Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Boven

Vraag: ‘Look up of look down’?

Dennis de Vries

De kans dat je ‘m niet voorbij hebt zien komen is vrij klein. Op Youtube houdt ene Gary Turk in onberispelijk Brits-Engels een betoog om de smartphone eens weg te leggen. ‘Look up’, zegt hij. Zit niet de hele dag op je telefoon suffe .gifs op 9Gag te checken of je Facebook-feed te refreshen. Kijken eens om je heen, praat eens met mensen, wees eens sociaal. En dat allemaal op rijm.

Zijn video is inmiddels meer dan 40 miljoen keer bekeken. Dus hij heeft ongetwijfeld een snaar geraakt. Veel medestanders, maar dan is tegenstand ook onvermijdelijk. Zoals van onze favoriete gecrowdfundede nieuwssite De Correspondent. Ook zij komen met de nodige rijmelarij in een filmpje met de titel ‘look down’. Want wie is die Gary Turk om te oordelen wat jij doet op dat fantastische apparaat dat je de hele dag in je handen hebt?

 

Bekijk beide video’s

>> ‘Look up’, de rijmelarij van Gary Turk
>> ‘Look down’, de reactie van De Correspondent

 

Natuurlijk. Misschien zit je wel ‘Don’t tap the white tile’ te spelen terwijl de vrouw van je dromen naast je staat te Whatsappen. Maar misschien ook wel niet. Misschien heb je ook wel contact met iemand aan de andere kant van de wereld, stuur je een virtueel bloemetje naar je moeder of maak je iemand blij met een mooie foto. Je kunt fantastische dingen doen met je smartphone die op een andere manier onmogelijk zijn. Laten we dat dus vooral ook doen. Uiteindelijk komen we niet tot een stelling, wel een vraag:

 

‘Look up’ of ‘look down’?

 

In welk kamp zit jij? Dat van Gary Turk, die vind dat we allemaal vervreemden van elkaar? Of die van de Correspondent, die meent dat we zaken ondernemen die nog nooit mogelijk waren? Moeten we meer van onze telefoon opkijken, of vooral de technologie omarmen? Wij houden van discussie, jullie ook. Vul de pol in, laat je reactie achter. Volgende week hebben we het er uitgebreid over.

En nee, niet op rijm.

Reacties

 1. Raoul

  We moeten blijven genieten van jet leven, maar een beetje smartphone mag wel. Look up en look down.

 2. Eenmothafuckingkaasschaaf

  Het is inderdaad wel een beetje waar dat sommige mensen soms te veel bezig zijn met andere mensen op social media dan degene om zich heen, En dat onze identiteit moeten tonen door aandacht te zoeken in tweets en foto’s van ons zelf te posten op facebook. Maar “NOOIT met elkaar praten” is wel wat overdreven.
  Ooit zag ik een documentaire over hoe iedereen vroeger zo bang was dat men door televisie niet meer buiten zou komen. Ondertussen is het al normaal. En de smartphoneverslaving kun je niet zomaar stoppen, ook niet met zo’n emotionele video te maken.
  laten we gewoon hopen dat binnenkort niemand met een Samsung Galaxy Realitybril rond loopt, anders is de mensheid pas écht gef&%#ed.

 3. BroodschappenDoen

  Het valt allemaal wel mee. Het is niet zo dat we niets anders doen dan op een schermpje kijken. We doen genoeg andere dingen dan op een schermpje kijken en daarom vind ik het PURE BULL SHIT!

 4. kunnen we ook niet allebei doen want we doen het toch al en zo kan het blijven.

 5. BlauweVogel

  Look both.
  In een ‘review’ of een ‘ervaring’ van Google Glass door NU.nl (niet de beste bron, though) was de conclusie van Google Glass dat je juist minder naar je smartphone kijkt, doordat al je meldingen van je smartphone je toch al kan lezen op je bril.
  Dit laat je meer kijken naar de buitenwereld en maakt je dus meer opener voor een gesprek met een vreemde. Ik denk dat Google Glass de hele stelling van ‘look up or look down’ oplost en technologie verder integreert in ons dagelijkse leven.

 6. mstiic

  Look up natuurlijk! Daarom doe ik niet mee aan facebook, twitter, instagram enz enz..

 7. roggebroodmetharing

  Liever look down, op de meeste momenten praat je toch maar dom over het weer. Tevens in de trein is het sinds de smartphone een stuk stiller. Dus lekker look down.

 8. stijn v brummelen

  Look up. Een klein beetje maar. We kijken allemaal redelijk wat naar onze telefoons en zeiken dat de batterij klein is. Je kan nauwelijks meer gesprekken voeren zonder dat er om de 10 minuten iemand een whatsapp wil beantwoorden.