naar je moeder of maak je iemand blij met een mooie foto. Je kunt fantastische dingen doen met je smartphone die op een andere manier onmogelijk zijn. Laten we dat dus vooral ook doen. Uiteindelijk komen we niet tot een stelling, wel een vraag:

 

‘Look up’ of ‘look down’?

 

In welk kamp zit jij? Dat van Gary Turk, die vind dat we allemaal vervreemden van elkaar? Of die van de Correspondent, die meent dat we zaken ondernemen die nog nooit mogelijk waren? Moeten we meer van onze telefoon opkijken, of vooral de technologie omarmen? Wij houden van discussie, jullie ook. Vul de pol in, laat je reactie achter. Volgende week hebben we het er uitgebreid over.

En nee, niet op rijm.

Mobiele versie afsluiten